Ελάτε να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα πρόληψης, στήριξης και προστασίας των θυμάτων βίας, κάθε μορφής!

Ελάτε να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα πρόληψης, στήριξης και προστασίας των θυμάτων βίας, κάθε μορφής!

poasy

Αθήνα, 04 Μαρτίου 2022

Αρ. Πρωτ.: 701/11/11στ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες, στην Αθήνα, η θεματική ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού, της ΠΟΑΣΥ, και με θέμα – προτροπή: «Ελάτε να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα πρόληψης, στήριξης και προστασίας των θυμάτων βίας, κάθε μορφής!»

Σε μια εποχή κατά την οποία το φαινόμενο των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας τείνει να λάβει μορφή «πανδημίας», η ΠΟΑΣΥ, με την ημερίδα αυτή επιβεβαιώνει όχι μόνο την κοινωνικοποιημένη συνδικαλιστική της πορεία και την πλατιά αναγνώριση που έχει η δράση της, αλλά και τη δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής του συνδικαλισμού στην αντιμετώπιση υπηρεσιακών όσο και κοινωνικών προβλημάτων.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας υπό το συντονισμό του επικοινωνιολόγου - δημοσιογράφου κ. Μάνου ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, η ΠΟΑΣΥ δικαιούται να διεκδικεί τα εύσημα διότι είχε πρωτοστατήσει στην ευαισθητοποίηση της υπηρεσίας για την ίδρυση νέων υπηρεσιών, των Γραφείων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, πριν από μερικά χρόνια με τη Γραμματεία Γυναικών, και τώρα κάνει το επόμενο βήμα με στόχο την ενίσχυσή τους, με βάση ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων. Παράλληλα, όμως, επιδιώκουμε να συμβάλουμε στο να σπάσει ο φόβος που διακατέχει τα θύματα, ώστε αυτά να εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο τις αστυνομικές υπηρεσίες και στη συνέχεια, να διασφαλίζεται η αναγκαία μέριμνα για ουσιαστική βοήθεια μέσω αναγκαίων δομών και διαδικασιών.

Μετά την προβολή σχετικού βίντεο για τα αίτια, τις επιπτώσεις και τους τρόπους αντίδρασης στη βία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας κα Σοφία ΒΑΓΕΝΑ, χαρακτήρισε την ημερίδα πρωτοβουλία ευθύνης και συνείδησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, προκειμένου να συζητηθούν ανοιχτά, κυρίως όμως να εδραιωθούν σχέσεις συνεργασίας, συναντίληψης και κοινής δράσης, για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, που τόσο βίαια και σοκαριστικά έγιναν σκοτεινό μέρος της καθημερινότητάς μας, στη σκιά της υγειονομικής πανδημίας. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας φυσικά, ζουν αυτό το ηθικό δράμα στην καθημερινότητα της υπηρεσίας τους προς τον πολίτη, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την ελληνική κοινωνία. Η έμφυλη βία και συγκεκριμένα η ενδοοικογενειακή βία, έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και απαιτούν από όλους μας να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να δράσουμε διαφορετικά.

Μιλώντας βιωματικά για το ηθικό δράμα της βίας στην αστυνομική καθημερινότητα της αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε, που όμως για την ίδια λειτούργησε ως αφύπνιση για να αποφασίσει ότι έπρεπε και αυτή να γίνει μέρος της αλλαγής που ήθελε να δει γύρω της, ωθώντας την στο δρόμο της προσωπικής και συλλογικής προσπάθειας για να σπάσει η σιωπή των κακοποιημένων γυναικών, αλλά και για να δράσει η Ελληνική Αστυνομία, όπως της αρμόζει σε αυτόν τον τομέα πρόληψης και καταστολής του φαινομένου. Με πόνο ψυχής στάθηκε στις δυσκολίες που συναντούν οι συνάδελφοί μας, προανακριτικοί υπάλληλοι και χειριστές ανάλογων καταγγελιών, στην αναγκαιότητα διεπιστημονικής προσέγγισης της ανάκρισης και του θύματος, στο ρόλο των υπουργείων και των κοινωνικών υπηρεσιών, στην υπευθυνότητα που οφείλουν να επιδεικνύουν τα ΜΜΕ και τέλος, σε σειρά καλών πρακτικών για την εξάλειψη του κοινωνικού φαινομένου που απασχολεί και πρέπει να απασχολεί την Αστυνομία μέσω μιας καλύτερης οργανωτικής διάρθρωσης των υπηρεσιών με κυρίαρχο αίτημα τη σύσταση  Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Αναλυτικότερα στις προτάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Γραφείων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας αναφέρθηκε το μέλος της Επιτροπής κ. Γιάννης ΚΟΚΚΑΛΗΣ, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη επέκτασης των επιχειρησιακών γραφείων προανάκρισης σε κάθε αστυνομική διεύθυνση νομού, καθώς είναι ραγδαία η αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Στο χαιρετιστήριο μήνυμά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ο οποίος δεν κατέστη εφικτό να συμμετάσχει λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, τόνισε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε το πρόβλημα στα μάτια και να το αντιμετωπίσουμε. Όλοι μαζί, ενωμένοι». Και αφού αναφέρθηκε στην πολιτική που εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας με την ίδρυση νέων Γραφείων και την κατάλληλη εκπαίδευση των στελεχών τους, ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να προσληφθούν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, οι οποίοι θα συνδράμουν σημαντικά σε αυτό το έργο. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί γνωστικό αντικείμενο που εντάσσεται στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, τόσο στο πλαίσιο σχετικών μαθημάτων, όσο και των διαλέξεων, εκπαιδεύσεων και μετεκπαιδεύσεων, ενώ κύριο μέλημα αποτελεί και η ενίσχυση της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ, τονίζοντας ότι με τέτοιες ημερίδες κοινωνικού περιεχομένου, ο θεσμικός συνδικαλισμός βρίσκει το ρόλο του. Μέσω των επισημάνσεών του απηύθυνε κάλεσμα για έναν ειλικρινή, συμπεριληπτικό διάλογο Κοινωνίας και Πολιτείας υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν αναφορικά με τα φαινόμενα βίας ανηλίκων καθώς και τις ποικίλες μορφές εγκληματικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολούθησε, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ ο οποίος ευχαρίστησε από την πλευρά του όσους συμβάλλουν στην ανάδειξη του προβλήματος, ενώ τάχθηκε υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών και της δημιουργίας μετώπου για την αντιμετώπιση της βίας.

Σταχυολογώντας τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων των διακεκριμένων ομιλητών της ημερίδας, εκτός από την καθολική επικρότηση της αξιέπαινης πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας και τα συγχαρητήρια, για τα οποία τους ευχαριστούμε, ξεχωρίσαμε επίσης τα ακόλουθα:

Η Ευρωβουλεύτρια κα Ελίζα ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ (Νέα Δημοκρατία)  τόνισε ότι με την ημερίδα αποδεικνύεται η συνειδητοποίηση της αστυνομίας για το ρόλο της και η αναγκαιότητα καθημερινών δράσεων. Μίλησε για το ρόλο των ευρωβουλευτών και για τις πολιτικές που χαράσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται η δέουσα πολιτική βούληση για την υιοθέτηση από όλα τα κράτη - μέλη των πολιτικών αποφάσεων, η κάλυψη των νομοθετικών κενών, η ενίσχυση τόσο της πρόληψης όσο και της καταστολής του φαινομένου, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, και μια σειρά άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται σε διεθνή κείμενα (σύμβαση Κωνσταντινούπολης, αποφάσεις Ευρωκοινοβουλίου, ευρωπαϊκών επιτροπών κλπ).

Η Ομότιμη Καθηγήτρια κα Μαρία ΓΚΑΣΟΥΚΑ, Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατήγγειλε ότι ενώ μας ενώνει μια κοινή προσπάθεια για τα αυτονόητα, δυστυχώς, εσχάτως, έχουν αφαιρεθεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αναφέρονται στην υπαρκτή έμφυλη βία και αποσκοπούσαν στην πρόληψή της ώστε να μην είναι πλέον αόρατη, τη στιγμή που είναι καθήκον όλων να αλλάξει η βαθιά, αρνητικά ριζωμένη αντίληψη για την οντότητα και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Έχουμε σήμερα τα μέσα και τη βούληση να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, να σπάσουμε τα κοινωνικά στερεότυπα, αποδομώντας τις ιστορικές ρίζες του φαινομένου και καθιερώνοντας και νομικά, σε πείσμα όσων τον αρνούνται, τον όρο γυναικοκτονία. Μάλιστα, έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω συνεργασία, αφιλοκερδώς.

Η κα Αγγελική ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς και Μέλος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ, ανέδειξε το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι απαιτείται μια νέα προσέγγιση του ζητήματος «ασφάλεια γυναικών», ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν θεσμοθετηθεί για να παίξουν και οι Δήμοι το δικό τους ρόλο, διότι δεν είναι ιδιωτική υπόθεση ούτε η κακοποίηση ούτε η δολοφονία μιας γυναίκας εξαιτίας του φύλου της. Ιδιαίτερα συγκινητική και η εξομολόγηση της κας Σοφίας ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ, που έκανε ταυτότητα ζωής τον αγώνα της για την ενθάρρυνση όλων των κακοποιημένων γυναικών, ένα χρόνο πριν, όταν, όπως είπε, επισκεφθείσα τη ΓΑΔΑ για άλλη υπόθεση, βρήκε το ψυχικό σθένος να αποκαλύψει και να καταγγείλει το προσωπικό της δράμα, προκειμένου να αφυπνίσει την πολιτεία και την κοινωνία. Με την εμπειρία της, έκτοτε, υπέδειξε συγκεκριμένες ενέργειες για τη βελτίωση των αστυνομικών υπηρεσιών (ασφαλές πλαίσιο ανάκρισης, ξενώνες φιλοξενίας, Σπίτι του παιδιού, ψυχολόγοι, κατεπείγον τηλεφώνημα) και έκανε έκκληση να μην υπάρχουν κομματικές έριδες γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Δημήτρης ΒΕΡΒΕΣΟΣ παρουσίασε τις σημαντικότερες νομικές προτάσεις, όπως αυτές έχουν κατατεθεί από την ειδική επιτροπή που τις επεξεργάστηκε και αφορούν νομικούς χειρισμούς (απομάκρυνση του δράστη από την οικία του, αξιοποίηση ψυχολόγων πραγματογνωμόνων, ποινικές κυρώσεις για εγκλήματα ένεκα του φύλου, κριτήρια απόλυσης δράστη, διακριτά πινάκια, δικηγόρος ως νομικός βοηθός, ουσιαστική νομοθέτηση και όχι ανάλογα με τα τηλεοπτικά δελτία) κλπ.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Βουλευτές, της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος ΚΕΛΛΑΣ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κα Χαρά ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ καθώς και η εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ 25 κα Ελένη ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ. Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κα Άννα ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΥ κατέθεσε επιστολή για χαιρετισμό επειδή αποχώρησε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Επίσης, η κα Μαρία ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης και στην αξία της ημερίδας της ΠΟΑΣΥ, η οποία, όπως τόνισε, συμβάλλει με τον τρόπο της στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Η Ευρωβουλεύτρια κα Έλενα ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ως εισηγήτρια της πολιτικής ομάδας THE LEFT, και υιοθετήθηκαν στη νομοθετική έκθεση για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο. Επίσης, αναφέρθηκε στο αίτημα για τη βελτίωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, στο θεσμό  των οικογενειακών δικαστηρίων, στην ενίσχυση τόσο της πρόληψης όσο και της καταστολής του φαινομένου  κλπ.

Ανάλογα μηνύματα απέστειλαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ κ. Θοδωρής ΔΡΙΤΣΑΣ  και το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.

Τέλος, τις εργασίες τίμησαν επίσης με τη συμμετοχή τους ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης και επίτιμος Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Ανδρέας ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος ΓΙΑΝΝΙΝΑΣ, ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης ΤΖΟΥΒΑΝΑΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης, Ταξίαρχος κ. Στυλιανός ΒΑΡΔΙΑΜΠΑΣΗΣ, η Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας, Ταξίαρχος κα Σοφία ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος ΠΟΛΥΖΟΣ, ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ και ο επικεφαλής του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας Υποναύαρχος ε.α. ΛΣ κ. Θρασύβουλος ΣΤΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Κωνσταντίνος ΤΣΙΓΚΑΣ, η εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. κα Σπυριδούλα ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, η Τομεάρχης Γρ. Ισότητας Φύλων της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ κα Μαρία ΣΗΣΙΟΥ, η Αντιπρόεδρος κοινωνικών θεμάτων του Εθνικού Τμήματος της ΙΡΑ κ. Ειρήνη  ΜΑΚΡΥΔΑΚΗ, ο Γενικός Γραμματέας κ. Βασίλης ΠΑΠΑΣ, Δόκιμοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και εκπρόσωποι Πρωτοβαθμίων Ενώσεων.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .