Φραγμό στην αναιτιολόγητη κριτική κατά των Αστυνομικών Λειτουργών

Φραγμό στην αναιτιολόγητη κριτική κατά των Αστυνομικών Λειτουργών

poasy

Αθήνα, 10 Αυγούστου 2020

Αρ. Πρωτ.: 100/6/25-α

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Πόρου, ότι υπήρξαν ολιγωρίες και πλημμέλειες του τοπικού Α.Τ. και την, εν συνεχεία, απόφαση της Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για απομάκρυνση του Διοικητού του, η Ομοσπονδία μας, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, οφείλει να επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση τα ακόλουθα, δεδομένου ότι το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά μοναδική ευκαιρία για γόνιμο προβληματισμό με στόχο τη θεραπεία των δυσλειτουργιών και των παθογενειών του κράτους μας:

  1. Είναι άξιο απορίας για ποιο λόγο «ανακαλύπτονται» και επιρρίπτονται από ορισμένους ευθύνες στην Ελληνική Αστυνομία και μάλιστα στα κατώτερα κλιμάκιά της, ενώ μέχρι πρότινος της έδιναν τα εύσημα και τα χειροκροτήματά τους για τη συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Μήπως επειδή επιδιώκουν την απόκρυψη των δικών τους ή και άλλων, ευθυνών, αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα στην Ελληνική Αστυνομία και στο ανθρώπινο δυναμικό της, ως εύκολο στόχο, πιστεύοντας ότι δεν θα λάβουν την οφειλόμενη απάντηση;
  2. Γιατί παραβλέπουν το γεγονός ότι τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν αποφασίζονται από τους αστυνομικούς, καίτοι οι ίδιοι καλούνται να τα εφαρμόσουν και μάλιστα χωρίς τα αναγκαία μέσα, όπως επισημάναμε εξ αρχής και καταφέραμε σε ένα βαθμό να πετύχουμε τη βελτίωση του επιπέδου προστασίας των ίδιων των αστυνομικών και εν γένει την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών δράσεων;
  3. Άραγε με τι κριτήρια καθορίστηκε ο βαθμός ευθύνης της Ελληνικής Αστυνομίας και του κάθε αστυνομικού ατομικά, για να καταλογίζονται ευθύνες σε αυτούς τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε ενώπιον μιας επιδείνωσης της διάδοσης του ιού;
  4. Λησμονούν ότι η Ομοσπονδία μας ήταν εκείνη που πρώτη επισήμανε τις ευθύνες της Πολιτείας, τονίζοντας την ανάγκη θωράκισης και ενίσχυσης όλων των εμπλεκομένων κρατικών Υπηρεσιών και ότι η ευθύνη αυτή δεν μπορεί να μετακυλίεται στις πλάτες των πολιτών με την επίκληση της ατομικής τους ευθύνης; Εκτός και αν πιστεύουν ότι η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να διαθέτει στο εξής και από έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα, ή εξαιρώντας εντελώς από τις όποιες ευθύνες, άλλους αρμόδιους ή και συναρμόδιους Φορείς, όπως Σ.ΕΠ.Ε., Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, Δημοτική Αστυνομία και πολλά άλλα όργανα που εμπεριέχονται αναλυτικά στην από 09-04-2020 δημοσιευθείσα Κ.Υ.Α. (Β-1275)!

Τα αμείλικτα αυτά ερωτήματα απευθύνονται σε κάθε καλόπιστο κριτή αλλά κυρίως προς την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία με τη στάση της δείχνει να συνταυτίζεται με ανεύθυνες κραυγές και κατηγορίες, χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα και διερεύνηση των αιτίων όπως αρμόζει σε ένα συντεταγμένο αστυνομικό Σώμα. Ελαφρά τη καρδία ουδείς δικαιούται να εκτοξεύει κατηγορίες πόσω μάλλον να υποδεικνύει ενόχους και να δημιουργεί ενόχους.

Επειδή, όλα δείχνουν ότι εισερχόμεθα σε μια περίοδο κρίσιμη κατά την οποία πολλοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τις αποφάσεις τους, τους προειδοποιούμε να μην αποτολμήσουν να επαναλάβουν καταδικασμένες στο παρελθόν πρακτικές της επίρριψης ευθυνών στο χαμηλόβαθμο μάχιμο προσωπικό για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες και μάλιστα σπεύδοντας να προκαταλάβουν το πειθαρχικό δίκαιο και παραβλέποντας στοιχειώδεις δικονομικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του αυτονόητου καθήκοντος της ιεραρχίας «άκουσον μέν, πάταξον δε».

Η εποχή του «πέφτουν κεφάλια στην Ελληνική Αστυνομία» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί με τη λειτουργία του συνδικαλιστικού μας Κινήματος, ως φραγμό στην αυθαιρεσία της διοίκησης αλλά και στην ανέξοδη έως και χυδαία κριτική των όποιων δημοσιολόγων και διαμορφωτών της κοινής γνώμης για πράξεις και τυχόν ανεπάρκειες και λάθη αστυνομικών.

Η Ομοσπονδία μας, τέλος, εκφράζει την συμπαράστασή της στον Διοικητή και στο αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα του Πόρου και διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με την αξιοπρέπεια και το υπηρεσιακό μέλλον των συναδελφισσών και των συναδέλφων μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος
 

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .