Font Size

Cpanel

Άνθρωποι και σκουπίδια ένα, στην Κέρκυρα!!!

shmata poasy-poaxia
Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2018
Αριθ. Πρωτ.: 100/6/20

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Κατόπιν προσκλήσεως των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας και Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Ιονίων Νήσων, κλιμάκιο των Ομοσπονδιών μας, αποτελούμενο από τον πρόεδρο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, τον πρόεδρο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κ. Ιωάννη ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ και τον νομικό σύμβουλο κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, μετέβη στις 12-09-2018 στην Κέρκυρα, προκειμένου, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα βιώνουν εδώ και πολλούς μήνες οι συνάδελφοί μας, να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες, όπως επιβάλλει ο θεσμικός μας ρόλος για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί η παρατεταμένη κρίση γύρω από την αποκομιδή των απορριμμάτων.100-6-20-1

Οι συνθήκες υπηρεσίας, όπως καταγράφηκαν, ειδικότερα, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Π.Ο.ΑΣ.Υ., και του προεδρείου της Ε.Α.Υ.Ν. Κέρκυρας στο Χ.Υ.Τ.Υ. Λευκίμμης ήταν αποκαρδιωτικές. Διμοιρίες από την Αχαΐα και την Ηλεία, συνάδελφοι από την Κέρκυρα και αλλού, μέσα στα σκουπίδια με κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, χωρίς καν μάσκες μιας χρήσεως. Άνθρωποι και σκουπίδια, ένα, χωρίς κανείς αρμόδιος να συγκινείται. Δεν μπορεί εν έτει 2018 ο αστυνομικός να νιώθει «σκουπίδι», τονίστηκε προς πάσα κατεύθυνση, με τη διαβεβαίωση προς τους συναδέλφους μας ότι οι ενέργειες του συνδικαλιστικού μας κινήματος αποσκοπούν στο να σταματήσει αυτό το «θέατρο του παραλόγου» με τους αστυνομικούς να εργάζονται σε συνθήκες μεσαίωνα, χωρίς να τηρείται το προβλεπόμενο νομοθετικό πλαίσιο εργασίας. Άγνωστες λέξεις το ωράριο εργασίας, το «αδιάθετο», η τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής. Κάποιοι ευθύνονται για όλα αυτά και εμείς από την πλευρά μας θα αναζητήσουμε απόδοση ευθυνών. Δεν μπορεί τα σκουπίδια, τα τρωκτικά και τα σμήνη από μύγες και κουνούπια, η αλόγιστη σπατάλη πόρων και καταπόνηση προσωπικού, να συνεχίζονται με καμία πλέον δικαιολογία.

100-6-20-2

Κατά την ολοήμερη επίσκεψη στην Κέρκυρα, έγιναν διαδοχικές συναντήσεις, επιζητώντας από την πλευρά μας την εξεύρεση λύσεων.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο γραφείο του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ιονίων Νήσων, Ταξίαρχου κ. Ιωάννη Ματσούκα, παρουσία και άλλων Αξιωματικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας, του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, κ. Νίκου Μποζίκη και του προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Ιονίων Νήσων, κ. Ματθαίου Γιαννούλη και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων. Εμφαντικά τέθηκαν οι απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοί μας στο Χ.Υ.Τ.Υ. Λευκίμμης και αναφέρθηκαν οι καταγγελίες για υπερεργασία χωρίς ημερήσιες αναπαύσεις, η επί μακρόν μετακίνηση δυνάμεων από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται το σύστημα αστυνόμευσης παντού, η καταστρατήγηση των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας, η έκθεση σε κίνδυνο και η μη τήρηση συνολικά της κείμενης νομοθεσίας. Ο κ. Γενικός συμμερίστηκε τις αγωνίες μας για τα προβλήματα των συναδέλφων μας, δηλώνοντας ότι από την πλευρά του καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την άμβλυνση της καταπόνησής τους και την εφαρμογή των κανονισμών εργασίας, επισημαίνοντας ότι είναι πέραν των αρμοδιοτήτων του η γενικότερη κατάσταση, και γι' αυτό έχει ζητήσει από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να μεριμνήσουν άμεσα για τα θέματα υγιεινής, υδροδότησης και ηλεκτροδότησης της περιοχής που φυλάσσεται από τις αστυνομικές δυνάμεις.

100-6-20-3

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολέτα Πανδή, στην οποία εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για την διαμορφωθείσα κατάσταση και ζητήσαμε να μάθουμε εάν έχουν σαφή εικόνα αυτής της κατάστασης και τι ακριβώς προτίθενται να κάνουν για να μην θρηνήσουμε θύματα. Από την πλευρά της μας είπε ότι η Περιφέρεια δεν εμπλέκεται άμεσα και ότι τελεί εν αναμονή της υποβολής φακέλου για την αδειοδότηση του έργου. Ζητήσαμε δε να μεριμνήσει για την διενέργεια ελέγχου από κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας, αίτημα που αποδέχθηκε να υλοποιήσει άμεσα.

Την ίδια ανησυχία εκφράσαμε και στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Κέρκυρας κ. Γεώργιο-Ηλία Παντελιό, κατά τη συνάντηση που ακολούθησε στο Δημαρχείο, όπου θέσαμε επιτακτικά πέραν των άλλων, και την οικονομική παράμετρο των μετακινήσεων των αστυνομικών δυνάμεων από άλλους νομούς της Χώρας, επιβαρύνοντας στον φορολογούμενο πολίτη υπέρογκα ποσά που μόνο για το τελευταίο δίμηνο υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ!

Στη συνέχεια στην αίθουσα του Αστυνομικού Μεγάρου, ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο και την Ταμία του Συλλόγου Αλεύχιμον κ. Σπύρο Πανδή και κα Ελένη Μοναστηριώτη, οι οποίοι πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κατασκευή και τη λειτουργία του ΧΥΤΥ. Από τη σημαντική αυτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών μας φορέων, έγινε κατανοητό εκ μέρους τους, ότι το πρόβλημα δεν είναι αστυνομικό, αλλά καθαρά πολιτικό-αυτοδιοικητικό και άρα οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και υπονομεύουν τον αγώνα τους. Από την πλευρά μας επισημάναμε το αναφαίρετο δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται ειρηνικά και να περιφρουρούν τον αγώνα τους έτσι ώστε να εκλείψουν οι συγκρούσεις με την αστυνομία και να κυριαρχεί η προβολή του αιτήματός τους. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου κατανόησαν τις θέσεις μας και δήλωσαν ότι καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών. Τις απέδωσαν δε σε άτομα που δεν έχουν σχέση με τους κατοίκους της περιοχής.100-6-20-4

Στη συνέχεια ακολούθησε λεπτομερής ενημέρωση της Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας κας Παπαγεωργίου, η οποία συμμερίστηκε τις θέσεις μας και δήλωσε ότι αναμένει την αναφορά που, όπως την ενημερώσαμε θα υποβάλουμε την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου από την πλευρά της να ενεργήσει τα δέοντα.

Λεπτομερής παρουσίαση της κατάστασης και της αποφασιστικότητάς μας να δοθεί λύση στα προβλήματα των συναδέλφων μας, έγινε επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αλλά και με τις ζωντανές συνδέσεις με τα τοπικά ΜΜΕ, όπου αποδείχθηκε η σπουδαιότητα των συναντήσεων και η βαρύτητα των εκατέρωθεν δεσμεύσεων για περαιτέρω ενέργειες.

Κατόπιν τούτων, θα ζητήσουμε άμεσα συναντήσεις και με την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Για την Π.Ο.Α.Ξ.Ι.Α.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης ΒΕΛΛΙΟΣ Ανδρέας

100-6-20-5

shmata poasy-poaxia

 

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2018
Αριθ. Πρωτ.: 100/6/20-α
Προς: Την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
Κοιν:
1) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Κατερίνα ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Αριστείδη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ

Κυρία υπουργέ,

Οι Ομοσπονδίες μας, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα των τοπικών Ενώσεών μας να επισκεφθούμε την Κέρκυρα και να διαπιστώσουμε ιδίοις όμασι το πρόβλημα που προέκυψε ξανά με το ΧΥΤΥ Λευκίμμης, επισκέφθηκαν την 12/9/2018 την Κέρκυρα, όπου, από σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς και τοπικές αρχές, διαπίστωσαν για άλλη μια φορά ότι η Ελληνική Αστυνομία εμπλέκεται στην επίλυση θεμάτων που αφορούν ανεπάρκειες και ολιγωρίες άλλων φορέων της πολιτείας, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί ένα άκρως επικίνδυνο και ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας για τους αστυνομικούς που απασχολούνται κατά δεκάδες καθημερινά σε αλλότρια καθήκοντα.

Το κυριότερο όλων, είναι ότι οι αστυνομικοί σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και ως φορέας, δεχόμαστε επικρίσεις και επιθέσεις, ωσάν να ευθυνόμαστε εμείς για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία, γενικότερα της αστυνομίας, τη στιγμή μάλιστα που σπαταλώνται υπέρογκα χρηματικά ποσά από τον «ψαλιδισμένο» προϋπολογισμό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επειδή η όλη κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να έχουμε επανάληψη του φαινομένου της «Κερατέας», παρακαλούμε, όπως τις προσεχείς ημέρες ορίσετε άμεσα συνάντηση με τις Ομοσπονδίες μας προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για όλα αυτά και ως αρμόδια πολιτική μας προϊστάμενος, να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα σε ένα «ακήρυκτο», πραγματικά, «πόλεμο».

 

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Για την Π.Ο.Α.Ξ.Ι.Α.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης ΒΕΛΛΙΟΣ Ανδρέας

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ-ΠΟΑΞΙΑ 2018 Άνθρωποι και σκουπίδια ένα, στην Κέρκυρα!!!