ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 7ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ !!

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 7ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ !!

poasy

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2022

Αρ. Πρωτ.: 200/4/302

 

Επιτροπή Δικαιωμάτων και Ισότητας Π.Ο.ΑΣ.Υ.

 

Μια άκρως σοκαριστική υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, εξιχνιάστηκε χάρη στο μεθοδικό κι αποτελεσματικό έργο των αρχών. Η υπόθεση αφορά τη δολοφονία του επτάχρονου Ανδρέα στην Κυψέλη. Η έκβασή της από άποψη διερεύνησης δεικνύει την κατάλληλη ενημέρωση κι εκπαίδευση, που υπήρχε σε θέματα χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η κατάληξη κλιμακούμενης βίας, με σταδιακή άσκηση διαφόρων ειδών βίας ή μορφών κακοποίησης, όπως σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να αγαπούν και να εμπιστεύονται τους γονείς τους, μεγαλώνοντας σε συνθήκες ασφάλειας. Ωστόσο, οι αυτονόητες αυτές συνθήκες δεν είναι πάντα δεδομένες, διότι υπάρχουν παιδιά, που βιώνουν καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες τραυματίζουν τον ψυχικό τους κόσμο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τα ίδια τείνουν να θεωρούν ότι είναι υπεύθυνα για τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Στην ενδοοικογενειακή βία τα παιδιά είναι πάντοτε θύματα, τόσο όταν κακοποιούνται τα ίδια όσο κι όταν εκτίθενται στη βίαιη συντροφική σχέση των γονέων. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φορές αποστασιοποιούνται από όσα συμβαίνουν, για να μπορέσουν με τον τρόπο αυτό να ανταπεξέλθουν στη ζωή τους και να διασώσουν την εικόνα του καλού γονέα, που θα ήθελαν να έχουν.

Τα παιδιά, που έχουν εκτεθεί σε ενδοοικογενειακή βία, χρειάζονται ειδική προσέγγιση από εκπαιδευμένα άτομα, τα οποία θα εμπιστευτούν, ώστε να μιλήσουν για τα γεγονότα που έχουν βιώσει και στη συνέχεια κατάλληλη υποστήριξη.

Η ενδοοικογενειακή βία σε κάθε μορφή της είναι θλιβερό φαινόμενο, που έχει σκοπό να υποβαθμίσει την οντότητα του ατόμου, που τη δέχεται και να επιβάλλει την ανωτερότητα του ατόμου που την ασκεί. Αποτελεί άσκηση «εξουσίας» με στόχο να πληγώσει εσκεμμένα με κάθε τρόπο τον άνθρωπο που την εισπράττει.

Με τον αγώνα μας, ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτά τα φαινόμενα, ας εργαστούμε για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .