Ευρεία σύσκεψη Αστυνομικών Ελλάδας και EuroCop στην Κω για το μεταναστευτικό

Παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αστυνομικών Συνδικάτων (EuroCop) Αnna Nellberg (από Σουηδία), του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας Ηλία Ζωγραφίδη (εκ μέρους του Γ. Χατζημάρκου), του Αντιδημάρχου Δ. Γερασκλή εκ μέρους του Δημάρχου Κω (απουσίαζε εκτός Κω), του Αντιδημάρχου Α. Κρητικού, των Προέδρων και μελών Ενώσεων Αστυνομικών απ’ όλη τη χώρα, του Διοικητή Λιμενικού Σώματος Ν. Αιγαίου Γ. Αργυρίου και εκπροσώπων φορέων από το νησί της Κω η έκτακτη σύσκεψη της EuroCop στο δήμο Κω για το μεταναστευτικό

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών συμμεριζόμενη τις αγωνίες των Αστυνομικών που υπηρετούν στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών, εξαιτίας της συνεχιζόμενης μαζικής άφιξης μεταναστών και προσφύγων,συγκάλεσε σήμερα το πρωί εκτάκτως στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κω, ευρεία σύσκεψη των συναρμοδίων παραγόντων της ελληνικής πολιτείας, με τη συμμετοχή κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αστυνομικών Συνδικάτων (EuroCop), επικεφαλής του οποίου είναι η ίδια η πρόεδρός της, Αnna Nellberg.

Στόχος είναι η ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και η άσκηση της δέουσας πίεσης στα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ώστε η χώρα μας να τύχει μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας και έμπρακτης υποστήριξης.Το μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό ζήτημα και ως τέτοιο οφείλουμε όλοι να το αντιμετωπίζουμε, όπως τονίστηκε τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα!

Ιδιαίτερα γλαφυρό ήταν το αναλυτικό ρεπορτάζ με τα στοιχεία και τα διαδραματισθέντα στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες με την κατακόρυφη σύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας οι δομές των οποίων και η δύναμη των σωμάτων ασφαλείας δεν επαρκούν για να διαχειριστούν την κατάσταση (στην Κω ξεπεράσαμε μέχρι στιγμής τις 52χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες από την αρχή του έτους).

Την σύσκεψη άνοιξε ως οικοδεσπότης με καλωσόρισμα και αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί της περιοχής μας ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Β. Δωδ/σου Α. Κυδωνάκης. Ακολούθησαν τοποθετήσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας Γρηγόρης Γερακαράκος ο οποίος τόνισε ότι εδώ και 2 χρόνια (από τα γεγονότα της Σύμης) η Ομοσπονδία είχε επισημάνει το πρόβλημα αλλά οι αρμόδιες αρχές από τότε αδράνησαν. Ο Πρόεδρος της Εν. Αστυνομικών Ν. Δωδ/σου Μ. Ανδρουλάκης ο οποίος κατήγγειλε την επίσκεψη – αστραπή των συναρμόδιων Υπουργών αποφεύγοντας να παραστούν στην σύσκεψη και αποφασίζοντας χωρίς την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας για το θέμα της δομής υποδοχής προσφύγων/μεταναστών.

Ενώ ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Εν. Αστυνομικών Μυτιλήνης για το πως ξέφυγε η κατάσταση στο νησί με τους 30χιλ. πρόσφυγες/μετανάστες στο λιμάνι το οποίο άδειασε μέσα σε δύο ημέρες από την υπηρεσιακή κυβέρνηση ενώ μέχρι τότε υπήρχε αδράνεια (την σύσκεψη συντόνιζε το συνδικαλιστικό στέλεχος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών από την περιοχή μας , Β. Καψάλης).

Εκ μέρους του Δημάρχου Κω ο Αντιδήμαρχος Δ. Γερασκλής τόνισε ότι η κυβέρνηση από την αρχή δεν επέδειξε τη δέουσα σοβαρότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος και ο δήμος δεν δέχθηκε να συναινέσει σε πρόχειρες λύσεις τύπου «Κάπτεν Ηλίας» (προσθέτοντας χαρακτηριστικά «οι αστυνομικοί που έζησαν το πρόβλημα κατανοούν τι εννοώ») χωρίς να αναλαμβάνει κάποιος υπεύθυνος την διαχείριση και την ευθύνη λειτουργίας του.

Από την πλευρά της Περιφέρειας εκ μέρους του Γ. Χατζημάρκου ο Αντιπεριφερειάρχης Η. Ζωγραφίδης ζήτησε από την σύσκεψη αυτή να τεθεί μια «κόκκινη γραμμή» διεκδίκησης, παροτρύνοντας την Πρόεδρο της EuroCop με βάση σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό να διεκδικηθεί η σύσταση διαχειριστικής αρχής ώστε να υπάρξει αξιοποίηση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τέλος τοποθετήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι φορέων (Εν. ξενοδόχων, ΕΒΕΔ, Εμπ. Σύλλογος, Εθελοντικές οργανώσεις κλπ) και η Πρόεδρος της EuroCop έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ λέγοντας ότι θα θέσει τους σχετικούς προβληματισμούς σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα όπως και στην επικείμενη σύσκεψη στο Δουβλίνο (η κ. Nellberg θα μείνει μέχρι την Τετάρτη και θα επισκεφτεί επίσης τη Λέρο και τα υπόλοιπα νησιά που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα)

Αποδελτίωση από aegeanews.gr

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .