Ουσιαστικές συναντήσεις για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ουσιαστικές συναντήσεις για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

poasy

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2022

Αρ. Πρωτ.: 605/13/85ε

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας μας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, συναντήθηκε κατόπιν αιτήματός μας σήμερα, 24 Οκτωβρίου 2022, με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», το οποίο αφορά και αιτήματα της Ομοσπονδίας μας.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειράν συνάντηση στο Υπουργείο, κατά την οποία τους ευχαριστήσαμε, κατ’ αρχάς για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας και για την πρόθεση νομοθέτησης αιτημάτων μας όπως της επέκτασης της μάχιμης 5ετίας σε όλες τις κατηγορίες και υπηρεσίες του αστυνομικού προσωπικού, καθώς και σε όσους εισήχθησαν μετά το 2011, ώστε να πάψουν οι διακρίσεις και οι διαφορετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ταυτόχρονα, τους ενημερώσαμε για τα πάγια αιτήματά μας, όπως είναι η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας που δεν έχει θεσμοθετηθεί και ζητήσαμε να είναι η ενεστώσα κυβέρνηση, εκείνη που επιτέλους θα ικανοποιήσει ένα πάγιο και αυτονόητο αίτημά μας.

Στη συνέχεια τέθηκαν με έμφαση τα επίμαχα άρθρα 12 και 22 του νομοσχέδιου-  «αγκάθια» για τους ένστολους που θίγονται εφόσον ψηφιστούν ως έχουν.

Συγκεκριμένα, επί του άρθρου 12 «Κατάργηση ειδικής εισφοράς ασφαλισμένων του τέως Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού – Αντικατάσταση περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011», τονίσαμε ότι πρέπει να καταργηθεί και η κράτηση υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπως αυτή περιλαμβάνεται στο άρθρο 12 παρ. β, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουμε άνιση αντιμετώπιση μεταξύ αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών, στρατιωτικών που έχουν τα ίδια καθήκοντα. Η κατάργηση της διάταξης που αφορά κρατήσεις υπέρ Μετοχικού Ταμείου Στρατού είναι μία μικρή αλλά σημαντική ελάφρυνση μπροστά στο δυσβάστακτο βάρος της ακρίβειας και του πληθωρισμού που μαστίζουν μεταξύ άλλων και την αστυνομική οικογένεια.

Επί του άρθρου 22 του νομοσχεδίου με τίτλο «Αναπροσαρμογή συντάξεων των προσώπων των περ. α, β και ε της παρ.3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016» τονίσαμε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση εφαρμόζει το νέο μισθολόγιο της προηγούμενης κυβέρνησης που προκάλεσε και προκαλεί μειώσεις στους εν ενεργεία και εν αποστρατεία εν ώρα υπηρεσίας τραυματισθέντες, στους τραυματίες λόγω βίαιου συμβάντος και τρομοκρατίας, συναδέλφους, καθώς και στις ορφανικές οικογένειες αυτών. Η μετάβαση από το παλαιό στο νέο μισθολόγιο προκαλεί μειώσεις οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση εξασφαλίζονται για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι, όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους συναδέλφους και τις ορφανικές οικογένειες αυτών, στο εφεξής.

Επίσης στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα αιτήματα, όπως:

Α) η τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 4554/2018, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα προκειμένου να αποφεύγεται η απώλεια μια ολόκληρης σύνταξης μόνο για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων. Επεξηγήσαμε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί έχουν τη δυνατότητα μέσω των αιτημάτων συνταξιοδότησής τους να προσδιορίζουν εκ των προτέρων το χρόνο απόλυσής τους, ενώ οι υπηρετούντες στα Σ.Α. και Ε.Δ., δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα, αφού ο χρόνος αποστρατείας επαφίεται στην ημερομηνία που θα δημοσιευτεί  σε ΦΕΚ η λύση της εργασίας τους.

Β) την επέκταση των διατάξεων του άρθρου 6 παρ. 12 του ν. 3865/2010 «Αναγνώριση πλασματικού χρόνου τέκνων» και στους στρατιωτικούς υπαλλήλους που ασφαλίζονται στον Ε.Φ.Κ.Α., (αναγνώριση τέκνων για σύνταξη).

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ επέδειξε κατανόηση και ενδιαφέρον για τα προβαλλόμενα ζητήματα, και μας γνωστοποίησε ότι για το ζήτημα της επίλυσης του αιτήματός μας όσον αφορά στην μη θεσμοθέτηση κρατήσεων υπέρ του Μ.Τ.Σ.,  το αποδέχεται, εφόσον τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, δεν εκφράζουν αντιρρήσεις.

Αναφορικά με το ζήτημα της καταβολής της σύνταξης από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης και όχι της δημοσίευσης της απόφασης συνταξιοδότησης, ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει με σκοπό την επίλυσή του.

Τέλος, για το ζήτημα των ορφανικών οικογενειών και των θυμάτων εν ώρα υπηρεσίας, διαπίστωσε και ο ίδιος ότι είναι ένα αίτημα και το οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διευθετηθεί σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.

Η Ομοσπονδία μας συνεχίζει τις συναντήσεις της με τις Ηγεσίες των συναρμοδίων Υπουργείων με στόχο την απόλυτη στήριξή τους στις αναμενόμενες θετικές ρυθμίσεις των δίκαιων αιτημάτων μας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων, το αμέσως προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετά τη συνάντησή μας με τον κ. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ, στις 07/10/2022, είχε ταυτιστεί με τις θέσεις μας για όλα τα επίμαχα άρθρα του Νομοσχεδίου.

 

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .