Font Size

Cpanel

Δαπάνες μετακίνησης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

shmata poasy-poaxia 
Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2016
Αριθ. Πρωτ.: 503/4/75

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας,
Αντιστράτηγο κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο
Κοιν:
1. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
κ. ΤΟΣΚΑ Νικόλαο
2. Τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών & Επιτελικού Σχεδιασμού /
Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
Υποστράτηγο κ. ΠΑΝΟΥΣΗ Σωτήριο

Θέμα: «Δαπάνες μετακίνησης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας»

Κύριε Αρχηγέ,

Σας γνωρίζουμε ότι, τις τελευταίες δέκα (10) ημέρες, όπως μας ενημέρωσαν οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας, το πλαίσιο μετακίνησης των στελεχών του Σώματος εντός της επικράτειας τυγχάνει παράνομο, ως κατευθυνόμενο από τις προφορικές εντολές των αρμόδιων Οικονομικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, οι διατάξεις του άρθρου 15 της υποπαραγράφου Δ.9 της παρ. 9 του άρθρου 2 του ν.4336/2015 (Α-94) ορίζουν για τις εν θέματι δαπάνες ότι: «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (πρώην Ναυτιλίας και Αιγαίου), εντός αποκλειστικής προθεσμίας εννέα (9) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και η αποζημίωση εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του προηγούμενου εδαφίου, εξακολουθεί να ισχύει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο αποζημίωσης των μετακινήσεων των ανωτέρω στελεχών. Στην περίπτωση μη έκδοσης του ως άνω προεδρικού διατάγματος, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του παρόντος νόμου.». Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα όμως δεν εκδόθηκε ακόμα και οι διαχειριστές των Υπηρεσιών έχουν λάβει προφορικές διαταγές από τους ανωτέρους τους να εφαρμόζουν τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι την 30-09-2016 για τις μετακινήσεις των συναδέλφων μας (ύψος, όροι και προϋποθέσεις καταβολής δαπανών), αφού ούτως ή άλλως οι ηλεκτρονικές εφαρμογές είναι ρυθμισμένες με τα παλαιά δεδομένα και σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με αναδρομική ισχύ, των διατάξεων του 3ου Μνημονίου.

Κύριε Αρχηγέ,

Επειδή, το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν είναι δικαστής να ερευνά ποιος ή ποιοι είναι πολιτικά υπεύθυνοι για τη μη έγκαιρη εφαρμογή των διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας.

Επειδή, ως επαγγελματίες αστυνομικοί και λειτουργοί αυτού του Κράτους οφείλουμε να έχουμε, όχι μόνον υποχρεώσεις, αλλά και ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας.

Επειδή, η επικρατούσα ασάφεια για τις δαπάνες μετακίνησης των συναδέλφων τροφοδοτεί την παραπληροφόρηση και τη σπέκουλα, ενσπείροντας την ανησυχία στις τάξεις του Σώματος.

Επειδή, σε τόσο μείζονος σημασίας οικονομικά θέματα, δε χωρούν «προφορικές διαταγές», πόσο μάλλον όταν απευθύνονται σε Σώμα ένστολο, ένοπλο και ιεραρχικά πειθαρχημένο.

Παρακαλούμε όπως, άμεσα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, δοθούν σαφείς οδηγίες – κατευθύνσεις προς τους συνεργάτες σας, προκειμένου, τόσο οι διαχειριστές των Υπηρεσιών όσο και οι μετακινούμενοι συνάδελφοι, να γνωρίζουν εγγράφως το καθεστώς μετακίνησής τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση και μέχρι να γίνουν οι όποιες νομοθετικές ή τεχνικές παρεμβάσεις από τους αρμοδίους, να παύσουν όλες οι εντός της επικράτειας μετακινήσεις των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Για την Π.Ο.Α.Ξ.Ι.Α.
O Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας
O Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος
ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος
ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης
ΒΕΛΛΙΟΣ Ανδρέας

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ-ΠΟΑΞΙΑ 2016 Δαπάνες μετακίνησης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας