Απεμπλοκή αστυνομίας από τις ακούσιες νοσηλείες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Απεμπλοκή αστυνομίας από τις ακούσιες νοσηλείες

poasy

Αθήνα, 02 Φεβρουαρίου 2024

Αρ. Πρωτ.: 800/7/91a

 

 

Προς: Τον Υφυπουργό Υγείας κ. Δημήτριο ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟ

 

Κοιν.: Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας

 

Θέμα: «Απεμπλοκή αστυνομίας από τις ακούσιες νοσηλείες»

 

Κύριε Υφυπουργέ,

 

Είναι η πολλοστή φορά που η Ομοσπονδία μας επανέρχεται στο μείζον ζήτημα της απεμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διαδικασία των ακούσιων νοσηλειών, καθώς ως φαίνεται, η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, εκτός και αν κάποιοι την κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα, όταν μοιράζουν υποσχέσεις για την εξάλειψη αναχρονιστικών καταστάσεων, όπως εν προκειμένω είναι και οι ακούσιες νοσηλείες με τον αστυνομικό σε ρόλο ιατρού, νοσοκόμου κλπ.

Η Ομοσπονδία μας, μετά από πολλούς αγώνες του συνδικαλιστικού μας κινήματος, έπεισε τελικά την προηγούμενη κυβέρνηση να νομοθετήσει διατάξεις (ν. 4931/22) που θα βελτίωναν την κατάσταση, αλλά το χάσμα μεταξύ νόμου και πράξης συνεχίζεται σκανδαλωδώς και αδικαιολόγητα. Σας υπενθυμίζουμε ότι την 22α Νοεμβρίου 2023, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, η Ομοσπονδία μας, δήλωσε παρούσα στην εύλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Αχαΐας, στην 6η ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας, στην πόλη της Πάτρας, με βασικό αίτημα την εφαρμογή του νόμου 4931/22 για τη νέα διαδικασία και τους φορείς που πρέπει να αναλαμβάνουν τις διακομιδές ασθενών, εφόσον χρήζουν υποχρεωτικής ψυχιατρικής νοσηλείας.

Όπως προκύπτει στη συνέχεια και από το επισυναπτόμενο έγγραφο της ίδιας Ένωσης, σεις, κατά τη συνάντησή σας λίγες ημέρες μετά, αποδώσατε την ολιγωρία της πολιτείας σε οικονομικούς λόγους και δεσμευθήκατε για την έκδοση σχετικής εγκυκλίου ή ακόμα και τη θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου ώστε η αστυνομία να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το πάρεργο. Ωστόσο, έως σήμερα, δεν μας έχετε ενημερώσει για την υλοποίηση των δεσμεύσεών σας, βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που απασχολεί το σύνολο των Πρωτοβαθμίων Ενώσεών μας.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .