Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου

poasy

Αθήνα, 01 Ιουνίου 2023

Αρ. Πρωτ.: 200/2/227α

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συνεδρίασε χθες, 31 Μαΐου 2023, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με θέματα Ημερήσιας Διάταξης την ενημέρωσή του για τα τρέχοντα θέματα και τη συζήτηση πρότασης του Δ.Σ. του Ταμείου Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας  (ΤΑ.Π.Α.Σ.Α.) για την αξιοποίηση της περιουσίας του.

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ αναφέρθηκε στη σημασία της αυστηρής τήρησης της καταστατικής λειτουργίας των οργάνων του συνδικαλιστικού μας κινήματος και της σοβαρότητας που οφείλουν όλοι να επιδεικνύουν σε όλα τα στάδια των επικοινωνιών και των ενεργειών τους έτσι ώστε να προάγεται το επίπεδο λειτουργίας μας και να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα. Μάλιστα, επισήμανε ότι η αποδοχή της Ομοσπονδίας είναι σημαντική, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τα πεπραγμένα της όσο και από συγκεκριμένες πράξεις αναγνώρισης, όπως αυτή του Υπουργού Υγείας κ. Αθανασίου ΠΛΕΥΡΗ, ο οποίος δώρισε στην Ομοσπονδία έναν αυτόματο απινιδωτή,  ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε δημόσιους χώρους, που θα τοποθετηθεί στα γραφεία μας, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να προσφερθεί άμεσα η απαιτούμενη βοήθεια σε όποιον τη χρειαστεί. 

Η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλου αριθμού θανόντων και εν ώρα υπηρεσίας αστυνομικών, από διάφορα παθολογικά αίτια και άλλες αιτίες. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας να γίνει παρουσίαση της λειτουργίας του απινιδωτή, καθώς και ένα συνοπτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Προς τούτο, προσήλθε στα γραφεία μας η Αστυνόμος Β’ (ΥΓ) κ. Ερασμία ΠΟΛΙΤΗ, η οποία πράγματι με την επίδειξη αυτή κατέστησε σαφή τη σημασία των μέτρων πρόληψης στο πλαίσιο της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, που πρέπει να τηρούνται σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Ιδίως δε στην Ελληνική Αστυνομία όπου οι αστυνομικοί είναι πάντα οι πρώτοι ανταποκριτές εκτάκτου ανάγκης και βασικοί υποστηρικτές μιας ανθρώπινης ζωής που κινδυνεύει.

Το όλο θέμα θα απασχολήσει την Ομοσπονδία και προσεχώς, καθόσον έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε σε σχετική κοινή σύσκεψη στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, δίνοντας έμφαση στην πρόταση του Δ.Σ. του Ταμείου Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας  (ΤΑ.Π.Α.Σ.Α.)  για την αξιοποίηση του ακινήτου της οδού Ιουλιανού36 (πρώην Αρχηγείο Χωροφυλακής).

Όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας έγιναν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση της περιουσίας του Ταμείου, ενώ και από τότε που ξεκίνησε η όλη προσπάθεια, πάλι με δικές μας ενέργειες αποφεύχθηκαν επιζήμιες προτάσεις, οι οποίες είχαν συζητηθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις μας. Όσο για την τελευταία πρόταση, λόγω της σοβαρότητάς της, αφού διανεμήθηκε αυτή σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η περαιτέρω εξέταση όλων των δεδομένων, σε επόμενη συνεδρίασή μας.

Το Δ.Σ. ενημερώθηκε και για τη θετική έκβαση του αιτήματός μας να καταβληθεί πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, η  εκλογική αποζημίωση ύψους 200 ευρώ για όλους, αφορολόγητα και χωρίς κρατήσεις, γεγονός που οφείλεται τόσο στη διαρκή πίεση της Ομοσπονδίας προς άπαντες όσο και στις ενέργειες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ.

Από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στην επιδιωκόμενη αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας το τρέχον έτος, δεδομένου ότι η απερχόμενη Κυβέρνηση έχει προϊδεάσει ήδη για την πολιτική της, με συγκεκριμένη νομοθετική πράξη για άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Σε ό,τι μας αφορά, διεκδικούμε ρύθμιση της επικινδυνότητας της εργασίας  αδιακρίτως για όλους τους αστυνομικούς, με οικονομική, ασφαλιστική και συνταξιοδοτική ανταπόδοση, με βάση τις αποφάσεις των οργάνων μας. Επέστησε δε την προσοχή όλων ότι κάθε άλλη άποψη και πρόταση που διακινείται από επιτήδειους, θα μας βρει απέναντι.  

Λαμβάνοντας, τέλος, υπόψη τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αποφασίστηκε το επόμενο Γενικό Συμβούλιο των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων, αντί τον Ιούλιο, να πραγματοποιηθεί για ευνόητους λόγους πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η Ομοσπονδία για άλλη μια φορά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και με τις ενέργειές της καταδεικνύει ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των μελών της, με απτά αποτελέσματα και όχι με ανέξοδες μεγαλοστομίες.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .