Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημά μας για την εξαίρεση της καταχρηστικής εμφάνισης μαρτύρων αστυνομικών σε δίκες

Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημά μας για την εξαίρεση της καταχρηστικής εμφάνισης μαρτύρων αστυνομικών σε δίκες

poasy

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2023

Αρ. Πρωτ.:800/8/12

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Μετά από εμπεριστατωμένη πρόταση της Ομοσπονδίας μας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης υιοθέτησε και συμπεριέλαβε στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιό του ένα πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης κλπ», συμπεριελήφθη η ρύθμιση που αφορά την εξαίρεση εμφάνισης μαρτύρων αστυνομικών στην ακροαματική διαδικασία.    

Συγκεκριμένα, με το Άρθρο 63, στο άρθρο 215 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται παρ. 5, ως εξής:

«5. Αστυνομικοί και λοιποί προανακριτικοί υπάλληλοι που έχουν καταθέσει στην προδικασία δεν καλούνται στο ακροατήριο αλλά αναγιγνώσκονται οι καταθέσεις τους. Ο εισαγγελέας και το δικαστήριο μπορούν κατ’ εξαίρεση να παραγγείλουν την κλήτευσή τους, αν η εξέτασή τους στο ακροατήριο είναι αναγκαία για την ασφαλή διάγνωση της κατηγορίας».

Η Ομοσπονδία μας, ευελπιστώντας και στην ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων, εκφράζει την ικανοποίησή της για αυτήν την εξέλιξη, διότι με την ως άνω ρύθμιση, θα αποφευχθούν οριστικά οι γνωστές επιπτώσεις των δυσλειτουργιών της δικαιοσύνης στην αστυνομική καθημερινότητα, όπως αυτές έχουν επισημανθεί από το συνδικαλιστικό μας κίνημα και αφορούν τις άσκοπες μετακινήσεις εξαιτίας των συχνών αναβολών των δικών, την αποδιοργάνωση της αστυνόμευσης, την καταπάτηση του πλαισίου εργασίας – υπηρεσίας των αστυνομικών, την ψυχική τους καταπόνηση, τη μη αποζημίωση των οδοιπορικών εξόδων και πολλών άλλων προβλημάτων.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .