Διαδικασία ακούσιας νοσηλείας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διαδικασία ακούσιας νοσηλείας

poasy

Αθήνα, 07 Μαρτίου 2024

Αρ. Πρωτ.: 800/7/94α

 

 

Προς:  1)Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

           2)Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέα ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

           3)Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

           4)Υφυπουργό Υγείας, κ. Δημήτριο ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟ

           5)Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Μάνο Λογοθέτη

Κοιν.:  Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας

Θέμα:  «Διαδικασία ακούσιας νοσηλείας»

Αξιότιμοι Κύριοι,

 

Επανερχόμαστε εγγράφως στο μείζον ζήτημα της μη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνάδελφοί μας σε όλη τη χώρα εξαιτίας της αδυναμίας της πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία περί ακούσιας νοσηλείας ψυχικά ασθενών συμπολιτών μας.

Όπως γνωρίζετε, μετά από πολλά χρόνια αγώνων, ψηφίστηκε ο νόμος 4931/22 του Υπουργείου Υγείας ο οποίος προβλέπει ρητά τα όρια και τη διαδικασία της αστυνομικής εμπλοκής. Η ανακούφιση που αισθάνθηκε τότε το αστυνομικό προσωπικό, δυστυχώς αποδείχθηκε πρόσκαιρη αφού οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμα μεριμνήσει για την εφαρμογή του.

Τρανή απόδειξη τα όσα αναφέρει με το επισυναπτόμενο έγγραφό της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας.

Η απόφαση που ελήφθη από το Υπουργείο Υγείας για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων ώστε να δημιουργηθούν οι προβλεπόμενες νέες δομές και να αποκτηθούν τα ειδικά οχήματα μεταφοράς ασθενών, ανακλήθηκε άγνωστο για πιο λόγο. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε να εξευρεθεί λύση με την έκδοση μιας εγκυκλίου που ερμηνεύεται κατά το δοκούν και όπως έχουμε ήδη επισημάνει δεν μπορεί να ακυρώσει τον ισχύοντα νόμο.

Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες της Ένωσης και μεριμνήσετε για την εφαρμογή των προβλεπομένων διαδικασιών, απαλλάσσοντας το αστυνομικό προσωπικό από μια απαράδεκτη διαδικασία που σεις οι ίδιοι έχετε συνομολογήσει ότι είναι επικίνδυνη και προσβλητική τόσο για τους ασθενείς όσο και για αυτούς που με ευθύνη σας συνεχίζουν να την εφαρμόζουν.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .