8 Μαρτίου 2022 - 5η Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών

8 Μαρτίου 2022 - 5η Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών

poasy

Αθήνα, 09 Μαρτίου 2022

Αρ. Πρωτ.: 600/8/85

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης η 5η κατά σειράν συνδιάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ, με αφορμή την 8η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που φέτος για ακόμα μια φορά σκιάζεται από τις πρωτόγνωρες αλλεπάλληλες κρίσεις σε διεθνές και εγχώριο περιβάλλον.

Πριν καν η αστυνομική οικογένεια συνέλθει από την οικονομική και υγειονομική κρίση πλήττεται, όπως όλη η κοινωνία, από τη διεθνή  ενεργειακή κρίση, ενώ η γεωστρατηγική κρίση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί και νέες προσφυγικές ροές στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

Όλα αυτά, όπως τονίστηκε και στη συνδιάσκεψη, αναδεικνύουν τις άμεσες προτεραιότητες της πολιτείας για τη στήριξη της Ελληνίδας Αστυνομικού και της αστυνομικής οικογένειας στο σύνολό της.

Η συνδιάσκεψη διοργανώθηκε από τη Γραμματεία Γυναικών προκειμένου να ακουστούν μέσω των αντιπροσώπων και των μελών των Γραμματειών των τοπικών Ενώσεων τα προβλήματα που απασχολούν την Ελληνίδα Αστυνομικό σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, τέθηκε το ζήτημα της πλήρους εναρμόνισης των δικαιωμάτων των γυναικών του δημοσίου τομέα, της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και της ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών ώστε να υπάρχει πλήρης επάρκεια του αστυνομικού προσωπικού, καθώς και της ψυχολογικής στήριξής του για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της αστυνομικής πραγματικότητας. Επίσης, αναδείχθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γυναίκα αστυνομικός ως σύζυγος και μητέρα, ιδίως σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και γενικότερα εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που προκαλεί η ακρίβεια ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, χαιρετίζοντας τις εργασίες της συνδιάσκεψης, αναφέρθηκε στην καθιέρωση, το 1975,  από τον ΟΗΕ, της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, τονίζοντας ότι με τη συμβολική αυτή κίνηση, κάθε χρόνο αναδεικνύονται τα δικαιώματα των γυναικών και ο αγώνας για να ζουν σε ένα ασφαλές οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.  Φέτος, η παγκόσμια αυτή ημέρα, συνέπεσε με τις παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και της έμφυλης βίας, ένα ζήτημα για το οποίο η Γραμματεία Γυναικών έχει πρωτοστατήσει, όταν από το 2017 είχε διοργανώσει ανάλογη συνάντηση με αρμόδιους φορείς, προτείνοντας και την ίδρυση ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, πράγμα που ήδη έχει γίνει πράξη, μερικώς. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην Ημερίδα που διοργανώθηκε στις 3 Μαρτίου 2022 από το Τμήμα Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ, όπου κατατέθηκαν για άλλη μια φορά ιδέες και προτάσεις για την βελτίωση της λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών, για τη συνεργασία με άλλους φορείς κλπ.

Σε ό,τι αφορά το συνδικαλιστικό μας κίνημα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ,  οι συναδέλφισσές μας μετέχουν και αγωνίζονται για την προάσπιση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων, αλλά και για την ανάδειξη μέσα από το χώρο αυτό της φωνής των γυναικών. Τα καθήκοντα και οι ιδιαιτερότητες του γυναικείου αστυνομικού προσωπικού προβλέπονται, αναγνωρίζονται και προστατεύονται στην Κανονιστική Διαταγή 11, η οποία θα πρέπει εν μέρει να επικαιροποιηθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, ο οποίος μιλώντας για τη σημασία της επετείου, είπε ότι η 8η Μαρτίου, δεν αποτελεί, μόνο, μία ημέρα εορτής, αλλά και ευαισθητοποίησης, αναγνώρισης, αποδοχής και υπενθύμισης πως ο αγώνας των γυναικών έχει διάρκεια. Γι’ αυτό και ζήτησε να υπάρξει συνάντηση εργασίας το επόμενο διάστημα με τη Γραμματεία Γυναικών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο Αστυνομικό Σώμα για την επίτευξη  ουσιαστικής ισότητας ανδρών και γυναικών, με τη γυναίκα να καταλαμβάνει τη θέση που της αναλογεί στην ιεραρχία και στη διοίκηση των αστυνομικών υπηρεσιών. Επίσης αναφέρθηκε σε μια σειρά αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τη διευκόλυνσή της στην αστυνομική καθημερινότητα, τονίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένο προστατευτικό πλέγμα ρυθμίσεων που έχει θεσπιστεί και ενταχθεί στο κανονιστικό πλαίσιο του Σώματος, όπως η προστασία της μητρότητας, η παροχή διευκολύνσεων σε μονογονεϊκές οικογένειες και λοιπά κεκτημένα δικαιώματα.

Για το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας, σημείωσε ότι η υπηρεσία στοχεύει στην ανάδειξή του, μέσω καταγγελιών και με απώτερο στόχο την προστασία της γυναίκας από ρατσιστικά, μισαλλόδοξα και βίαια φαινόμενα.

Τέλος, η Γραμματεία Γυναικών, σε συνέχεια των προτάσεων που υπέβαλε πρόσφατα για τη θεσμική αναγνώριση της θυσίας των Πεσόντων Αστυνομικών με την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή τέκνων τους στην Ελληνική Αστυνομία, μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά και για την ίδρυση παιδικών σταθμών στις Διευθύνσεις Αστυνομίας, θα συνεδριάσει το προσεχές διάστημα με αντικείμενο το Υπόμνημα αιτημάτων που θα υποβάλλει στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα και με όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή της συνδιάσκεψη.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .