Υπόμνημα στο Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη για απόδοση τιμών στον αείμνηστο Υπαρχιφύλακα Γεώργιο ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ

Υπόμνημα στο Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη για απόδοση τιμών στον αείμνηστο Υπαρχιφύλακα Γεώργιο ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ

poasy

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2024

Αρ. Πρωτ.: 602/3/45β

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Με το Δήμαρχο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ. Κωνσταντίνο ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ συναντήθηκε χθες, 25 Ιανουαρίου 2024, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο Διοικητικών Θεμάτων της Ομοσπονδίας και Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά κ. Σπυρίδωνα ΛΙΟΤΣΟ, καθώς και από τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης κ. Ευάγγελο ΑΥΓΕΡΗ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν μεταξύ άλλων και η συζήτηση της πρότασης που υποβάλλαμε στον κ. Δήμαρχο, την 22α Ιανουαρίου 2024 (Αρ. Πρωτ.: 602/3/45), αναφορικά με την απόδοση -και σε κοινωνικό επίπεδο- των προσηκουσών τιμών στον αείμνηστο Υπαρχιφύλακα Γεώργιο ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ, ο οποίος δολοφονήθηκε υπερασπιζόμενος το αγαθό της ασφάλειας και την πάταξη του χουλιγκανισμού των γηπέδων, έξω από το Δημοτικό Γυμναστήριο.

Δεδομένων του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ευρύτερης απήχησης που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει με ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση τη σημασία της πρότασής μας, όπως αναλύεται και στο υπόμνημα που καταθέσαμε (μετονομασία οδού, τοποθέτηση μνημείου με σχετική αναγραφή «Εις μνήμην Υπαρχιφύλακα Γεωργίου ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ» κλπ).

Ο κ. Δήμαρχος από την πλευρά του, δήλωσε απερίφραστα την συμπαράστασή του στον αγώνα της Ομοσπονδίας μας για τη θωράκιση του λειτουργήματος του αστυνομικού ώστε αυτός να επιτελεί τα καθήκοντά του με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο σε μια εποχή που η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια τρομάζουν τις τοπικές κοινωνίες.     Επίσης, δήλωσε αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που τιμά και σέβεται τους πεσόντες στο καθήκον συναδέλφους μας και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει προς συζήτηση το αίτημά μας, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Ομοσπονδία, αφουγκράζεται, τέλος, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα αιτήματα τόσο της αστυνομικής οικογένειας όσο και της κοινωνίας μας, εκπέμποντας προς πάσαν κατεύθυνση μηνύματα ενότητας και συστράτευσης.

Η συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη θα συνεχιστεί. Όσοι επιβουλεύονται τη δημόσια ασφάλεια, θα μας βρουν απέναντι.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

 

 

 

 ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2024

Αρ. Πρωτ.: 602/3/45α

 

 

Προς: Τον Δήμαρχο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη κ. Κωνσταντίνο ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ

 

Θέμα: «Αίτημα απόδοσης τιμών στον αείμνηστο Υπαρχιφύλακα Γεώργιο ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ»

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

 

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας, την 23η Ιανουαρίου 2023, και της θετικής σας ανταπόκρισης αναφορικά με το αίτημα της Ομοσπονδίας μας, περί απόδοσης τιμών στον αείμνηστο Υπαρχιφύλακα Γεώργιο ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ, δεχθείτε τις ευχαριστίες μας με αισθήματα ικανοποίησης, τόσο για τα άμεσα αντανακλαστικά που επιδείξατε, όσο και για την βούλησή σας να συνταχθείτε μαζί μας με σκοπό την υλοποίηση μιας πρωτοβουλίας, αντάξιας τόσο των θεσμών που εκπροσωπούμε όσο και του λειτουργήματος που αμφότεροι επιτελούμε.

Όπως αναφέραμε και στην αρχική επιστολή μας, το συνδικαλιστικό μας κίνημα, για μια ακόμα φορά, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Γεωργίου ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ, υπενθύμισε άμεσα το χρέος της πολιτείας έναντι όλων εκείνων των δημοσίων λειτουργών που χάνονται αδίκως στο βωμό του καθήκοντος. Ζήτησε, δε, με παρρησία, να αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές, ως ελάχιστη αναγνώριση της θυσίας και της προσφοράς αυτών στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και να υπάρξει έμπρακτη συμπαράσταση στους δικούς τους ανθρώπους όσο κι αν γνωρίζουμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη, πολύτιμη και αναντικατάστατη αξία.

Παράλληλα, με τη συνεργασία που εγκαινιάζουμε σήμερα, φρονούμε ότι πρέπει να κρατήσουμε και σε κοινωνικό επίπεδο, άσβεστη τη μνήμη της θυσίας του αδικοχαμένου συναδέλφου μας, όπως έχουμε ήδη πράξει σε αντίστοιχες τραγικές περιστάσεις με άλλους πεσόντες στο βωμό του καθήκοντος, Ήρωες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξάλλου, συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση με πρωτοβουλίες και ενέργειες που τιμούν όχι μόνο τον ίδιο, ως συστατικό στοιχείο λειτουργίας της δημοκρατίας μας, αλλά και ως καθοριστικός φορέας παρεμβάσεων για την ενδυνάμωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Το δικαιούται η κοινωνία μας άλλωστε, το απαιτεί ο πολίτης ολοένα και περισσότερο. Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να ανταποκρίνεται επιτυχώς στη δύσκολη και απαιτητική της αποστολή, έχοντας να αντιμετωπίσει παντοειδείς κινδύνους και απειλές, από το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία έως την απλή παραβατικότητα και τον ανεξέλεγκτο χουλιγκανισμό των γηπέδων.

Ο τόπος της δολοφονίας του άτυχου συναδέλφου μας, επομένως, πρέπει κατά τη γνώμη μας να αποτελέσει σημείο αναφοράς, κατά τρόπο που να εκφράζει και την καθολική απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για πάταξη της εγκληματικότητας και για ασφάλεια στις γειτονιές.

Με την πρωτοβουλία μας επιβάλλεται να στείλουμε μηνύματα συστράτευσης και αντίστασης σε όσους επιβουλεύονται τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη, να καταδικάσουμε ηχηρά τη βία από όπου κι αν προέρχεται και να μην επιτρέψουμε να συμβούν ποτέ ξανά ανάλογες τραγωδίες σε καμιά πόλη, σε καμιά γειτονιά της πατρίδας μας.

Για να υπηρετήσουμε επομένως τον υψηλό αυτό στόχο μας, προτείνουμε από την πλευρά μας να θέσετε σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να εγκρίνετε την πρόταση που σας υποβάλλουμε, α) για μετονομασία και σήμανση, με σχετικούς οδοδείκτες,  του χώρου που δολοφονήθηκε ο συνάδελφός μας και β) για την τοποθέτηση μνημείου έξωθεν του Δημοτικού Γυμναστηρίου, με σχετική αναγραφή «Εις μνήμην Υπαρχιφύλακα Γεωργίου ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ» που θα συνοδεύεται από  χαραγμένο σχετικό μήνυμα καταδίκης της βίας ή έκφρασης κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πεσόντες αστυνομικούς.

 

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .