Παρέμβαση της ΠΟΑΣΥ στην 2η Πολυθεματική Επιστημονική Ημερίδα για την υγιεινή και την ασφάλεια
Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόρη Γερακαράκο συμμετείχε σήμερα, στην 2η Πολυθεματική Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώθηκε από τα Κεντρικά Ιατρεία Αθηνών της Ελληνικής Αστυνομίας με πολύπλευρη θεματολογία για την υγιεινή και ασφάλεια, τις επιπτώσεις από τη μη τήρηση των Κανονισμών και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή τους, ώστε ο Έλληνας Αστυνομικός να είναι ασφαλής κατά την άσκηση της δύσκολης και επικίνδυνης αποστολής του.
Η διοργάνωση, υποστηρίχθηκε από τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Βορειοανατολικής Αττικής και την παρακολούθησαν εκπρόσωποί τους, ενώ εκ μέρους της Ομοσπονδίας συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Παπατσίμπας, ο Γραμματέας Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων κ. Σταύρος Φέτκος και ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Χρήστος Μαυραγάνης.
Ο πρόεδρος, απευθύνοντας χαιρετισμό παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και υπογράμμισε ότι όλα τα θέματα – εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι καυτά για τον Έλληνα Αστυνομικό. Ειδικότερα, τόνισε ότι:
«Οι νέες μορφές τρομοκρατίας που ήδη φέρνουν αιματοκυλίσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η γάγγραινα των δήθεν αναρχικών και των κουκουλοφόρων που έχουν δείξει τις δολοφονικές τους επιδιώξεις στα Εξάρχεια και όχι μόνο, τα τροχαία ατυχήματα, οι αυτοκτονίες, το μετατραυματικό στρες που απειλεί και τον αστυνομικό, λόγω της επικινδυνότητας του επαγγέλματος, όλα αυτά είναι θέματα και της δικής μας ατζέντας.
Όλο το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας αναφέρεται σε αυτά τα θέματα που είναι θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Θέματα που αφορούν τη ζωή των συναδέλφων μας, τη ζωή των συμπολιτών μας, την απόδοση γενικά της Ελληνικής Αστυνομίας και την εικόνα που βγάζει προς τα έξω.
Δυστυχώς, κι εδώ είναι το μεγάλο μας παράπονο, γνωρίζουμε όλοι μας πόσο απέχει η θεωρία από την πράξη. Καλά είναι τα σχέδια επί χάρτου για την πρόληψη, αν και ακόμα και αυτά, είναι ελλιπή. Δεν έχει αναγνωριστεί η επικινδυνότητα του επαγγέλματος, δεν έχουν καταγραφεί και πιστοποιηθεί οι επαγγελματικές μας ασθένειες, δεν γίνεται αναλυτική καταγραφή και ουσιαστική διερεύνηση των αιτίων που προκαλούν τραυματισμούς και θανάτους εν ώρα υπηρεσίας, δεν υπάρχουν ιατροί εργασίας και οι αναγκαίες υποδομές για να προλάβουμε τα χειρότερα κλπ. κλπ.
Να σας ενημερώσω, ότι τις προηγούμενες ημέρες πήραμε μια ακόμα πρωτοβουλία εκφράζοντας την αγωνία μας γιατί γνωρίζουμε ότι η ανασφάλεια που βιώνουν οι συνάδελφοί μας ιδίως των μάχιμων υπηρεσιών, αντί να μειώνεται, διογκώνεται.
Εκτός από τις ανοικτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τις παραστάσεις στους αρμόδιους υπουργούς, παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Εθνική Στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία τα επόμενα έτη έως το 2020.
Εκεί διαπιστώνουμε ότι το υπουργείο παραδέχεται ότι υπάρχουν παντού προβλήματα και ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, λέει ότι «το σύνολο σχεδόν των Υπουργείων δεν διαθέτουν καμία υποδομή για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στους εργαζομένους».
«Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι κατακερματισμένο, ανεπαρκές, με υποστελεχωμένες τις ελάχιστες δομές του, ουσιαστικά ανύπαρκτο», σημειώνει.
Εμείς αυτά τα ξέρουμε και τα φωνάζουμε χρόνια τώρα. Ειδικά για το χώρο μας, από το 2008 που δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα 45/2008 «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας», τι έχει γίνει; Η απάντηση είναι γνωστή. Το επιβεβαιώνουν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί των συναδέλφων μας. Δεν έχουν τύχει θετικής ανταπόκρισης ούτε τα αιτήματά μας για την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης, για να μην υπάρχουν αδικίες στα στρατιωτικά νοσοκομεία, για να δούμε αν επιτέλους μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομο νοσοκομείο για μας τους αστυνομικούς.
Εμείς, επομένως, θα διεκδικήσουμε να συμμετάσχουμε σε όποια επιτροπή συσταθεί στο Υπουργείο μας για να δούμε από κοντά πώς θα εφαρμοστεί η νέα στρατηγική που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Θα απαιτήσουμε να εκδοθούν νέες κατευθυντήριες οδηγίες και εγκύκλιοι αλλά και χρηματοδοτικοί πόροι, από το εύρος των οποίων θα κριθεί εν πολλοίς και η αποτελεσματικότητα της όποιας προσπάθειας όλων μας για τη μείωση –αν όχι για την εξάλειψη – των θυμάτων εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα ταύτης.»
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος