Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 22α Φεβρουαρίου 2023

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 22α Φεβρουαρίου 2023

poasy

 

 

 

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2023

Αρ. Πρωτ.: 200/2/223α

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνεδρίασε χθες, 22 Φεβρουαρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με βασικά θέματα την ενημέρωση των μελών του για τις δράσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας και τη λήψη αποφάσεων ενόψει της διοργάνωσης του ετήσιου, τακτικού, 33ου πανελλαδικού συνεδρίου των αντιπροσώπων των 58 Πρωτοβαθμίων Ενώσεων.

Η συνεδρίαση διεξήχθη σε μια χρονική συγκυρία έντονης κινητικότητας του συνόλου του συνδικαλιστικού κινήματος των Ομοσπονδιών και Ενώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου ότι η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, λόγω της επικείμενης ολοκλήρωσης της τετραετούς θητείας της Κυβέρνησης και του λιγοστού χρόνου που απομένει για τη νομοθέτηση θετικών ρυθμίσεων που θα ικανοποιούν συγκεκριμένα αιτήματά μας.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ κατέστησε σαφές ότι για τα βασικά εκκρεμή ζητήματα του κλάδου μας, ασκείται έντονη πίεση σε καθημερινή βάση, η οποία λαμβάνει συγκεκριμένο χαρακτήρα και μέσω της διαβούλευσης με τις άλλες Ομοσπονδίες των ενστόλων, όπως έγινε π.χ. τη Δευτέρα με την παρουσία του στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ και κυρίως την επομένη ημέρα, κατά τη συνάντηση στα γραφεία μας, όλων των Ομοσπονδιών. Κοινή συνισταμένη του αγώνα μας, η σύγκλιση απόψεων για τη διεκδίκηση συνολικά τεσσάρων συγκεκριμένων αιτημάτων-προτάσεων, όπως αναλυτικά αποτυπώθηκαν και στη σχετική κοινή ανακοίνωση (υπ΄αριθ. 600/13/30α από 21/02/2023).

Κορωνίδα του αγώνα μας, ανεξάρτητα από το τι ισχύει και παρέχεται σε άλλες εργασιακές ομάδες, είτε διαδίδεται ενόψει του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων, παραμένει η θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας. Ένα διαχρονικό αίτημα που, για την Ομοσπονδία μας, δεν επιδέχεται κανενός είδους «παρερμηνείας», αφού ουδείς αμφισβητεί τον επικίνδυνο χαρακτήρα κάθε αστυνομικής υπηρεσίας και τις ιδιαιτερότητες του έργου κάθε αστυνομικού, αδιακρίτως θέσεως και βαθμού στην ιεραρχία. Η ρύθμιση πρέπει να αφορά όλους και να συνεπάγεται για όλους ένα επιπλέον αξιοπρεπές ποσό (τριψήφιο), νομοθετικά κατοχυρωμένο, ως αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας, με οικονομική, συνταξιοδοτική και ασφαλιστική ανταπόδοση.

Το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει, επίσης, την αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας, ως συνέχεια της θετικής εξέλιξης - ρύθμισης για την αύξηση του πλαφόν των νυχτερινών ωρών, που υπήρχε μέχρι πρότινος και άλλαξε με το δικό μας αγώνα, καθώς επίσης και την εναρμόνιση της ισχύουσας νομοθεσίας για την αποζημίωση των εκτός έδρας μετακινήσεων, όπου υπάρχει πρόβλημα. Το τέταρτο κοινό αίτημα αφορά την εκλογική αποζημίωση, η οποία έχει θεσμοθετηθεί από το 2010 και έκτοτε το ποσό που καταβάλλεται σε κάθε προεκλογική περίοδο, καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Δεδομένου ότι το 2019, χορηγήθηκε το ευτελές ποσό των 150 ευρώ μεικτά, αλλά και επειδή από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλές κρίσεις και σήμερα ο πληθωρισμός και η ακρίβεια καλπάζουν, είναι φυσικό φέτος, να διεκδικούμε τουλάχιστον 600 ευρώ.

Για όλα αυτά έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα ενημερωτικών συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Εθνικής Αμύνης, ώστε αμέσως μετά, να γίνει η τελική συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, με την ελπίδα ότι θα δοθούν ικανοποιητικές λύσεις και δεν θα εξωθηθούμε σε κινητοποιήσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Θέμα συζήτησης κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ αποτέλεσε επίσης η παρέμβασή μας με αφορμή τις θέσεις που προκηρύχθηκαν από το Συμβούλιο μεταθέσεων για το προσωπικό ειδικών καθηκόντων, τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα θα αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για να μην χαθούν κατακτήσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος, αλλά και για να αποφευχθούν περιπέτειες, όπως αυτές που βιώνουν αυτές τις ημέρες άλλοι κλάδοι οι οποίοι διεκδικούν αναβάθμιση – ανωτατοποίηση των πτυχίων τους με μισθολογικό αντίκρισμα κλπ.

Τέλος, το ΔΣ ενόψει της διεξαγωγής του 33ου συνεδρίου, τον προσεχή Μάρτιο, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, αποφάσισε, κατά πάγια πρακτική, να αναθέσει σε ορκωτό λογιστή τον έλεγχο των οικονομικών (εσόδων – εξόδων), και να ορίσει τριμελή επιτροπή για τα πρακτικά ζητήματα της διοργάνωσης του συνεδρίου.

Στο εναπομείναν διάστημα, γίνεται φανερό ότι η Ομοσπονδία εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα. Καταδεικνύοντας, μάλιστα και τις κοινωνικές της ευαισθησίες, στις 03 Μαρτίου 2023, θα προβεί στη διοργάνωση ημερίδας στην Αθήνα, με θέμα: «Βία & ανήλικο θύμα, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο» και ομιλητές από τον επιστημονικό και πολιτικό κόσμο της χώρας.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .