Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου

poasy

Αθήνα, 01 Νοεμβρίου 2023

Αριθ. Πρωτ.: 200/2/232α

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Για την πυκνή συνδικαλιστική δράση της Εκτελεστικής Γραμματείας ενημερώθηκε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ ενόψει και των επικείμενων παρεμβάσεων για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων που απασχολούν το συνδικαλιστικό μας κίνημα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ειδικότερα, αναφέρθηκε στις σημαντικότερες παρεμβάσεις μας μετά τις διπλές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου, τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου, αλλά και την απρόβλεπτη, πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία, επηρεάζοντας και την υλοποίηση της προγραμματισμένης μας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, αφού θέσαμε αμέσως, σε πρώτη προτεραιότητά μας την αλληλεγγύη και την αμέριστη προσφορά βοήθειας στους πλημμυροπαθείς. Διευκρίνισε δε ότι ο αγώνας μας για τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας συνεχίζεται, με στόχο τη θετική του έκβαση, το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο των συναντήσεων και του διαλόγου με τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία για το οικονομικό διεκδικητικό μας πλαίσιο.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις άλλες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις μας, υπενθύμισε ότι η επιτυχημένη μας Ημερίδα για τη βία με θύματα και δράστες ανηλίκους, είχε αναβληθεί το Μάρτιο, μετά την τραγωδία των Τεμπών, και πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο παρουσία τόσο της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας όσο και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού. Ξεχώρισε δε η ανακοίνωση του ποσού της εκλογικής αποζημίωσης  από τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννη ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, τον οποίο ευχαριστήσαμε για τη δική του συμβολή στο να χορηγηθεί ένα ποσό πολλαπλάσιο του αρχικώς προϋπολογισθέντος (200 από 80 ευρώ). Επίσης, ο κ. Υπουργός θεώρησε υποχρέωσή του να ευχαριστήσει την Ομοσπονδία μας για τη στήριξη που παρέχει στο να υλοποιηθεί η κυβερνητική απόφαση για αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη «στόχων» ώστε να αντιμετωπιστεί μια χρόνια «πληγή» του σώματος.

Εποικοδομητική ήταν και η πρόσφατη συνάντηση εργασίας του Προεδρείου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου επιδώσαμε Υπόμνημα αιτημάτων στον κ. Υπουργό και ζητήσαμε να τεθούν χρονοδιαγράμματα, εκφράζοντας και πάλι την αταλάντευτη θέση μας για την επικινδυνότητα της εργασίας μας, αλλά και για όλα τα εργασιακά, οικονομικά και θεσμικά μας αιτήματα.

Στην Ηγεσία επιδόθηκε, επίσης, έγγραφο με τις προτάσεις των Επιτροπών Βορείου και Νοτίου Τομέα, όπου μεταξύ άλλων αιτούμαστε προσλήψεις ψυχολόγων και ψυχιάτρων για τα αστυνομικά ιατρεία και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις από τις οποίες όμως δεν θα μετατίθενται,  ενώ τονίζεται και η αναγκαιότητα της επιλογής κατά προτεραιότητα των αστυνομικών που κατέχουν σχετικούς τίτλους σπουδών κλπ.

Από τις υπόλοιπες σημαντικές συναντήσεις μας, ξεχωρίζουμε:

Α) τη συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, προκειμένου να ενταχθούν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου του, διατάξεις που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό (αναγνώριση χρόνου ασφάλισης τέκνων), καθώς και  τη λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων. Ειδικά για το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Αστυνομικών Πυροσβεστών Λιμενικών (ΤΕΑΑΠΛ), που καλύπτει περίπου 7.500 ασφαλισμένους, στηρίξαμε ενώπιον του κ. Υπουργού τις προτάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου, παρόντων και των εκπροσώπων του.

Β) τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, με κυρίαρχο το ζήτημα της εφαρμογής της νέας διαδικασίας για τις ακούσιες νοσηλείες, τονίζοντας ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε με δικό μας αγώνα, πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στους νομούς που ήδη προωθείται. Αναδείξαμε επίσης την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας Νοσοκομείου Ανδρών και Γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας, δεδομένων των υπαρκτών προβλημάτων του συστήματος υγείας (στρατιωτικά νοσοκομεία κλπ).

Γ) τις συναντήσεις στο Αρχηγείο για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού, που καταγράφει δυστυχώς πολλές απώλειες ζωής και τραυματισμούς εν ώρα υπηρεσίας, όπως αναδείξαμε και στο τελευταίο πανελλαδικό μας συνέδριο, αλλά και στη συνέχεια εγγράφως το Μάιο, επιζητώντας τη σύγκληση σύσκεψης σε ανώτατο επίπεδο στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τελικά το επόμενο διάστημα.

Δ) τη συνάντηση με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων με αφορμή το πρόβλημα που ανέκυψε στην έκδοση των νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας των πολιτών, ενημερώνοντάς το σχετικά για τις θέσεις μας.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις που βρήκαν άμεσα τη θετική απόκριση των αρμοδίων, πέρα από πολλά ζητήματα της καθημερινότητας των συναδέλφων μας για τα οποία κινητοποιηθήκαμε και δώσαμε λύσεις, επισημάνθηκαν:

- οι αποφάσεις για το ΤΑΠΑΣΑ όσον αφορά στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του επ’ ωφελεία των δικαιούχων, καθώς και στη χορήγηση νέων δανείων,

-η παράταση του χρόνου λήψης της κανονικής άδειας και

-η έγκριση από το Συμβούλιο Μεταθέσεων, περισσότερων θέσεων ειδικά στους Νομούς Ημαθίας και Γρεβενών, λόγω της λειτουργίας των αστυνομικών σχολών κ.λπ.

Για το μείζον ζήτημα της απασχόλησης στα γήπεδα σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, τονίστηκε από την πλευρά μας ότι από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την κάθετη αντίθεσή μας. Ζητήσαμε την αποχώρηση των αστυνομικών από τους ελέγχους των εισερχομένων στους αγωνιστικούς χώρους, ώστε ο αστυνομικός να μην γίνεται υπάλληλος των επιχειρηματικών συμφερόντων, και σε κάθε περίπτωση να αποζημιώνεται για την απασχόλησή του εφόσον συντρέχουν λόγοι αστυνομικών μέτρων λόγω επικινδυνότητας της όποιας διοργάνωσης. Με αφορμή τα συνεχιζόμενα επεισόδια βίας, καταγγείλαμε τους υπεύθυνους, αναδείξαμε στην Ηγεσία τις σφοδρές αντιδράσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος και προειδοποιήσαμε κάθε αρμόδιο παράγοντα ότι δεν ανεχόμαστε πλέον την κοροϊδία, πόσο μάλλον την κατάφορη προσβολή του λειτουργήματός μας.

Τέλος, έχοντας πλήρη επίγνωση του δίκαιου του αγώνα και με γνώμονα τα συμφέροντα όλων των μελών της, η Ομοσπονδία συνεχίζει την αδιάκοπη μάχη της, επιδιώκοντας ουσιαστικές και πρακτικές λύσεις στα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα όλων των αστυνομικών της χώρας, μη διστάζοντας να αναζητήσει και τον καταλογισμό ευθυνών σε εκείνους που τα δημιουργούν είτε τα συντηρούν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις τους.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .