Ημερίδα Π.Ο.ΑΣ.Υ.: «Βία και ανήλικο θύμα, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο»

poasy

Αθήνα, 02 Οκτωβρίου 2023

Αριθ. Πρωτ.: 701/11/14ε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Άλλη μια υψηλού επιπέδου Ημερίδα της Π.Ο.ΑΣ.Υ., με θέμα αυτή τη φορά «Βία και ανήλικο θύμα, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 (Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ), ενώπιον στοχευμένου ακροατηρίου και αφήνοντας ξανά ισχυρό το αποτύπωμά της.

Αποτύπωμα, τόσο της κοινωνικής ευαισθησίας όσο και της αγωνιώδους προσπάθειάς μας αφενός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν όσες και όσοι συνάδελφοί μας υπηρετούν στις αρμόδιες υπηρεσίες προστασίας των ανηλίκων, αφετέρου δε για την ευαισθητοποίηση όλων των κρίκων της αλυσίδας που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και στην εξουδετέρωση του φαύλου κύκλου της βίας.

Τις εργασίες τίμησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννης ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος ΔΟΥΒΑΛΗΣ, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Ελευθέριος ΓΚΑΡΙΛΑΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διαχειριστικής - Τεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Υποστράτηγος κ. Δημήτριος ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος κ. Χρήστος ΚΟΝΔΥΛΗΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος κ. Αστέριος ΜΑΝΤΖΙΩΚΑΣ, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων & Ευπαθών Στόχων, Υποστράτηγος κ. Γεώργιος ΜΠΑΛΛΑΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης ΣΚΟΥΡΑΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, Ταξίαρχος κ. Διονύσιος ΚΩΣΤΗΣ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας Βουλής των Ελλήνων Ταξίαρχος κ. Φώτιος ΝΤΟΥΙΤΣΗΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Ταξίαρχος κ. Χρήστος ΜΗΛΙΩΤΗΣ, ο Πρόεδρος του ΤΑΠΑΣΑ Ταξίαρχος κ. Ευάγγελος ΜΑΝΩΛΗΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος ΠΟΛΥΖΟΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος ΣΧΙΣΜΕΝΟΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ιωάννης ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, ο Διοικητής της ΥΑΤ, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Νικόλαος ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ από τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής, από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων η προϊσταμένη Αστυνομικός Υποδιευθυντής κα Γεωργία ΠΑΤΡΟΝΟΥΔΗ, η Αστυνόμος Α΄ Ψυχολόγος κα Κωνσταντίνα ΚΩΣΤΑΚΟΥ και η Υπαστυνόμος Β΄ κα Ευθυμία ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ.

Επίσης, από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, παρέστησαν: ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, κ. Γιάννης ΣΓΟΥΡΟΣ, ο κ. Γρηγόρης ΧΡΥΣΑΦΗΣ (Α' Αντιπρόεδρος της ΕΑΥ Αθηνών), η κα Αργυρώ ΜΑΛΑΧΙΑ (Γενική Γραμματέας της ΕΑΥ Πειραιά) και η κα Ρίτα ΜΩΡΑΪΤΑΚΗ από το Συνδυασμό του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου ΧΑΡΔΑΛΙΑ, η κα Ειρήνη ΑΚΡΙΒΗ – ΝΤΑΗ, ο κ. Εμμανουήλ ΜΑΡΓΕΤΑΚΗΣ (Μέλος ΔΣ ΠΟΑΣΥ) και ο κ. Δημήτριος ΣΠΟΝΔΥΛΗΣ από το Συνδυασμό του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ, ο δικηγόρος - ποινικολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. κ.  Θεόδωρος ΜΑΝΤΑΣ από το Συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου για το Δήμο της Αθήνας κ. Κώστα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και η κα Τζίνα ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας με το Συνδυασμό του κ. Νίκου ΣΟΦΙΑΝΟΥ.

Παρέστησαν επίσης, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ανδρέας ΒΕΛΛΙΟΣ, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΥΠΣ κ. Νίκος ΛΑΥΡΑΝΟΣ, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΑΛΣ κ. Γεώργιος ΦΥΚΑΣ και ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης ΧΑΒΙΑΡΗΣ, η Γραμματέας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ κα Κατερίνα ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΟΥ και η Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της ΙΡΑ κα Ειρήνη ΜΑΚΡΥΔΑΚΗ.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε ιδιαιτέρα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την πίεση που άσκησε ώστε να χορηγηθεί εγκαίρως η εκλογική αποζημίωση (σχετική ανακοίνωση Αρ. Πρωτ.: 700/4/18α της 29-09-23) καθώς και τους εκλεκτούς μας ομιλητές, τον Εγκληματολόγο, Καθηγητή της Αστυνομικής Ακαδημίας κ. Άγγελο ΤΣΙΓΚΡΗ, τον μαχόμενο Δικηγόρο και Εγκληματολόγο κ. Παναγιώτη ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή, Ψυχολόγο από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων κ. Νίκο ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗ καθώς και την Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού της Ομοσπονδίας κα Σοφία ΒΑΓΕΝΑ.

Ο κ. Πρόεδρος εξήρε τη σημασία των θεματικών Ημερίδων που οργανώνονται από την Επιτροπή Δικαιωμάτων & Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού της Ομοσπονδίας για τα φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα, καταδεικνύοντας την εξωστρεφή δράση του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Τόνισε δε ότι η Ελληνική Αστυνομία, στο μέτρο που της αναλογεί, ενεργεί και προσπαθεί να είναι αποτελεσματική, ωστόσο επιβάλλεται η περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών και η απερίσπαστη απασχόληση του εξειδικευμένου προσωπικού τους. Από την πλευρά μας, είμαστε σε θέση να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα με βάση την εμπειρία των στελεχών μας, ακούγοντας βεβαίως τις θέσεις της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και όσων έχουν θέση ευθύνης είτε διεκδικούν να αποκτήσουν προσεχώς, όντας υποψήφιοι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος, ευχαρίστησε όσους στηρίζουν τη δράση της Ομοσπονδίας μας και απηύθυνε ένα ακόμα κάλεσμα στο κοινό μας μέτωπο ενάντια στη βία από όπου κι αν προέρχεται.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνεχάρη την Ομοσπονδία για τη διοργάνωση της Ημερίδας και τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. καλείται με τις αρμόδιες υπηρεσίες της να επιτελέσει τεράστιο έργο, παρεμβαίνοντας πλέον στο τελευταίο στάδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, μετά από μια τριπλή αποτυχία σε άλλα επίπεδα - της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και της οικογένειας. Τόνισε επίσης ότι στον τομέα της αστυνόμευσης υπάρχουν ελλείμματα τα οποία θα καλυφθούν με την αποδέσμευση χιλιάδων αστυνομικών από τα «επίσημα», αλλά και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, με την τοπική αυτοδιοίκηση και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τέλος, τόνισε ότι η πολιτεία, πέρα από την εκλογική αποζημίωση, οφείλει πολύ περισσότερα στο αστυνομικό προσωπικό, δεν είναι μόνο η θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας, όπως είπε, είναι και η απασχόληση στα γήπεδα και πολλά άλλα για τα οποία είμαστε σε διάλογο.

Η κεντρική εισήγηση έγινε από την επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιωμάτων & Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού της Ομοσπονδίας κα Σοφία ΒΑΓΕΝΑ, η οποία παρουσίασε και στατιστικά στοιχεία για την ανησυχητική έξαρση της βίας με θύματα και θύτες ανήλικα παιδιά, ενώ κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις αποτελεσματικότερης λειτουργίας των Υπηρεσιών Ανηλίκων, εστιάζοντας ειδικότερα στο τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Εγκληματολόγος κ. Άγγελος ΤΣΙΓΚΡΗΣ ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της παραβατικότητας των ανηλίκων στη χώρα μας εξήγησε πού οφείλεται (φτώχεια, παθολογικό οικογενειακό περιβάλλον, έλλειψη γονεϊκού ελέγχου) και προειδοποίησε για τον κίνδυνο δραστηριοποίησης σκληρών συμμοριών ανηλίκων και στη χώρα μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πιο δύσκολη όψη του θέματος της Ημερίδας, στην σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Ήταν δε ιδιαίτερα καθηλωτικός ο λόγος του και έχοντας μελετήσει το πρόβλημα, επέμεινε στο να θεσπισθεί η ποινή της δια βίου κάθειρξης για τις κακουργηματικές αυτές πράξεις, και να είναι εκτελεστές στο ακέραιο.

Ο Ψυχολόγος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, κ. Νίκος ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ μίλησε για τις εμπειρικές του διαπιστώσεις υπηρετώντας στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, στάθηκε στα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στις δράσεις που αναπτύσσει η Ελληνική Αστυνομία για την προστασία των παιδιών, ενώ έκανε έκκληση για ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και σπάσιμο των κοινωνικών ταμπού ιδίως όταν πρέπει να μιλήσουμε στο παιδί για τα ζητήματα της σεξουαλικής κακοποίησης.

Κλείνοντας την τριλογία των επιστημονικών παρεμβάσεων, ο νομικός κ. Παναγιώτης ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ανέπτυξε μεταξύ άλλων προβληματισμών των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, και συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε το παιδί θύμα να μην εξελιχθεί σε παιδί παραβάτη, ενώ έδωσε έμφαση τόσο στη βελτίωση της προανακριτικής διαδικασίας όσο και της απονομής δικαιοσύνης (μερίδιο ευθύνης εισαγγελικών και δικαστικών αρχών).

Ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος ΔΟΥΒΑΛΗΣ χαρακτήρισε τραγικό το φαινόμενο της βίας με θύματα και θύτες παιδιά και παραδέχθηκε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης συμμοριών. Αναφέρθηκε στα πρόσθετα αστυνομικά μέτρα που αναμένεται να ληφθούν και συμμερίστηκε τις επισημάνσεις μας για ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών με επιπλέον ψυχολόγους, έτσι ώστε να γίνει άνοιγμα της αστυνομίας στην κοινωνία, σε συλλόγους γονέων και στα σχολεία.

Το μεστό λόγο των προλαλησάντων, συμπλήρωσαν με τις παρεμβάσεις τους οι υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών κ.κ. ΜΑΝΤΑΣ, ΝΤΑΗ και ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία της αυτοδιοίκησης με όλους τους αρμόδιους φορείς στον τομέα της πρόληψης, αλλά και ενθαρρύνοντας την Ομοσπονδία μας να συνεχίσει την πολύτιμη εξωστρεφή της δράση.

Τα συμπεράσματα της Ημερίδας θα υποβληθούν σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 


 

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .