Font Size

Cpanel

trakas

Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ζακύνθου
ΤΡΑΚΑΣ Στέλλιος


 

«Εμείς οι συνδικαλιστές πρέπει να κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους»


Είστε ένας από τους νέους προέδρους του συνδικαλιστικού μας κινήματος και θα θέλαμε να μας περιγράψετε πώς βιώνετε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που πλήττει ολόκληρη τη χώρα, όντας κοντά στο συνάδελφο και στα προβλήματά του;

   Ως νέος άνθρωπος που θέλει κι αυτός να αλλάξει κάτι στο οικοδόμημα της Αστυνομίας κι εν γένει στην κοινωνία, αποφάσισα να ασχοληθώ με το συνδικαλιστικό κίνημα. Η προσπάθεια αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αφού ζούμε πρωτόγνωρες οικονομικές –κοινωνικές καταστάσεις στην πατρίδα μας. Όλοι μας, εργαζόμενοι πολίτες και ένστολοι εργαζόμενοι πολίτες -αστυνομικοί, δεχόμαστε συνεχώς μία άνευ προηγουμένου οικονομική ασφυξία που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλμα και τελικά στο μαρασμό. Ακριβώς γι' αυτό πρέπει εμείς ως συνδικαλιστές να κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους, οι οποίοι μέσα σε αυτήν την οικονομική δίνη (δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ακρίβεια) προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να ανταπεξέλθουν στις ατομικές-οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Η κρίση, όμως, πλήττει και τους θεσμούς. Υπάρχει μια γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού κατεστημένου, τα πυρά του κόσμου στρέφονται και κατά των συνδικαλιστών. Τι ακούτε από τους συναδέλφους μας;

 

   Όπως προανέφερα, ο ρόλος μας πρέπει να είναι καθοδηγητικός-καταλυτικός, ούτως ώστε να μη μείνουμε ουραγοί στις εξελίξεις και ακόμα μία φορά να ακούσουμε από τους συναδέλφους το χαρακτηριστικό «τι κάνει η Π.Ο.ΑΣ.Υ., πάλι στον ύπνο σας έπιασαν» και η τελική απαξίωση στο πρόσωπό μας να έλθει με διαγραφή μελών από τα σωματεία. Αγώνας και πάλι αγώνας, θα πρέπει να είναι η απάντησή μας, με κάθε μορφή και συνεργασία με υγιείς φορείς, δίχως πολιτικές-κομματικές βλέψεις από όψιμους συνδικαλιστές οι οποίοι εν ριπή οφθαλμού γίνονται υποψήφιοι βουλευτές... Οι συνάδελφοι κουράστηκαν από λόγια κι από εργατοπατέρες. Δεν είμαστε πολιτικοί με την κλασική έννοια του όρου και κυρίως δεν είμαστε πολιτικοί παλιάς κοπής. Ό,τι λέμε, πρέπει να το πράττουμε και πρέπει να είμαστε όλοι μάχιμοι στο πεζοδρόμιο, είτε για υπηρεσία είτε για εργατικούς αγώνες. Ο συνδικαλισμός είναι το βάθρο της δημοκρατίας και στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε όλοι εμείς οι αστυνομικοί που ασχολούμαστε με τα κοινά, οφείλουμε να μην απαξιώνουμε με τη συμπεριφορά μας το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών, το οποίο έχει διδάξει συνδικαλισμό και επί δυο δεκαετίες έχει προσφέρει πολλά, κατ' αρχήν στις προηγούμενες σειρές των αστυνομικών, πολλοί εκ των οποίων έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί και οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα κοντά στην Ομοσπονδία μας. Γι' αυτό υπάρχει και η Γραμματεία Συνταξιούχων. Ποιον περιμένουν να λύσει τα προβλήματά τους; Με τα νέα οικονομικά δεδομένα, που πρέπει να τονιστεί ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς για αυτά, είναι στο χέρι μας, σε μας στη νέα γενιά των συνδικαλιστών, να αποδείξουμε κι εμείς ότι είμαστε υπολογίσιμη δύναμη. Πρέπει να μην κρυβόμαστε από τους συναδέλφους. Το σωματείο μας έχει ανοιχτές πόρτες. Βασιζόμαστε στη συνεργασία όλων των σωματείων με την ΠΟΑΣΥ.

Είναι αλήθεια ότι η ΠΟΑΣΥ, όπως γνωρίζετε, αντλεί τη δύναμή της από τα σωματεία της. Επιδιώκει διαρκώς τη δραστηριοποίηση όλων των συναδέλφων, σε όλα τα σωματεία. Επιμένει στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, στη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στην κατάθεση ιδεών και επιχειρημάτων, ώστε να υπάρχει και εσωτερικός διάλογος για ό,τι μας απασχολεί. Φτάνει αυτή η αγωνία και αυτός ο προβληματισμός κάτω στη βάση;

   Σε εμάς εδώ στο νησί προσπαθούμε να είναι όλοι ενήμεροι. Στις μεγάλες περιφέρειες οπωσδήποτε χρειάζεται περισσότερο τρέξιμο. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο το βαρύνοντα ρόλο της ΠΟΑΣΥ, που παρά την αμφισβήτηση που δεχόμαστε ως συνδικαλιστικός φορέας από τους συναδέλφους, είμαστε το τελευταίο ανάχωμα σε όλη αυτήν τη λαίλαπα, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τη μεγάλη μας συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, όσο και από την εγγραφή στο σωματείο μας συνεχώς νέων μελών που εναποθέτουν τις ελπίδες τους, τις ιδέες τους και τους προβληματισμούς για κάτι καλύτερο στο συνδικαλιστικό μας κίνημα.

Η Ζάκυνθος είναι ένα μικρό νησί, με έντονη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, τι γίνεται τους υπόλοιπους μήνες;

   Η Αστυνομία δε γνωρίζει εποχές, ή μάλλον δε θα έπρεπε να γνωρίζει γιατί τα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας είναι αμείλικτα όλο το χρόνο. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως ως σωματείο, την τοποθέτηση περισσότερων αστυνομικών στην Α.Δ. Ζακύνθου, προκειμένου να ενισχυθεί και να καταστεί πιο λειτουργική η τοπική Αστυνομία της νήσου. Πολλές ήταν και οι επαφές με τον τέως Αρχηγό για το οργανωμένο έγκλημα που ανθεί στο νησί και τις παραφυάδες του. Το καλοκαίρι ζήσαμε τις συλλήψεις των μελών της γνωστής σε όλους εγκληματικής συμμορίας που «αλώνιζε» στο νησί, οι οποίες προβλήθηκαν πανελληνίως, καθώς και μια σειρά άλλων γεγονότων που κατέδειξαν τη γύμνια της αστυνόμευσης στη Ζάκυνθο, με κορυφαίο τη δολοφονία του νεαρού Βρετανού τουρίστα στο Λαγανά, δυσφημίζοντας τη χώρα μας. Φωνάζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ζάκυνθος είναι ιδιάζουσα περιοχή στην εγκληματικότητα και πρέπει με επιστημονική-τεχνοκρατική προσέγγιση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό ήταν που τονίσαμε και στο ψήφισμα που επιδώσαμε στην τότε φυσική ηγεσία.

Από αυτά που λέτε, προκύπτει ότι η ηγεσία στα ανώτατα κλιμάκιά της δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

   Με διαταγές δε λύνονται τα προβλήματα. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας απαιτεί το τρίπτυχο «επαγγελματισμός-επιστημοσύνη-οργάνωση», κι όχι μισθούς πείνας σε αστυνομικούς, οι οποίοι υποχρεώνονται να αγοράζουν το όπλο τους, δεν έχουν φωτοτυπικό χαρτί να τυπώσουν μία ένορκη κατάθεση, δεν ξέρουν το ωράριο που θα δουλεύουν την επόμενη ημέρα, που ζητούν τη στήριξη από το σωματείο για την απολύμανση των κρατητηρίων, την οποία και αναλαμβάνει, προκειμένου να μην μεταδοθούν ασθένειες, και τόσα άλλα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοι σε όλη την επικράτεια.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Εμείς ως συνδικαλιστές πρέπει να κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους