Font Size

Cpanel

21ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ευρετήριο Άρθρου
21ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΘΕΣΜΙΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Όλες οι Σελίδες

21_paneladiko_synedrio

ΨΗΦΙΣΜΑ
21ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Συμμεριζόμενοι ως Έλληνες Αστυνομικοί τον προβληματισμό και τις αγωνίες όλων σχετικά με την πορεία της χώρας μας, τις οικονομικές της αντοχές και κυρίως την προοπτική που έχει για ευημερία σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, συμμετείχαμε στο 21ο Πανελλαδικό μας Συνέδριο, με πλήρη επίγνωση των γενικότερων και των ειδικότερων ζητημάτων, που απασχολούν και πρέπει να απασχολούν ένα συνδικαλιστικό φορέα, όπως είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Η χώρα μας για δεύτερο συνεχές έτος αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις με άμεσες αρνητικές συνέπειες και στις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος όλων των κοινωνικών τάξεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ως Ομοσπονδία, δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας να προβάλλουμε και να απαιτούμε λύσεις προς το συμφέρον τόσο των αστυνομικών υπαλλήλων, όσο και των πολιτών. Το κυρίαρχο αίτημά μας, διατυπωμένο πριν το ξέσπασμα της κρίσης, ότι δηλαδή «στο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές», απέκτησε νέα δυναμική στις συνθήκες της κρίσης, ιδίως δε μετά τον τραγικό χαμό των δυο συναδέλφων μας της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στου Ρέντη.

Συνοπτικά, από το συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας μας, τα μεγάλα θέματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Διοικητικό Συμβούλιο, το τελευταίο δεκάμηνο, ήταν η πολιτική των περικοπών που έχει οδηγήσει τις Αστυνομικές Υπηρεσίες στην απαξίωση και το συνάδελφο σε τραγικές καταστάσεις, η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας με τις συνεχιζόμενες απώλειες ανθρώπινων ζωών και τους καθημερινούς τραυματισμούς, η τρομοκρατία, η αθλητική βία, οι κοινωνικές ταραχές, η εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό μας σύστημα, η κατάρρευση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, η θέσπιση ενός νέου μισθολογίου, η τροποποίηση του νόμου 2265/1994 για τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας του συνδικαλιστικού μας κινήματος, που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Ν.3938/2011, Φ.Ε.Κ. 61/31-3-2011), η διατήρηση καλών σχέσεων με την ελληνική κοινωνία και βεβαίως η διατήρηση της ενότητας στο χώρο μας.

Το μέλλον, δυστυχώς, είναι δυσοίωνο και με τα σημερινά δεδομένα, -χωρίς καμιά πεσιμιστική διάθεση-, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι για να ανατρέψουμε ή έστω να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις, απαιτούνται μαζικοί αγώνες, στοχευμένες δράσεις και εμπεριστατωμένες προτάσεις για τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την εξασφάλιση μιας βιώσιμης προοπτικής σε προσωπικό-οικογενειακό και υπηρεσιακό-επαγγελματικό επίπεδο.

Θέλουμε μια αστυνομία δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη και αυτό το κάνουμε πράξη και ως συνδικαλιστικό κίνημα, συνομιλώντας με τον πολίτη, με τους εκπροσώπους του στα όργανα της αυτοδιοίκησης, με την επιστημονική κοινότητα και κάθε φορέα που μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Η τραγική απώλεια των δυο συναδέλφων μας στου Ρέντη, σηματοδότησε όχι απλώς ένα κύμα συμπάθειας και στήριξης του αστυνομικού έργου, αλλά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τη μεταστροφή της κοινής γνώμης στα θέματα της αστυνομίας. Παλλαϊκή είναι η απαίτηση να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά η Πολιτεία με την Ελληνική Αστυνομία. Τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται με την κατασταλτική δύναμη της αστυνομίας. Γι' αυτό ζητάμε την απεμπλοκή των αστυνομικών δυνάμεων και από την «επίλυση» του προβλήματος που έχει ανακύψει στην Κερατέα. Το εκφράζει η κοινωνία, το διατυπώνουν ξεκάθαρα πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο να επιστρέψει η ΕΛ.ΑΣ. σε άλλες εποχές.

Απομένει φυσικά στην Ομοσπονδία μας και πάλι να χαράξει το δρόμο πάνω στον οποίο πρέπει να πορευθούμε αγωνιζόμενοι για την επίλυση των δικών μας προβλημάτων, όπως ειδικότερα καταγράφονται στο ακόλουθο διεκδικητικό πλαίσιο:Α΄ Θ Ε Σ Μ Ι Κ Α

1. Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος με έμπρακτη διασφάλιση της αβλαβούς για το αστυνομικό προσωπικό εκτέλεσης των καθηκόντων του, με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Π.Δ. 45/2008 περί Υγιεινής και Ασφάλειας.

2. Επαρκής αριθμός εισαγωγής αστυνομικών κατ' έτος στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας με το ισχύον αξιοκρατικό σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων και με προκήρυξη εισαγωγής για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 3.000 θέσεων αστυφυλάκων, έτσι ώστε στοιχειωδώς να αναπληρωθούν στο ελάχιστο τα κενά των οργανικών θέσεων εξαιτίας της αθρόας συνταξιοδότησης του προσωπικού που βαίνει γεωμετρικά αυξανόμενη. Διασφάλιση της υπηρεσιακής εργασιακής πορείας αυτών από τη νόθευση και μεταφορά αστυνομικών αρμοδιοτήτων.

3. Μεταρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας με:

α) Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Ανακατανομή αστυνομικού προσωπικού με καινούργιο οργανόγραμμα, χωρίς κριτήριο εντοπιότητας.

β) Αναβάθμιση-Επανακαθορισμό του συστήματος εκπαίδευσης μετεκπαίδευσης ,της εξειδίκευσης και δια βίου εκπαίδευσης. Διαβάθμιση – αντιστοίχιση των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ. με ΑΕΙ – ΤΕΙ και ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου.

γ)Αναθεώρηση ισχύοντος συστήματος κρίσεων-προαγωγών και υπηρεσιακή εξέλιξη των αστυνομικών με ένα αξιοκρατικό αδιάβλητο και δίκαιο σύστημα.

δ)Επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, απαλλαγή αυτής από τα ξένα προς την αποστολή της έργα, με διαρκή αγώνα κατά της αυθαιρεσίας και της διαφθοράς και

ε) με την έκδοση αποφάσεων για υπηρεσιακές ενέργειες πάσης μορφής κατόπιν χρηματοοικονομικού ελέγχου ώστε να υπολογίζεται και να ελέγχεται τι κοστίζει σε χρήμα και χρόνο (εργατοώρες κ.λ.π.), κάθε ανεξέλεγκτη διαταγή που μεταβιβάζει ευθύνες από ανώτερο σε κατώτερο κλιμάκιο.

4. Άμεση αντιμετώπιση των αρνητικών για τους αστυνομικούς συνεπειών από την εφαρμογή του Νόμου 3169/2003 και ίδρυση - λειτουργία των επιβαλλόμενων απ' αυτόν σκοπευτηρίων σε κάθε έδρα Αστυνομικής Διεύθυνσης και εμπέδωση των διατάξεων του νέου αυτού νομικού πλαισίου σ'ό,τι αφορά τη χρήση των όπλων.

5. Μη εφαρμογή των διατάξεων της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος αστυνομικών στις περιπτώσεις που ενεργούν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

6. Θεσμοθέτηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για την απάμβλυνση των ανισοτήτων σε βάρος του σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

7. Δημιουργία Λεσχών Εστίασης σε κεντρικές υπηρεσίες των Δ/νσεων Αστυνομίας Βορειοανατολικής , Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής για την σίτιση ιδίως νέων συναδέλφων που οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι πενιχρές.


Β΄ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Α

1. SΤΟΡ σε νέες περικοπές του πενιχρού μισθού μας (επιδόματα –ψαλλιδισμένα δώρα)

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ

2. Διαμόρφωση και βελτίωση του μισθολογίου μας με εισαγωγικό μισθό του νέου αστυφύλακα 1350 ευρώ για πενθήμερη εργασία:

Το υφιστάμενο (ισχύον σήμερα μισθολόγιο των Στρατιωτικών-Σωμάτων Ασφαλείας) δημιουργεί ανισότητες και αδικίες μεταξύ των στελεχών εξ' αιτίας:

α. της αφετηρίας (μονάδας) που δεν ξεκινάει ή αρχίζει από τον Αστυφύλακα-Λιμενοφύλακα-Πυροσβέστη (Λοχία), αλλά η μονάδα είναι από τον Ανθυπολοχαγό με σχέση 0,76 προς 2,60 του αστυφύλακα (Λοχία) έως Α' ΓΕΕΘΑ,

β. των συντελεστών, που δεν είναι ορθολογικά αναλογικοί και δίκαιοι για όλους τους βαθμούς,

γ. των βαθμολογικών-μισθολογικών προαγωγών που δεν είναι ανάλογες και αντίστοιχες με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

δ. του δεδομένου ότι οι τακτικές αποδοχές μας έχουν 45% επιδόματα και η χορηγούμενη επί σειρά ετών εισοδηματική πολιτική υπολογίζονταν και καταβάλλονταν ως ποσοστό μόνο στο Βασικό Μισθό.

Γι αυτό ΖΗΤΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μισθολόγιο δίκαιο χωρίς ανισότητες και αδικίες, με νέα δυναμική που θα δίνει όραμα και προοπτική στην οικονομική αναβάθμιση των αστυνομικών, ειδικότερα των νέων Αστυφυλάκων-Υπαξιωματικών-Αξιωματικών.

Με αφετηρία εισαγωγής τον Β.Μ. του Αστυφύλακα – Λιμενοφύλακα – Πυροσβέστη – Υπαξιωματικού (Λοχία) που θα αρχίζει από την μονάδα και:

Με δικαιότερους συντελεστές, ορθολογικά, σε αναλογική βάση.

Με σταδιακή κατάργηση-ενσωμάτωση όλων των τακτικών επιδομάτων.

Με θεσμοθέτηση:

α. Πραγματικής αμοιβής για την πέραν του πενθημέρου εργασία και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για Κυριακές, εξαιρέσιμες αργίες, υπερωρίες, νυχτερινά.

β. Επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.

3. Άμεση καταβολή των οφειλομένων από διετίας και πλέον εκτός έδρας και ενιαιοποίηση του τρόπου αποζημίωσης για όλες τις εκτός έδρας μετακινήσεις με υποχρεωτική προκαταβολή του συνόλου του αντιστοιχούντος ποσού στους δικαιούχους πριν την αναχώρησή τους.


΄ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Τ Ι Κ Α

1. Όχι στην μνημονιακή σύνδεση του ασφαλιστικού των ενστόλων με το προσδόκιμο ζωής. (Δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο, ούτε στην Γερμανία της κας Μέρκελ).

2. Χαρακτηρισμός του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού.

3. Θεσμοθέτηση της 25ετίας ως θεμελιώδες συνταξιοδοτικό δικαίωμα των αστυνομικών παθόντων εν ώρα υπηρεσίας ή εξαιτίας αυτής με άμεση χρήση και απόδοση πλήρους συντάξεως με μπόνους (αυξημένων συντελεστών – κλιμακίων υπολογισμού της σύνταξης καθ' όλη την διάρκεια του εργασιακού βίου ισόποσου με 40 έτη ασφάλισης.

4. Δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου χρόνου για τους ένστολους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που δόθηκε στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα (Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών) για τον χρόνο σπουδών ΑΕΙ – ΤΕΙ πριν την είσοδό τους στο Σώμα, καθώς επίσης και την αναγνώριση τέκνων αποκλειστικά και μόνο σε όσους εισήλθαν σε μεγάλη ηλικία στο Σώμα προς συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης ή 60 ετών όριο ηλικίας Γενικής αποστρατείας.

5. Εξομοίωση των συναδέλφων που πέτυχαν στο διαγωνισμό του 1989, αλλά προσελήφθησαν το 1994, με τους υπόλοιπους της ίδια σειράς, οι οποίοι είχαν καταταγεί από το 1989.

6. Εξυγίανση όλων των υπαρχόντων επικουρικών ταμείων και ταμείων αρωγής με βελτίωση των παροχών, σύμφωνα με τις δυνατότητες κάθε ταμείου μετά από αναλογιστική μελέτη και την αναλογική εκπροσώπησή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Τ.Σ.. Ειδικότερα για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ελπίζουμε να ξεπεράσει τα όποια οικονομικά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετώπισε, με τις δυσάρεστες και επώδυνες ρυθμίσεις που έγιναν (μείωση παροχών – αύξηση εισφορών) και να εξακολουθήσει να αποδίδει κανονικά τα μερίσματα χωρίς καθυστέρηση, καθώς επίσης και την εξόφληση του Β.Ε.Α. όπου ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση έχει παγώσει περισσότερο από δύο (2) έτη.

7. Δημιουργία ξεχωριστού ταμείου κύριας ασφάλισης μισθωτών όλων όσων εργάζονται στο Δημόσιο Τομέα και όχι την ένταξη μας στο Ι.Κ.Α. νεοπροσλαμβανομένων από το έτος 2011.

8. Ενιαίο Κλάδο Υγείας για όλο το Αστυνομικό Προσωπικό.

9. Δημιουργία αποκλειστικών νοσοκομειακών μονάδων για τους αστυνομικούς.


Δ' Φ Ο Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Α

1. Αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 € για μισθωτούς -συνταξιούχους και καθορισμός νέας φορολογικής κλίμακας με πρόσθετα κλιμάκια.

2. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.Ε' ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Stop στην πυρηνική ενέργεια

Συγκλονισμένοι από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της Ιαπωνίας και τον επαπειλούμενο πυρηνικό όλεθρο, ως ένστολοι υπάλληλοι της Κοινωνίας, που είμαστε στην πρώτη γραμμή των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του τόπου μας, είμαστε ενάντια στη χρήση της πυρηνικές ενέργειας και τασσόμαστε υπέρ της υιοθέτησης άλλων αβλαβών για το ανθρώπινο είδος πηγών ενέργειας. Καλούμε δε την ελληνική πολιτεία να ενεργοποιηθεί άμεσα και να απαιτήσει από τις γείτονες χώρες (Τουρκία και Βουλγαρία) να λάβουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στα πυρηνικά τους εργοστάσια ώστε να διασφαλιστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η κανονική λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2011  

Το 21° ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ  

Είσαι Εδώ : ΣΥΝΕΔΡΙΑ 21ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ