Font Size

Cpanel

Αγώνας ως την τελική δικαίωση με την πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

poasy

Αθήνα, 18 Μαΐου 2017
Αρ. Πρωτ.: 201/1/40ζ

Με την Ομοσπονδία μας να σφραγίζει τις εξελίξεις στο συνδικαλιστικό μέτωπο, τόσο με τη μεγαλειώδη ένστολη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τις διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα, όσο και με τη συνεχιζόμενη διαμαρτυρία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,που έχει ως κυρίαρχο το αίτημα της συνάντησης με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ, δίνουμε τις τελευταίες ημέρες έναν άνισο αγώνα για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, αγώνα όμως που δεν διακόπτουμε με την ψήφιση των επίμαχων διατάξεων για το νέο ειδικό μισθολόγιο.

1

6

Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες την Κυβέρνηση να σεβαστεί τον ένστολο και να συμμορφωθεί πλήρως προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεσμοθετώντας ένα μισθολόγιο που θα αναγνώριζε την επικινδυνότητα της εργασίας και θα αποκαθιστούσε τους μισθούς στα επίπεδα τουλάχιστον του 2012. Αντ' αυτών, με έκπληξη και εν κρυπτώ, ενημερωθήκαμε, λίγες ώρες πριν από την προώθηση στη Βουλή του εφαρμοστικού νόμου του 3ου Μνημονίου, ότι αυτός περιλαμβάνει και το νέο φτωχολόγιο για τους ένστολους!

Ηχηρή απάντηση σε αυτόν τον εμπαιγμό έδωσε αμέσως το συνδικαλιστικό μας κίνημα με την προσέλευση στην Αθήνα από κάθε γωνιά της Χώρας χιλιάδων συναδέλφων μας, οι οποίοι απαίτησαν όπως καταγράφεται και στο εκδοθέν Ψήφισμα, την άμεση απόσυρση των διατάξεων του ειδικού μισθολογίου ώστε να υπάρξει ειλικρινής και ενδελεχής διάλογος με στόχο τη διασφάλιση αξιοπρεπών μισθών και συντάξεων.

Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» βουλευτές, πολιτευτές, εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών φορέων στην ενέργεια και στην αποστρατεία, οι οποίοι ακολούθησαν τη μαζική σε όγκο συγκέντρωση και πορεία προς το Κοινοβούλιο, μέσω των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου, όπου εδρεύει το ΓΛΚ και που για πρώτη φορά στα συνδικαλιστικά μας χρονικά υπήρξε η ιστορική εμφάνιση ενός προέδρου και μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διοικητικού Συμβουλίου που «υποδέχονταν» από το παράθυρο του υπουργικού γραφείου στον 3ο όροφο, τους συναδέλφους αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, εν μέσω συνθημάτων οργής και αγανάκτησης κατά των κυβερνώντων.

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόρης Γερακαράκος βαθιά συγκινημένος ευχαρίστησε τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις για τη στήριξη της Ομοσπονδίας σε αυτήν την κρίσιμη καμπή και απευθυνόμενος στο πλήθος, έδωσε το στίγμα της ενότητας και της δυναμικής συνέχισης των πρωτοβουλιών μας, καλώντας όλους να συνεχίσουμε την πορεία προς το Κοινοβούλιο, όπου δίνουμε τη μάχη για την απόσυρση του μισθολογίου.

Στη Βουλή, αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών επέδωσε το Ψήφισμα στον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γεράσιμο ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ και ζήτησε απόσυρση των επίμαχων διατάξεων επισημαίνοντας τα αρνητικά του σημεία και ουσιαστικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο ΤΟΣΚΑ ο οποίος μας ενημέρωσε για ορισμένες βελτιώσεις επί των άρθρων, κατόπιν δικών μας προτάσεων και ακολούθως τοποθετήθηκε στη Βουλή, γνωρίζοντας τα παρακάτω:

1. Άρση του πλαφόν της αποζημίωσης για την εργασία πέραν του πενθημέρου και επαναφορά της διαδικασίας χορήγησής της στο υφιστάμενο καθεστώς.

2. Χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος παραμεθορίου, ύψους 100 € και στα Σώματα Ασφαλείας.

3. Χορήγηση του επιδόματος εξομάλυνσης, το οποίο ενσωματώνεται στο νέο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και στους διαζευγμένους που δεν έχουν την επιμέλεια των τέκνων.

4. Προσμέτρηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας και των ετών σπουδών στα μισθολογικά κλιμάκια, με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω χρόνοι έχουν αναγνωριστεί μέχρι την 31-12-2016. Περαιτέρω διευκρινήσεις για την εν λόγω αναγνώριση θα εμπεριέχονται στην εγκύκλιο που θα εκδώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων μετά από τη ψήφιση του σχεδίου νόμου.

5. Κατώτερο πλαφόν στις νυχτερινές ώρες εργασίας, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα στο μέσο έκαστης χρονιάς και ζητούνται συνεχώς πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη των αναγκών των Σωμάτων.

6. Αναγνώρισε τις στρεβλώσεις στα μισθολογικά κλιμάκια και δεσμεύτηκε να γίνει εναρμόνιση όπου απαιτείται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Δεδομένης και της ως άνω παραδοχής του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, «το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν τα κλιμάκια μισθοδοσίας και σε περίπτωση που χρειαστεί, θα γίνει εναρμόνιση διότι πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να εναρμονιστούν», και εφόσον διατείνονται ότι υπάρχει ουδέτερο δημοσιονομικό κόστος, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε ουσιαστικές προτάσεις ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά ο διάλογος δεν θα είναι προσχηματικός αλλά αποτελεσματικός ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις και η ανισοκατανομή μισθών εντός του ειδικού μισθολογίου.

Οι τελευταίες μας πρωτοβουλίες αποτελούν πράξεις ανώτερης συνδικαλιστικής δράσης που ξεφεύγει από την πεπατημένη και θέτει όλους προ των ευθυνών τους. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ανηφορικός, αλλά είναι ο μοναδικός για να μας βγάλει στο «ξέφωτο», αρκεί βεβαίως να υπάρξει και από την άλλη πλευρά ειλικρινής διάθεση για επίλυση προβλημάτων και όχι μια πολιτική απαξίωσης των ενστόλων.

Αγώνας ως την τελική δικαίωση με την πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

 2

 3

 4

 5

 7

 8

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2017 Αγώνας ως την τελική δικαίωση με την πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας