Font Size

Cpanel

2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ

poasy
Αθήνα, 09 Μαρτίου 2017
Αρ. Πρωτ.: 600/8/40-ζ

Τα ιδιαίτερα προβλήματα της Γυναίκας Αστυνομικού αναδείχθηκαν φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο πλαίσιο της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ που πραγματοποιήθηκε χθες, στην Αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συμμετοχή γυναικών – αντιπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, του προεδρείου και μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας, σύσσωμης της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας καθώς και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και της Περιφέρειας Αττικής.

1

 

Νωρίτερα, σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία, στον αύλειο χώρο της ΠΟΑΣΥ δόθηκε η δυνατότητα διενέργειας μαστογραφιών σε Κινητική Μονάδα Μαστογράφου της Αντικαρκινικής Εταιρείας, με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρίας «ELPEN Α.Ε.», σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του γυναικείου πληθυσμού της Ελληνικής Αστυνομίας για τη θωράκισή του από την επάρατη νόσο, που όπως τόνισε στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο καρκίνος του μαστού δεν σκοτώνει πλέον τόσο, αφού στατιστικά ακολουθεί ραγδαία πτώση σε αντίθεση με το τσιγάρο που πολλαπλασιάζει τους καρκίνους του πνεύμονα, κάτι που πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και γι' αυτή τη μάστιγα.

2

Στον κ. Φιλόπουλο εκφράστηκε τόσο εκ μέρους της Γραμματείας Γυναικών και του Προέδρου της ΠΟΑΣΥ κ. Γερακαράκου όσο και της Ηγεσίας, η ευγνωμοσύνη μας για τη δωρεάν χρήση της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου και τιμής ένεκεν του επιδόθηκε αναμνηστική πλακέτα.

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης, επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για όλες τις Γυναίκες που έχασαν τη μάχη για τη ζωή από τον καρκίνο.

3

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνδιάσκεψης, η Γραμματέας της Γραμματείας Γυναικών κα Μαρία Γιαννακοπούλου, καλωσόρισε τις εκπροσώπους των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων και τόνισε ότι οι ιδέες φτάνουν στη Γραμματεία από τη βάση του Σώματος, από τις ίδιες τις συναδέλφισσες που αντιμετωπίζουν το όποιο πρόβλημα στην Υπηρεσία και στην καθημερινή τους ζωή, τις ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους και τις κάλεσε να στηρίξουν το θεσμό της συνδιάσκεψης με ακόμα μεγαλύτερη πίστη, δεδομένης της στήριξης που απολαμβάνουν από την Ομοσπονδία. Αφού υπενθύμισε δε τη θετική έκβαση της 1ης Συνδιάσκεψης που είχε ως αποτέλεσμα την προώθηση αιτημάτων και την επίλυσή τους σχεδόν στο σύνολό τους από την πολιτική και φυσική ηγεσία, ανέπτυξε τη θεματολογία πάνω στην οποία τοποθετήθηκαν τόσο οι συμμετέχουσες όσο και οι επίσημοι προσκεκλημένοι.

4

Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης Γερακαράκος όσο και ο γενικός γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Μαλλικόπουλος, στη συνέχεια, ευχαρίστησαν τη Γραμματεία Γυναικών για τη δράση της, τόνισαν ότι δόθηκε αγώνας για να καθιερωθεί η διοργάνωση αυτή ως θεσμός της ΠΟΑΣΥ και υπενθύμισαν την καταστατική πλέον υποχρέωση να λειτουργεί η Γραμματεία βάσει Κανονισμού, πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά για το συνδικαλιστικό μας κίνημα. Ο δε πρόεδρος, ενώπιον και των επισήμων προσκεκλημένων, χαρακτήρισε ορόσημο τη διοργάνωση αυτή, διότι δεν αποσκοπεί μόνο στην ανάδειξη των προβλημάτων των συναδελφισσών μας, στην ενημέρωση της Ηγεσίας και στη συνεργασία μας με αυτήν για την επίλυσή τους. Προσφέρεται και για εξωστρεφείς δράσεις, για άνοιγμα στην κοινωνία, που έγινε και με αφορμή την 8η Μαρτίου με τη δυνατότητα που δόθηκε σε πολίτες, συζύγους αστυνομικών να κάνουν δωρεάν μαστογραφίες. Κάλεσε δε τις συμμετέχουσες, να καταθέσουν τις απόψεις τους για το νέο διεκδικητικό πλαίσιο της Γραμματείας, γνωρίζοντας ότι η Ομοσπονδία είναι σταθερά δίπλα τους και αγωνίζεται γι' αυτές και τις οικογένειές τους αφού ο ρόλος της Γυναίκας αστυνομικού εξακολουθεί να είναι δύσκολος στο ανδροκρατούμενο αστυνομικό σώμα όπου επάξια έχει κατακτήσει την αναγνώριση και το σεβασμό όλων. Ωστόσο, υπάρχουν ιδιαιτερότητες που δεν γίνονται σεβαστές από τη διοίκηση ακόμα, πρόσθεσε ο ίδιος.

5

Το θεματολόγιο διαμορφώθηκε μετά από γόνιμη συζήτηση και τέθηκε υπόψη και της Ηγεσίας, ως ακολούθως:

1. Εφαρμογή του άρθρου 6 παρ.12 του Ν. 3865/2010 στο αστυνομικό προσωπικό έτσι ώστε να αρθεί η ανισότητα στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος συγκεκριμένων σειρών αστυνομικών. Καίτοι έχει υπάρξει σχετική αλληλογραφία έως και το πρωθυπουργικό γραφείο, το αίτημά μας δεν έχει τύχει ικανοποίησης ενώ ισοδυναμεί με το δικαίωμα των αστυνομικών - γυναικών να αναγνωρίζονται ως μανάδες και να αναγνωρίζουν επιπλέον χρόνο, ήτοι ένα για το πρώτο παιδί και από δυο για το δεύτερο και το τρίτο.

6

2. Η διάθεση σε υπηρεσία κατά το χρόνο κύησης-λοχείας να μην αποβαίνει εις βάρος της Γυναίκας αστυνομικού. Οι μεταθέσεις κατά τη διάρκεια της διάνυσης του υποχρεωτικού πενταμήνου της άδειας κύησης-λοχείας να μην γίνονται κατά παράβαση της υπ' αριθμ. 2006/54/ΕΚ Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

3. Περαιτέρω διευκολύνσεις των μονογονεϊκών οικογενειών με έμφαση στη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέα-παιδιού, επιλογή ωραρίου εργασίας από μονογονείς.

4. Ανάλογη αντιμετώπιση με το στρατό των δωρητών μυελού των οστών και αιμοπεταλίων.

7

5. Αύξηση του ποσού που χορηγείται από το Ίδρυμα Παιδικές Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας για εξωσωματικές γονιμοποιήσεις.

6. Επιμονή στο αίτημα για την ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, όπως είχε τεθεί και στην 1η Συνδιάσκεψη και έτυχε της πλήρους αποδοχής από την Ηγεσία, η οποία έχει δρομολογήσει την ίδρυση σταθμών σε ορισμένες περιοχές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

8

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι επίσημοι προσκεκλημένοι, προσδίδοντας κύρος στις εργασίες της συνδιάσκεψης τόσο αναγνωρίζοντας το ρόλο της Γυναίκας Αστυνομικού στην Ελληνική Αστυνομία και στην κοινωνία ευρύτερα, όσο και με τη ρητή δέσμευση που κατέθεσαν ενώπιον όλων ότι υιοθετούν τα αιτήματα και θα στηρίξουν την προσπάθειά μας για την επίλυσή τους.

Ειδικότερα, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γραμματέας κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίμος Τσουβάλας, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγος κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Κοζομπόλη, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Αννα Καραμαλή και η υπεύθυνη του τομέα Δημόσιας Τάξης κα Μάιρα Μυρογιάννη, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Δέσποινα Χαλκίδη, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ κα Κάτια Κρόκου, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κα Χρυσάνθη Αδαμακοπούλου, η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κα Βασιλική Λασπίτη και η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κα Ιωάννα Τσούπρα.

9

Εξειδικεύοντας στο τέλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας τις θέσεις της Φυσικής Ηγεσίας για τα τεθέντα αιτήματα, έδωσε απαντήσεις, λέγοντας:

Για το μεν πρώτο, γίνεται αποδεκτό εκ μέρους της Φυσικής Ηγεσίας και δεδομένου ότι όλα τα πολιτικά κόμματα που τοποθετήθηκαν προηγουμένως, το συμμερίζονται επίσης, εναπόκειται στην πολιτεία η επίλυσή του. Υπέρ της επέκτασης στο αστυνομικό προσωπικό των διατάξεων του άρθρου 6 παρ.12 του Ν. 3865/2010 τάχθηκε νωρίτερα και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Τόσκας, και για να μην νιώθει κανείς β' κατηγορίας, όπως τόνισε, θα υποστηρίξει την εναρμόνιση με διάφορες νομικές λύσεις.

10

Σε ό,τι αφορά τα λοιπά, θέματα, σύμφωνα με τον κ. Αρχηγό, η επίλυση του β' αιτήματος συνεπάγεται και προστασία του κύρους του Σώματος και ως εκ τούτου δεσμεύεται γι' αυτή, ενώ για τη διευκόλυνση των μονογονεϊκών οικογενειών τόνισε ότι τους απασχολεί το θέμα, οι μεταθέσεις ωστόσο γίνονται μόνο με αίτηση της ενδιαφερόμενης. Η δυνατότητα επιλογής του ωραρίου εργασίας είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο θέμα που θέλει μελέτη. Αναφορικά με τη χορηγούμενη άδεια σε δωρητές μυελού των οστών και αιμοπεταλίων τόνισε ότι ήδη προωθείται η θεσμοθέτησή της έως το Μάιο τρέχοντος έτους, ενώ για το πέμπτο θέμα αναγνώρισε τη σημασία του τονίζοντας ότι το Καταστατικό του ιδρύματος προβλέπει οικονομικές ενισχύσεις μόνο σε περιπτώσεις ασθενειών και επειδή η κύηση δεν είναι νόσος, θα προτείνει την τροποποίησή του έτσι ώστε ρητά να παρέχεται οικονομική ενίσχυση περισσότερη της μιας φοράς.

11

Στη συνδιάσκεψη παρευρέθησαν επίσης ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Αντώνιος Μπάκας, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Υποστράτηγος κα Πηνελόπη Μηνιάτη, η Διευθύντρια του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας, κα Παναγιώτα ΧΑΡΩΝΗ και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης του Α.Ε.Α. Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Αθανασόπουλος.

12

Η επιτυχής έκβαση και της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης Γυναικών Αστυνομικών αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση των ορθών επιλογών της Ομοσπονδίας μας προσδίδοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στο ρόλο της Γραμματείας Γυναικών σε μια περίοδο που δεν είναι καθόλου εύκολος ο αγώνας για την υπεράσπιση και διατήρηση όσων κατέκτησαν οι γυναίκες τα προηγούμενα χρόνια (εισαγωγή στις σχολές, μάχιμες υπηρεσίες, δικαίωμα στην οπλοφορία, αναρρίχηση στην ιεραρχία κ.λπ).

13

Ο αγώνας για τα αυτονόητα συνεχίζεται ατρόμητα, τιμώντας το γυναικείο πληθυσμό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως του αξίζει!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2017 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ