Font Size

Cpanel

19ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ευρετήριο Άρθρου
19ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΘΕΣΜΙΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
Όλες οι Σελίδες

19PANO

ΨΗΦΙΣΜΑ
19ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1.Συντετριμμένοι από τη στυγερή δολοφονία του συναδέλφου μας Νεκτάριου Σάββα, σήμερα το πρωί στην Αθήνα, ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και βρέθηκε στο στόχαστρο άνανδρων δολοφόνων, εμείς οι αντιπρόσωποι του 19ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας

καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του αστυνομικού θεσμού και των αστυνομικών που τον υπηρετούν,

εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου μας και

καταγγέλλουμε όλους εκείνους που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, κάθε φορά που ένας συνάδελφός μας θυσιάζεται στο βωμό του καθήκοντος. Με τη σκέψη στους χιλιάδες έντιμους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα:

α) που τιμούν τον όρκο τους, υπηρετώντας ευόρκως τα καθήκοντά τους και πασχίζουν καθημερινά, κάτω από αντίξοες συνθήκες να ανυψώσουν τον πολύπαθο Αστυνομικό Οργανισμό, χωρίς να αναγνωρίζεται από την πολιτεία πόσο επικίνδυνο και ανθυγιεινό είναι το λειτούργημα του αστυνομικού,

β) που συμμερίζονται τις αγωνίες του συνδικαλιστικού μας κινήματος

γ) που προβληματίζονται μαζί με εμάς για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το ναρκοθετημένο μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας, εμείς οι αντιπρόσωποι των 50 Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, που συμμετέχουμε στο 19ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, δηλώνουμε αποφασισμένοι ότι θα εργαστούμε συστηματικά και μεθοδικά για να κάνουμε πράξη τις αποφάσεις του συνεδρίου μας, υπηρετώντας πιστά τις καταστατικές μας αρχές, χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις έναντι οποιωνδήποτε απειλών και εκβιασμών.

Ως συνδικαλιστικό κίνημα, έχουμε ιερή υποχρέωση να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας στην όποια προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση της κρίσης, που μαστίζει την Ελληνική Αστυνομία.

Σ' αυτό το προσκλητήριο επιστράτευσης όλων μας των δυνάμεων δηλώνουμε ένα βροντερό «ΠΑΡΩΝ» και τονίζουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας σύγχρονης, κοινωνικής και δημοκρατικής Ελληνικής Αστυνομίας, αντάξιας των προσδοκιών της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, που επιζητεί και στηρίζει κάθε προσπάθεια για να υπάρχει και να λειτουργεί αποτελεσματικά, με σεβασμό στον πολίτη, μια δημόσια αστυνομική αρχή και όχι ένας παρωχημένος Αστυνομικός Οργανισμός, «υποκατάστατο» του ραγδαία και άναρχα αναπτυσσόμενου ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

2. Γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι το συνέδριό μας πραγματοποιείται ύστερα από μία περίοδο κατά την οποία εκδηλώθηκε μια πρωτοφανής πολεμική εναντίον της Ομοσπονδίας μας, μια πολεμική που δεν είχε καμία σχέση με τη θεμιτή αντιπαράθεση για τις ιδέες και τα πεπραγμένα των συναδέλφων μας, μιας πολεμικής που απέκτησε και χαρακτηριστικά ύπουλης προσωπικής επίθεσης εναντίον καταξιωμένων στο μετερίζι του αγώνα πρωτοπόρων συνδικαλιστών, προειδοποιούμε τους όποιους επίδοξους νέους συνεχιστές της υπονόμευσης τόσο του ανώτατου συνδικαλιστικού μας οργάνου, δηλαδή του κυρίαρχου σώματος του συνεδρίου των αντιπροσώπων, όσο και κάθε άλλου νόμιμα εκλεγμένου οργάνου των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων και της ίδιας της Ομοσπονδίας μας, ότι θα μας βρουν απέναντί τους με κάθε νόμιμο και θεμιτό μέσο.

Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις και τις προσπάθειες των σημερινών διοικούντων την ΕΑΥ Αττικής, αλλά και εκείνους που τους συνεπικουρούν κατά της Ομοσπονδίας και του συνδικαλιστικού μας κινήματος, τους αποδίδουμε δημόσια μομφή και τονίζουμε ότι δυστυχώς, οι λόγοι που ανάγκασαν την Ομοσπονδία να διαγράψει τη συγκεκριμένη Ένωση, δεν έχουν αρθεί.

3. Καλούμε την Πολιτική και Αστυνομική Ηγεσία να αναλάβουν όλες εκείνες τις υγιείς πρωτοβουλίες ώστε να βγει ο Οργανισμός της Ελληνικής Αστυνομίας από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται και να αποδέχονται εμπράκτως τον θεσμικό-συνδικαλιστικό μας ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι ήδη η Γιουροκόπ ζητά απαντήσεις σε πλήθος ερωτήσεων αναφορικά με τη διαγωγή της πολιτείας για τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Τονίζουμε ότι η όποια αμφισβήτηση του αγώνα μας, κατά βάθος δεν εξυπηρετεί κανέναν, διότι τα προβλήματα, όταν δεν επιλύονται, εκδικούνται, ιδίως εκείνους που τα κουκουλώνουν...

4. Τούτων δοθέντων, έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας των καιρών και των κινδύνων που απειλούν κεκτημένα δικαιώματα, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εμείς οι αντιπρόσωποι στο 19ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, καθορίσαμε και αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τα παρακάτω θεσμικά, οικονομικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου μας, επιζητώντας τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και ασφαλώς την κοινή αγωνιστική μας πορεία με τις Ομοσπονδίες των συναδέλφων που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και με τους οποίους μας ενώνουν κοινές αγωνίες και προβληματισμοί , καθώς και με όλους τους άλλους εργαζόμενουςA' Θ Ε Σ Μ Ι Κ Α

1. Τροποποίηση του Νόμου 1264 / 1982 όπως συμπληρώθηκε με το Νόμο 2265 / 1994.

Η υπερδεκαετής συνδικαλιστική εμπειρία στο αστυνομικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ ύστερα από τη νομιμοποίηση του συνδικαλισμού με τη ψήφιση του Νόμου 2265 / 1994 δημιουργεί την ανάγκη για κάποιες ουσιαστικές τροποποιήσεις που κρίνονται πλέον ώριμες και επίκαιρες στην προκείμενη χρονική στιγμή, ιδίως με την ίδρυση και λειτουργία Πρωτοβαθμίων συνδικαλιστικών Οργανώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων στα γεωγραφικά όρια κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (αντί σε κάθε νομό ως ισχύει σήμερα ).

2. Επαρκής αριθμός εισαγωγής αστυνομικών κατ' έτοςστις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας με το ισχύον αξιοκρατικό σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων και με προκήρυξη εισαγωγής για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 3.000 θέσεων αστυφυλάκων, έτσι ώστε να καλυφθούν στοιχειωδώς οι υπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις που ξεπερνούν τις 6000 και βαίνουν γεωμετρικά αυξανόμενες λόγω της αθρόας συνταξιοδότησης του προσωπικού .Διασφάλιση της υπηρεσιακής –εργασιακής πορείας αυτών από τη νόθευση και μεταφορά αστυνομικών αρμοδιοτήτων.

3. Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος και έμπρακτη διασφάλιση της αβλαβούς για το αστυνομικό προσωπικό εκτέλεσης των καθηκόντων του, με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Π.Δ. 45/2008 περί Υγιεινής και Ασφάλειας.

4. Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών – Ανακατανομή αστυνομικού προσωπικού με καινούργιο οργανόγραμμα, χωρίς κριτήριο εντοπιότητος.

5.Αναβάθμιση- Επανακαθορισμός του συστήματος εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης ,της εξειδίκευσης και δια βίου εκπαίδευσης και ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου.

6.Αναθεώρηση ισχύοντος συστήματος κρίσεων-προαγωγών και υπηρεσιακή εξέλιξη των αστυνομικών με ένα αξιοκρατικό – αδιάβλητο και δίκαιο σύστημα.

7.Επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίαςκαι απαλλαγή αυτής από τα ξένα προς την αποστολή της έργα.

8. Xορήγηση δυο (2) ημερήσιων αναπαύσεων (ρεπό) εβδομαδιαίως, για όσους έχουν καταταγεί μετά την 1-1-1993, προς άρση της αδικίας για την υποχρέωση εξαγοράς της μάχιμης (δεδουλευμένης) πενταετίας.

9.Ενιαία επετηρίδα για τους Αξιωματικούς Τμήματος Μετ/σης (ΤΕΜΑ) και σε αρνητική περίπτωση αναλογικός καθορισμός εντός των οργανικών θέσεων, ήτοι ενός (1) Υποστρατήγου, τεσσάρων (4) Ταξιάρχων, δέκα οχτώ (18) Αστυνομικών Διευθυντών, τριάντα (30) Αστυνομικών Υποδιευθυντών και εβδομήντα πέντε (75) Αστυνόμων Α΄.

10. Θεσμοθέτηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, για την απάμβλυνση των ανισοτήτων σε βάρος του σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

11. Ίδρυση και λειτουργία των επιβαλλόμενων από το Νόμο σκοπευτηρίων σε κάθε έδρα Αστυνομικής Διεύθυνσης και εμπέδωση των διατάξεων του νέου αυτού νομικού πλαισίου σ΄ό,τι αφορά τη χρήση των όπλων .

12. Δημιουργία Λεσχών εστίασης σε κεντρικές υπηρεσίες των Δ/νσεων Αστυνομίας Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής για την σίτιση ιδίως νέων συναδέλφων που οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι πενιχρές.Β΄ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Α

1. Κατάρτιση νέου μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό του νέου αστυφύλακα : 1350 ευρώ .

Το υφιστάμενο (ισχύον σήμερα μισθολόγιο των Στρατιωτικών-Σωμάτων Ασφαλείας) δημιουργεί ανισότητες και αδικίες μεταξύ των στελεχών εξ' αιτίας:

α. της αφετηρίας (μονάδας) που δεν ξεκινάει ή αρχίζει από τον Αστυφύλακα-Λιμενοφύλακα-Πυροσβέστη (Λοχία) , αλλά η μονάδα είναι από τον Ανθυπολοχαγό με σχέση 0,76 προς 2,60 του αστυφύλακα (Λοχία) έως Α΄ ΓΕΕΘΑ,

β. των συντελεστών, που δεν είναι ορθολογικά αναλογικοί και δίκαιοι για όλους τους βαθμούς,

γ. των βαθμολογικών-μισθολογικών προαγωγών που δεν είναι ανάλογες και αντίστοιχες με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

δ. του δεδομένου ότι οι τακτικές αποδοχές μας έχουν 45% επιδόματα και η χορηγούμενη κατ' έτος εισοδηματική πολιτική υπολογίζεται και καταβάλλεται ως ποσοστό μόνο στο Βασικό Μισθό .

Γι' αυτό ΖΗΤΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μισθολόγιο δίκαιο χωρίς ανισότητες και αδικίες, με νέα δυναμική που θα δίνει όραμα και προοπτική στην οικονομική αναβάθμιση των αστυνομικών, ειδικότερα των νέων Αστυφυλάκων-Υπαξιωματικών-Αξιωματικών.

Με αφετηρία τον Β.Μ. του Αστυφύλακα (Λοχία) και ιεραρχία σχέση κλίμακας 1 προς 3 από τον Αστυφύλακα (Λοχία) έως Αντιστράτηγο (Αρχηγό-ΓΕΕΘΑ).

Με δικαιότερους συντελεστές, ορθολογικά, σε αναλογική βάση.

Με σταδιακή κατάργηση-ενσωμάτωση όλων των τακτικών επιδομάτων.

Με θεσμοθέτηση:

α. Πραγματικής αμοιβής για την πέραν του πενθημέρου εργασία και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για Κυριακές, εξαιρέσιμες αργίες, υπερωρίες, νυχτερινά.

β. Ποσοστού 8% στο Βασικό Μισθό επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.

γ. Επιδόματος σπουδών-πτυχίων και

δ. Επέκτασης του ήδη χορηγούμενου επιδόματος πληροφορικής σε όλους τους χρήστες –χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Με παροχή κινήτρων:

α. Επιδόματος δρόμου μάχιμων υπηρεσιών (μόνο για όσο διάστημα υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες).

β.Επαναπροσδιορισμό του επιδόματος διοίκησης-θέσης-αυξημένης ευθύνης με πραγματική αμοιβή (μόνο για όσο διάστημα υπηρετούν και κατέχουν την θέση).

2. Ολική αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των παθόντων εν ώρα υπηρεσίας και εκείνων που έχουν τεθεί σε υπηρεσία γραφείου και όχι μόνο 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.

3. Αναπροσαρμογή του επιδόματος για την πέραν του πενθημέρου εργασία από 46 Ευρώ σε 70 Ευρώ , με δεδομένο ότι το εν

λόγω επίδομα παραμένει καθηλωμένο άνω των πέντε (5) ετών εξαιτίας του τρόπου υπολογισμού της εκάστοτε ετήσιας εισοδηματικής πολιτικής που χορηγείται μόνο στο βασικό μισθό .

4. Αναπροσαρμογή της ωριαίας χορηγούμενης νυχτερινής αποζημίωσης από τρία (3) ευρώ σε πέντε (5) ευρώ

5. Kαθιέρωση επιδόματος δρόμου για την καθημερινή εργασία στους εκτελούντες μάχιμη υπηρεσία ανερχόμενο σε πέντε (5) ευρώ ανά ώρα.

6. Επέκταση των ευεργετικών διατάξεων (κίνητρα) που ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημοσίου που υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές και στους Αστυνομικούς που υπηρετούν στις ίδιες περιοχές.

7. Άμεση επέκταση της χορήγησης του επιδόματος των 150 € σε όλους τους Αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες συνόρων (Τελωνεία της χώρας, επέκταση της παρ. 4 του άρθρου 10 του Ν. 3103/03-ΦΕΚ Α-23).Γ΄ Φ Ο Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Α

1. Αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 € για μισθωτούς-συνταξιούχους και καθορισμός νέας φορολογικής κλίμακας με πρόσθετα κλιμάκια.

2. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Δ΄ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Τ Ι Κ Α

1. Διατήρηση χωρίς συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις όλων των υπαρχόντων επικουρικών ταμείων και ταμείων αρωγής με βελτίωση των παροχών, σύμφωνα με τις δυνατότητες κάθε ταμείου μετά από αναλογιστική μελέτη και την αναλογική εκπροσώπησή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Τ.Σ.

2. Ένταξη των τακτικών επιδομάτων με τις ανάλογες κρατήσεις στις συντάξιμες αποδοχές, και συνυπολογισμό των στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.

3. Ενιαίο Κλάδο Υγείας για όλο το Αστυνομικό Προσωπικό.

Καλαμπάκα 17 Ιουνίου 2009

Το 19ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα