Ενστερνίζεται η EUROCOP τον προβληματισμό μας για το μεταναστευτικό

Αθήνα 10 Σεπτεμβρίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 600/9/101
Επίκειται επίσκεψη της Προέδρου – Αντιπροέδρου στην Ελλάδα με την παρουσία διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης
 
 
  Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της EUROCOP, που έλαβε χώρα στην Πράγα (2-3 Σεπτεμβρίου 2015), συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γρηγόριο Γερακαράκο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Χρήστο Μαυραγάνη και τον εκλεγέντα αντιπρόσωπό μας στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, Χαράλαμπο Βαρνίδη.
 
  Πέραν των οργανωτικών ζητημάτων και της προετοιμασίας των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής (Νοέμβριος του 2015), κυρίαρχα τέθηκε εκ μέρους μας το μείζον πρόβλημα των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται η χώρα μας με ιδιαίτερη σφοδρότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς και η αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
  Το θέμα των προσφύγων-μεταναστών συμπεριλήφθηκε στο εκδοθέν ψήφισμα μετά από δικές μας παρεμβάσεις, ενώ έγινε αποδεκτή και η πρόσκλησή μας προς την πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής κα Anna Nellberg να επισκεφθεί τη χώρα μας για να σχηματίσει μια πληρέστερη εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία όσον αφορά στη διαχείριση-αντιμετώπισή τους.
  Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως αναφέρεται και στο σχετικό ψήφισμα (Διακήρυξη της Πράγας) επισημάνθηκε η τρέχουσα κατάσταση με τα εκατομμύρια των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών να επιχειρούν να φτάσουν με κάθε μέσο και με κίνδυνο της ζωής τους στην Ευρώπη από εμπόλεμες περιοχές, αλλά και η δυσχερής θέση των Ευρωπαίων Αστυνομικών, οι οποίοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές επειδή δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι.
  Η EUROCOP απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commision) και στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφενός να εφαρμόζουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά στους πρόσφυγες ώστε να μην επιβαρρύνεται η αστυνομική υπηρεσία, αφετέρου δε να ενισχύσουν τα Αστυνομικά Σώματα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αποστολή τους ιδίως μάλιστα στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών (καταπολέμηση παράνομης μετανάστευσης, εμπορίας ανθρώπων, διεθνούς εγκληματικότητας, τρομοκρατίας κλπ).
  Η ΠΟΑΣΥ συνεχίζει τις παρεμβάσεις της, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες, προκειμένου όχι μόνο να αναδείξει τα καυτά προβλήματα των συναδέλφων, εξαιτίας της διόγκωσης του μεταναστευτικού προβλήματος, αδιακρίτως, σε όλη την επικράτεια, αλλά και να απαιτήσει σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο, εντός κι εκτός Ελλάδας, τις επιβαλλόμενες λύσεις.
  Δηλώνουμε «παρών» και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε συνάδελφο που δοκιμάζεται στα πεδία αυτά, όπου η παρουσία μας εκεί θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

 

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .