Font Size

Cpanel

Ρυθμίσεις Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

poasy
Αθήνα, 08 Ιουνίου 2017
Αρ. Πρωτ.: 500/14/9δ

Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Θέμα: «Ρυθμίσεις Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων»

Η Ομοσπονδία μας, μετά από ουσιαστικές έγγραφες παρεμβάσεις, δια ζώσης συνομιλίες και υποβολή προτάσεως, ανακοινώνει ότι λαμβάνουν σάρκα και οστά οι δεσμεύσεις της διοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αφορούν εκατοντάδες συναδέλφους μας δανειολήπτες, σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, σε συνέχεια των υπ΄ αριθμ. 500/14/8 από 18 Ιανουαρίου 2016, 500/14/8α από 08 Δεκεμβρίου 2016, 500/14/9-α από 31 Μαρτίου 2017 ανακοινώσεων μας, συμπεριλαμβανομένου του υπ΄ αριθμ. (0)43659 17 από 13-04-2017 σχετικού με το αντικείμενο του θέματος απαντητικού εγγράφου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και 500/14/9γ από 25 Απριλίου 2017, σας ενημερώνουμε ότι στο εξής ισχύουν οι κάτωθι ρυθμίσεις:

Σύμφωνα με την πολιτική ρυθμίσεων δανείων στεγαστικού τομέα, η μηνιαία δόση των δανείων καθορίζεται με βάση το καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δανειοληπτών το οποίο προκύπτει μετά την αφαίρεση αναλογούντων φόρων, εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος, ποσού 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και του ποσού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας υπόχρεου/συζύγου μέχρι 1.000 ευρώ. Μέχρι να προκύψει η ως άνω καθοριζόμενη μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση εξυπηρέτησης δανείου/ων του δανειολήπτη ακολουθούνται διαδοχικά οι κατωτέρω λύσεις (στάδια ρύθμισης):

Α. Επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης των δανείων στεγαστικού τομέα με το ισχύον επιτόκιο • Ενυπόθηκα Στεγαστικά: έως είκοσι (20) έτη από τη συμβατική διάρκεια λήξης των δανείων • Μικροεπισκευών-μικροβελτιώσεων: έως δεκαπέντε (15) έτη από τη συμβατική διάρκεια λήξης των δανείων.

Β. Μείωση επιτοκίου μόνο στις περιπτώσεις δανειοληπτών που μετά την ως άνω (υπό Α) επιμήκυνση του/των δανείου/ων τους, η μηνιαία δόση του/των δανείου/ων εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από αυτή που καθορίζεται με βάση το Κ.Ε.Ο.Ε. Η μείωση του επιτοκίου δεν μπορεί να είναι πάνω από το 50% του ισχύοντος, κατά το χρόνο της ρύθμισης, επιτοκίου για το ρυθμιζόμενο δάνειο.

Γ. Διαχωρισμός δανείου/ων στην περίπτωση που ούτε οι ανωτέρω (υπό Α και Β) λύσεις (επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου) οδηγούν στην προκύπτουσα με βάση το Κ.Ε.Ο.Ε. μηνιαία δόση και με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των οικογενειακών καταθέσεων κι επενδύσεων (ομόλογα, αμοιβαία, μετοχές) δεν υπερβαίνει τις 30.000€, πλέον 5.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Επίσης, στην ανωτέρω πολιτική περιλαμβάνεται και η δυνατότητά του να επιβραβεύει συνεπείς δανειολήπτες, προχωρώντας σε μείωση του επιτοκίου 1% μεσοσταθμικά επί του αλήκτου κεφαλαίου των ενυπόθηκων δανείων. Η πρώτη εφαρμογή του μέτρου αφορά επιστροφή μέρους των καταβληθέντων τόκων του δεύτερου εξαμήνου του 2016, η οποία ήδη ξεκίνησε από 02-06-2017, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που είχαν δηλώσει κατά τη διάρκεια της συναλλακτικής τους σχέσης με τη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Δανείων του Ταμείου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στην επιβράβευση καθορίστηκαν και εξειδικεύθηκαν με τον Κανονισμό περί επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών για τα ενυπόθηκα δάνεια, ο οποίος εγκρίθηκε με την 3598/8/22-12-2016 απόφασή του.

Το Ταμείο, τέλος, ανακοίνωσε - όσον αφορά στην πορεία υλοποίησης της ανωτέρω πολιτικής νέων ρυθμίσεων - ότι βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των αιτήσεων ένταξης στις νέες ρυθμίσεις με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής και έχει ξεκινήσει την αποστολή των σχετικών απαντήσεων στους ενδιαφερομένους. Προσφάτως, ανακοίνωσε και τον σύνδεσμο «e-services / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες», μέσω του οποίου θα γνωστοποιείται ο ΙΒΑΝ του λογαριασμού (ατομικού ή κοινού) του δανειολήπτη, που πληροί τα παραπάνω κριτήρια ένταξης, προκειμένου να είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη διαδικασία πίστωσης των αναλογούντων ποσών και σε αυτούς.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2017 Ρυθμίσεις Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων