Font Size

Cpanel

Εργασίες 26ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Αθήνα, 05 Δεκεμβρίου 2016
Αρ. Πρωτ.:701/8/16-ια

Εργασίες 26ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 26ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας που πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι (29/11-1/12 2016), φέροντας τη σφραγίδα αφενός της συμμετοχής 450 και πλέον αντιπροσώπων από τις 58 Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας, αφετέρου δε της μεγάλης και ουσιαστικής ανταπόκρισης των εκλεκτών προσκεκλημένων μας, οι οποίοι παραβρέθηκαν και τίμησαν την Ομοσπονδία, αναγνωρίζοντας τόσο τη δική μας θετική συμβολή στην ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων όσο και του συνόλου των Ελλήνων Αστυνομικών στην αποτελεσματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.

26 synedrio1

 

Μετά από γόνιμο διάλογο - εποικοδομητική κριτική - υποβολή προτάσεων και με τη σκέψη όλων στο καίριο ερώτημα «Υπάρχει προοπτική, υπάρχει ελπίδα; Ενωμένοι διαμορφώνουμε το μέλλον μας», οι σύνεδροι ενέκριναν κατά πλειοψηφία τον Διοικητικό Απολογισμό που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Κωνσταντίνος Μαλλικόπουλος, τον Οικονομικό Απολογισμό και τον Προϋπολογισμό έτους 2017 που παρουσίασε ο Ταμίας της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Κουλιάκης, τις προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τροποποίηση σειράς άρθρων του Καταστατικού της Ομοσπονδίας με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατικής της λειτουργίας, ενώ το προτεινόμενο Ψήφισμα, εγκρίθηκε ομόφωνα, σύμφωνα και με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους συνέδρους για τον εμπλουτισμό και την ενσωμάτωση σε αυτό και άλλων αιτημάτων.

Αναφορικά με τις τροποποιήσεις του Καταστατικού, αφού έγινε η σχετική εισήγηση από τον Πρόεδρο της Ε.Γ. κ. Γρηγόρη Γερακαράκο και αντηλλάγησαν απόψεις επ' αυτών, αποφασίστηκε να γίνεται στο εξής η σύγκληση του Πανελλαδικού συνεδρίου αντί του τελευταίου τριμήνου εκάστου έτους, το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, προκειμένου να υπάρχει ευθυγράμμιση των εσόδων – εξόδων της Ομοσπονδίας με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

26 synedrio2

Επίσης, αποφασίστηκε η εκλογή και στελέχωση των βασικών 5μελών Ομάδων Εργασίας (ασφαλιστικά – οικονομικά θέματα, διοικητικά και θέματα εκπαίδευσης -επιμόρφωσης) να γίνεται από το συνέδριο με το σύστημα της απλής αναλογικής και να προβλέπεται η τακτική μηνιαία συνεδρίασή τους, ενώ η Γραμματεία Γυναικών να εκλέγεται επίσης παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου από τις συναδέλφισσες αντιπροσώπους των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, ομοίως με το σύστημα της απλής αναλογικής εναρμονίζοντας έτσι το Καταστατικό της με τον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και αναβαθμίζοντας το ρόλο και τη λειτουργία της πράγμα που ήταν και πρωταρχικός μας στόχος.

Οι άλλες αλλαγές αφορούν το δικαίωμα των αντιπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων, να εκλέγουν στο εξής - πέραν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου - και τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας για την υπό ίδρυση Συνομοσπονδία Σωμάτων Ασφαλείας με τους φορείς στα άλλα Σώματα. Επίσης, αποφασίστηκε η επέκταση του τίτλου του Αντιπροέδρου ΙΝ.Α.Μ.Ε.ΤΕ σε Αντιπρόεδρο Εκπαιδευτικών και Επιμορφωτικών Θεμάτων – ΙΝ.Α.Μ.Ε.ΤΕ., καθώς επίσης και να ιδρυθεί Συνδικαλιστικό Ταμείο Αλληλεγγύης Αστυνομικών, σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε από την Ένωση Βορειοανατολικής Αττικής.

Οι εργασίες του φετινού συνεδρίου, ξεχώρισαν ιδιαίτερα χάριν της ουσιαστικής ομιλίας - παρέμβασης του Επίτιμου Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτηρίου Ρίζου, ο οποίος ενέταξε τις αποφάσεις που μας αφορούν, στις μεγάλες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, πιστοποιώντας ότι το Ελληνικό Δίκαιο είναι ισχυρότερο των Μνημονίων ενώ ο ίδιος υπενθύμισε στους συνέδρους ότι μόνο αγωνιζόμενοι θα βρουν το δίκιο τους.

Επίσης, το συνέδριο ξεχώρισε χάριν του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο του οποίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του αείμνηστου πατέρα του Παύλου Μπακογιάννη. Ο κ. Περιφερειάρχης στάθηκε στην εξαιρετική σημασία της διοργάνωσης του συνεδρίου στο Καρπενήσι και βαθιά συγκινημένος είπε ότι όλη η οικογένειά του οφείλει ευγνωμοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη των δολοφόνων του πατέρα του. Έκλεισε δε το χαιρετισμό του κάνοντας έκκληση να μη γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης το έργο των αστυνομικών, να υπάρξει συνεννόηση και παραδοχή ότι είναι αξιοθαύμαστη η προσφορά των αστυνομικών και ότι πρέπει αυτή να αναγνωρίζεται εμπράκτως διότι και η κοινωνία έχει την απόλυτη στήριξη και αποδοχή του έργου αυτού.

Σημαντική ήταν και η ενημέρωση των συνέδρων εκ μέρους του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδα» της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών με ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Παιδιατρικής Αιματολογίας, Επιστημονικού Διευθυντή κ. Στέλιου Γραφάκου που κάλεσε τους συνέδρους και μέσω αυτών όλους τους αστυνομικούς να εγγραφούν στον κατάλογο δωρητών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Βέροιας.

26 synedrio3

Ως προστιθέμενη αξία εκλαμβάνεται και η εκδήλωση - παράθεση δείπνου, που συνοδεύτηκε από πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων όσο και των συνέδρων που έφτασαν στο Καρπενήσι υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, χάρη στην ετοιμότητα και συνδρομή των συναδέλφων και συναδελφισσών από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ευρυτανίας και Φθιώτιδας που είχαν διατεθεί σε μέτρα τάξης και ασφάλειας, και στους οποίους ανήκουν θερμές ευχαριστίες, όπως τονίστηκε και από το βήμα του συνεδρίου τόσο από τον πρόεδρό μας, όσο και από τον πρόεδρο της φιλοξενούσας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευρυτανίας, κ. Κοσμά Τσιαμάκη. Τις ευχαριστίες μας έχει επίσης η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που στήριξε οικονομικά τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Ανοίγοντας τις εργασίες του 26ου συνεδρίου, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόρης Γερακαράκος ευχαρίστησε τους συναδέλφους για το διαρκές τους ενδιαφέρον και την αδιάλειπτη στήριξή τους προς την Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι κάνουμε πράξη όσα είχαν αποφασιστεί στο 25ο συνέδριο για τη συνέχιση της ενωτικής πορείας μας, μέσω της αποκέντρωσης της λειτουργίας των οργάνων μας, της στήριξης των μικρών Ενώσεων, όπως εν προκειμένω έγινε και με τη διοργάνωση του συνεδρίου στο Καρπενήσι και της ανοικτής γραμμής επικοινωνίας με τη βάση της Ομοσπονδίας, ώστε όπου υπάρχουν λάθη, να γίνονται διορθώσεις χωρίς αγκυλώσεις, αλλά και μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής «Κοινωνία και Αστυνομία» στην οποία συμμετέχουν όλοι χωρίς διακρίσεις κλπ.

Κάλεσε δε, όσους ασκούν κριτική εκ του πονηρού, να έχουν το θάρρος να διατυπώνουν τις απόψεις τους με παρρησία και να υποβάλλουν προτάσεις αντί να αναλίσκονται σε στείρα αντιπαράθεση από διάφορα site ή facebook, απαξιώνοντας είτε τον εαυτό τους τον ίδιο είτε τους συναδέλφους που εκπροσωπούν, οι οποίοι όμως εμπιστεύονται την Ομοσπονδία και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από πέρυσι έχουμε πανελλαδικά, σε Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, 2.500 νέες εγγραφές. Η διεύρυνση της συμμετοχής και η απαιτητική εκπροσώπηση απαιτούν όμως τη διενέργεια συνδικαλιστικών σεμιναρίων, λαμβάνοντας υπόψη και τον απαιτητικό μας στόχο για την ίδρυση Συνομοσπονδίας Σωμάτων Ασφαλείας.

Αναφερόμενος στο συνδικαλιστικό μας έργο, που αναλυτικά περιγράφεται στην πολυσέλιδη έκδοση (408 σελίδων) του Διοικητικού Απολογισμού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης Γερακαράκος ενημέρωσε τους συνέδρους για τις νικηφόρες μάχες που δώσαμε (αποφάσεις ΣτΕ, ασφαλιστικό κλπ), τονίζοντας ότι δεν είμαστε πολιτικοί αλλά συνδικαλιστές. Για μας, κόμμα μας είναι η Ομοσπονδία και δεν πρέπει να μας θεωρείτε δεδομένους κανενός, τόνισε. Έθεσε δε και κατά την επίσημη τοποθέτησή του τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, ενώπιον της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, αμείλικτα ερωτήματα προς την κυβέρνηση για την ανακολουθία των λόγων και των πράξεών της, αλλά και προς την αντιπολίτευση την οποία κάλεσε ειδικότερα να ξεκαθαρίσει αν θα πάρει πίσω το νόμο Κατρούγκαλου, όταν βρεθεί στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο κ. υπουργός κλήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοναχικό δρόμο της μη εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ, τι θα γίνει με το μισθολόγιο και το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, γιατί καθυστερεί το επίδομα εξομάλυνσης, , και άλλα κρίσιμα θέματα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Τόσκας ζήτησε με την ομιλία του να μην επηρεαζόμαστε από προβοκατόρικα δημοσιεύματα, σημειώνοντας ότι στον προϋπολογισμό της αστυνομίας για το 2017 δεν υπάρχει διαφοροποίηση για το μισθολόγιο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε ήδη την απόφαση για τα νυχτερινά (2,5 εκατομμύρια ευρώ). Παραδέχθηκε δε ότι δεν υπάρχει πρόοδος για το επίδομα εξομάλυνσης, καίτοι είχε δεσμευτεί κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι δεν αρκούν ούτε οι εκσυγχρονισμοί που ήδη έχουν γίνει και στους οποίους αναφέρθηκε αναλυτικά στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, όπως και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Τζανέτος Φιλιππάκος (νέο δόγμα ασφαλείας, αναδιοργάνωση, Κώδικας Μεταθέσεων, αξιοποίηση των ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά προγράμματα για το μεταναστευτικό, πάρεργα (επίδοση δικογράφων), εκπαίδευση- ανωτατοποίηση σχολών, διαγωνισμοί για νέα οχήματα, συστήματα επικοινωνιών – επιτήρησης συνόρων, Κινητές αστυνομικές μονάδες, Τοπικός Αστυνόμος, Ηλεκτρονικό Αστυνομικό Τμήμα, Ψυχολογική υποστήριξη, αποδέσμευση αστυνομικών από τα «επίσημα», Εργαστήρια πληροφορικής στις σχολές, αλλαγή διαδικασίας κρίσεων -προαγωγών κ.ά.).

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, απευθυνόμενος στους συνέδρους, τους διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του Σώματος γνωρίζει πολύ καλά την ψυχολογική πίεση, τη συναισθηματική φόρτιση, τον σωματικό κάματο και τις συνθήκες υπό τις οποίες οι συνάδελφοι καλούνται να εκπληρώσουν την αποστολή τους με γλίσχρους μισθούς και κάποιοι μακριά από τον τόπο τους. Τόνισε δε ότι παρά την οικονομική κρίση, η Ελληνική Αστυνομία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να έχει διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή. Οσο για τα δίκαια αιτήματά μας, απάντησε ότι «δεν μπορούν να γίνουν όλα όσα καθένας από εμάς ή και όλοι μαζί θα επιθυμούσαμε. Ξέρετε, όμως, πως γίνονται αρκετά, όπως η θέσπιση, επιπλέον των ήδη δικαιούμενων, αδειών για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων ατομικών και οικογενειακών ζητημάτων, οι ρυθμίσεις που διορθώνουν τον Κώδικα Μεταθέσεων, οι πρωτοβουλίες που αμβλύνουν τις επιπτώσεις των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων με τον εξορθολογισμό και την προσαρμογή των προβλεπόμενων χρονικών ορίων προαγωγής-παραμονής του προσωπικού στο νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό περιβάλλον, η εναρμόνιση της διάρκειας της αιμοδοτικής αδείας που χορηγείται στο προσωπικό, ο σαφής και πάγιος καθορισμός της διαδικασίας απονομής και επίδοσης των ηθικών αμοιβών κλπ.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλειος Πανταζής, αναφορικά με τις μάχες που δώσαμε για το ασφαλιστικό, το ΤΕΑΠΑΣΑ και τα μισθολογικά, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Χρήστος Μαυραγάνης για τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στον Κώδικα Μεταθέσεων, ο γραμματέας του ΔΣ κ. Νίκος Καραπάνος για το π.δ. περί αναδιάρθρωσης αστυνομικών υπηρεσιών, ο Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων κ. Χρήστος Συνδρεβέλης για το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας αναφορικά με την ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης, ο Οργανωτικός Γραμματέας κ. Γιώργος Καλλιακμάνης ο οποίος πρότεινε ένα νέο βαθμολόγιο με μείωση των βαθμών από δεκατρείς σε επτά και καθιέρωση μισθολογικών κλιμακίων και μισθολογικών προαγωγών, το μέλος του ΔΣ κ. Αθανάσιος Νταβούρας για την εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας στην ΔΕΑΒ, καθώς και άλλα στελέχη του ΔΣ. Αξιόλογες προτάσεις κατατέθηκαν και από συνέδρους που ψηφίστηκαν και εντάχθηκαν στο Ψήφισμα, όπως αυτή του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά κ. Σπύρου Λιότσου για την βαθμολογική εξέλιξη των ανθυπαστυνόμων – Αρχ. (ΜΠΣ).

Ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης Μπουκουβάλας ενημέρωσε το σώμα για το δικαστικό μας αγώνα, τονίζοντας ότι τις προσεχείς ημέρες εκδικάζονται οι αγωγές για τα αναδρομικά εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης προς τις αρχικές αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ μετά τη νέα δικαίωσή μας από το ΣτΕ, όπου μεταξύ άλλων σημαντικών παρατηρήσεων, γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων για συγκεκριμένους λόγους που άπτονται της λειτουργίας του κράτους και της ασφάλειας του τόπου, έχουμε υποβάλλει νέες αγωγές. Επίσης ανέφερε σχετικά με το «κούρεμα» των αποθεματικών του Ειδικού Λογαριασμού, ότι έχει γίνει νέα προσφυγή στο ΣτΕ και εν συνεχεία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου η υπόθεσή μας έλαβε αριθμό φακέλου (3612/2016) λόγω της σπουδαιότητάς της και πλέον αναμένουμε την περαιτέρω διαδικασία για την ουσιαστική της εξέταση.

Τις εργασίες τίμησαν με τη συμμετοχή και τις μεστές τους ομιλίες ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο επίσης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνος Κοντογιώργος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής-Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αθανάσιος Παφίλης, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Μπακόλας, ο Αντιπερειφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τάσιος ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νικόλαος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπάμπαλης,ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου, πατήρ Νήφων, ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ. κ. Ιωάννης Κατσιαμάκας, ο πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Ιωάννης Σταμούλης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημήτρης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Δημήτρτης Σαϊτάκης, οι εκπρόσωποι των τομέων Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νικόλαος Παυλίδης και Κωνσταντίνος Μπουμπούρης, ο πολιτευτής Ευρυτανίας του ιδίου κόμματος κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Απόστολος Ψωμάς.

Επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους τις εργασίες του Συνεδρίου μας ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Αστυνομίας Στερεάς Ελλάδας Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ευρυτανίας Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Ιωάννης Νικοπολίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευρυτανίας Επιπυραγός κ. Σταύρος Φακίτσας καθώς και οι Νομικοί Σύμβουλοι της Ομοσπονδίας κ. Χάρης Μπουκουβάλας και της Ε.Α.Υ. Αθηνών κ. Βάιος Σκαμπαρδώνης και Βλάσσης Λιβανίδης.

Με την έκδοση του Ψηφίσματος, η Ομοσπονδία συνεχίζει την επίμοχθη προσπάθεια για την ανακούφιση των μελών μας από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τη δημιουργία πιο στέρεων βάσεων για να μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να είναι πιο αποτελεσματική και άρα και ο δικός μας αγώνας να βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση και υποστήριξη μέσα στην κοινωνία.

Με το δυναμισμό που επιδεικνύουμε και με τους ενωτικούς μας αγώνες, ευελπιστούμε ότι η ελπίδα δεν θα χαθεί. Υπάρχει ελπίδα και προοπτική στους αγώνες μας, στην ίδια μας την ύπαρξη, στην Ομοσπονδία και στις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας.

Το συνέδριο συνεχίζεται! Εμπρός για νέους αγώνες!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2016 Εργασίες 26ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.