Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 28η Ιουνίου 2022

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 28η Ιουνίου 2022

poasy

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2022

Αρ. Πρωτ.: 200/2/213-α

 

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ 28η ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

 

 

Συνεδρίασε χθες, 28 Ιουνίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και μετά από ενδελεχή ενημέρωση για τα θετικά επιτεύγματα της Εκτελεστικής Γραμματείας, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση και ελήφθησαν αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με τις απαντήσεις των αρμοδίων για την επίλυση συγκεκριμένων αιτημάτων μας ώστε να ολοκληρώσουμε ζητήματα που προάγουν την υπηρεσιακή πραγματικότητα και τη ζωή του αστυνομικού προσωπικού.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ τόνισαν ότι τους τελευταίους μήνες, και δη μετά το συνέδριο, εστιάσαμε στοχευμένα σε συγκεκριμένα θέματα, επιτυγχάνοντας και πάλι θετικά αποτελέσματα.

Είναι γνωστός ο αγώνας που δόθηκε το Μάιο με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψηφιοποίηση αστυνομικών λειτουργιών και υπηρεσιών, την επίδοση δικογράφων και άλλων εγγράφων, καθώς και τη σημαντική τομή στη λειτουργία της αστυνομίας  με την αποδέσμευση  από «το γνήσιο της υπογραφής»,  απαλλάσσοντας χιλιάδες αστυνομικούς από τα λεγόμενα «πάρεργα» και εξασφαλίζοντας δυνάμεις για την κύρια αποστολή της. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικήσαμε και πετύχαμε να γίνουν τα λόγια έργα, όπως η ψήφιση επιτέλους σημαντικών διατάξεων για τις ακούσιες νοσηλείες, αλλά και για τις μεταγωγές από και σε νησιωτικές περιοχές.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο επίτευγμα της Ομοσπονδίας η μετά από έντονη πίεσή μας, θέσπιση ενός νέου σύγχρονου και ανθρώπινου πλαισίου διαδικασιών για τις ακούσιες νοσηλείες, όπου δοκιμάζεται ο ανθρωπισμός και η λειτουργία του κράτους. Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου πρέπει να εκδοθούν τα συνοδευτικά προεδρικά διατάγματα και οι σχετικές εγκύκλιοι για την εφαρμογή του, ζήτημα για το οποίο συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας.

Χρειάστηκε, επίσης, η άμεση αντίδραση του προεδρείου έτσι ώστε τελικά να λυθεί και το χρόνιο αίτημα του συνδικαλιστικού μας κινήματος για τις μεταγωγές στη νησιωτική χώρα, με άμεσο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά κυρίως με την κατοχύρωση της ασφάλειας των μεταγωγών και της αξιοπρέπειας των διενεργούντων αυτές αστυνομικών.

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις μας για την επίλυση προβλημάτων που τίθενται από τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις, μεταξύ άλλων, πρωτοστατήσαμε για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με τη διαμονή αποσπασθέντων αστυνομικών στη Μύκονο και Σαντορίνη, τονίζοντας ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ανταποκρίνεται από την πλευρά της σε ζητήματα που άπτονται της αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του αστυνομικού προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά τον αγώνα μας για τη διασφάλιση και χορήγηση του ΒΟΕΑ, μετά από συντονισμένες ενέργειές μας, διευκρινίστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο εκ μέρους του ΔΣ του ΜΤΣ ότι δεν τίθεται παραγραφή δικαιωμάτων (συμπληρωματικά ποσά) ούτε υπάρχει κίνδυνος μείωσης του χορηγούμενου ποσού. Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση τον Ιούλιο 2022.

Πρωτοποριακή είναι και η τελευταία παρέμβασή μας για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος των Σχολών της Αστυνομίας, μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2016 προκειμένου όλο το φάσμα λειτουργίας της Αστυνομικής Ακαδημίας να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Κατόπιν διαδοχικών συναντήσεων του προεδρείου με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα ενταχθούν διατάξεις, σύμφωνα με τις προτάσεις και της αρμόδιας Επιτροπής μας, ώστε οι Αστυνομικές Σχολές να εναρμονίζονται και να ικανοποιούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης. Παραλάβαμε ένα απαράδεκτο καθεστώς και μια αδικία που υφίσταντο οι εκ των πανελληνίων εξετάσεων Αστυφύλακες, με την ρατσιστικής έμπνευσης απογραφή τους στην  κατηγορία του Απολυτηρίου Λυκείου και κατοχυρώνουμε πλέον την απογραφή στην ανώτερη και ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πιστοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων και ό,τι άλλο προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Η Ομοσπονδία, το τελευταίο διάστημα επίσης, ανέδειξε τον κοινωνικό της ρόλο και την κοινωνική διάσταση της λειτουργίας της, προσφέροντας υλική υποστήριξη στο Χαμόγελο του Παιδιού για τις ανάγκες ρουχισμού 110 παιδιών, καθώς και αναγκαίο ηλεκτρονικό εξοπλισμό σχολικών μονάδων σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που είχαν πληγεί πέρυσι από της δασικές πυρκαγιές.

Ξεχωριστής σημασίας εκδήλωση και τα μνημόσυνα για τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας Νεκτάριο Σάββα και Γιώργο Ανδριτσόπουλο στις 17 Ιουνίου, στην Αθήνα και στο Δίστομο, όπου το συνδικαλιστικό μας κίνημα για άλλη μια φορά, παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας υπενθύμισε το διαρκές χρέος της πολιτείας για τη θωράκιση του Έλληνα Αστυνομικού, αλλά και τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ειδικότερα, επεσήμανε ότι θα συνεχίσουμε το κοινωνικό μας έργο, εκτελώντας αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου και όταν χρειάζεται. Το προσεχές διάστημα θα προωθηθούν και άλλα σχέδια νόμου για τα οποία έχουμε έκδηλο ενδιαφέρον ώστε να εμπεριέχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις με βάση και τις προτάσεις των Επιτροπών εργασίας της ΠΟΑΣΥ, ήτοι για την εκπαίδευση, το ΜΤΣ και το ΒΟΕΑ, καθώς και του ειδικού φορέα για τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας.

Σε εξέλιξη είναι επίσης συναντήσεις μας με αξιωματούχους στα αρμόδια Υπουργεία με στόχο την επίλυση ζητημάτων που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό, ενώ ενημέρωσε το σώμα ότι έχει διασφαλιστεί η αύξηση του πλαφόν των νυχτερινών από 48 σε 64 ώρες και ότι θα αλλάξει από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τέλος, έθεσε προς συζήτηση την πρόταση για μαζική παρουσία του συνδικαλιστικού μας κινήματος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αρχές Σεπτεμβρίου, μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, μαζί με τις Ομοσπονδίες όλων των ενστόλων, που θα συνεδριάσουν λίαν προσεχώς για τη λήψη από κοινού σχετικής απόφασης.

Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, την πορεία των εκκρεμών μας αιτημάτων, τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις, την πρόοδο της πανδημίας κλπ., το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, συμφώνησε να προβούμε στην εκδήλωση των απαραίτητων ενεργειών με στόχο την προώθηση του διεκδικητικού μας πλαισίου κατά τον καλύτερο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .