Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας

Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας

poasy

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2022

Αρ. Πρωτ.: 600/17/1

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          

Υπεγράφη σήμερα 21 Μαρτίου 2022, μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ και του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ,  μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου με το νεοσυσταθέν Κέντρο Έρευνας Υγείας και Ασφάλειας της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Στη τελετή υπογραφής του μνημονίου εκτός του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ και του Προέδρου της Ομοσπονδίας  κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ, παρευρέθησαν ο Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Σπυρίδων ΛΙΟΤΣΟΣ και εκ μέρους του Δ.Σ. του Κ.Ε.Υ.Α. - Π.Ο.ΑΣ.Υ ο Γενικός Γραμματέας του φορέα  κ. Ιωάννης ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ και το μέλος κ. Γεώργιος ΨΑΛΙΔΑΣ.

Με την δημιουργία του Κ.Ε.Υ.Α. και με το μνημόνιο συνεργασίας μπαίνουν τα θεμέλια ουσιαστικής διεκδίκησης, για πρώτη φορά με τρόπο σύγχρονο, επιστημονικά τεκμηριωμένο αντίστοιχο των σύγχρονων απαιτήσεων, του διαχρονικού αιτήματος του συνδικαλιστικού μας κινήματος για  αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ άλλων προβλέπει:

α) Την πραγματοποίηση κάθε είδους επιστημονικής μελέτης και έρευνας, που σχετίζεται με την τεκμηρίωση και την αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα του επαγγέλματος του αστυνομικού, την τυποποίηση με επιστημονικούς όρους επαγγελματικών κινδύνων και νόσων, που πλήττουν τους αστυνομικούς καθώς και την ανάπτυξη επιστημονικών εργαλείων και μέσων για την αντιμετώπιση της ψυχικής και σωματικής καταπόνησης του αστυνομικού, εξαιτίας των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος.

β) Τη διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους υπηρετούντες στην Αστυνομία και την διάγνωση των επαγγελματικών κινδύνων και νόσων, που πλήττουν τους αστυνομικούς.

Με την εξέλιξη αυτή, διασφαλίζεται τόσο η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών της λειτουργίας του Κέντρου Έρευνας Υγείας, Ασφάλειας της Π.Ο.ΑΣ.Υ. (Κ.Ε.Υ.Α. - Π.Ο.ΑΣ.Υ.) και του επιστημονικού έργου που θα διεξαχθεί από αυτό για την τεκμηρίωση του αιτήματός μας, όσο και η αδιαμφισβήτητη αποδοχή των συμπερασμάτων και των θέσεων της Ομοσπονδίας μας.

Στο πλαίσιο διαλόγου με την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, θα ληφθούν στη συνέχεια οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, αλλά και άλλες εναλλακτικές μορφές δράσεων, με σκοπό την αποτροπή των επαγγελματικών κινδύνων (σωματικών και ψυχικών) των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία.

Στόχος μας, όπως έχουμε επισημάνει και ενόψει του 32ου Πανελλαδικού μας Συνεδρίου, είναι η υποβολή μιας ολοκληρωμένης πρότασης, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του ειδικού μισθολογικού, ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού πλαισίου που διέπει όλο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

 Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .