Font Size

Cpanel

Συνάντηση των Ομοσπονδιών με τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

omospondies logo
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 605/4/49

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή ΔΡΙΤΣΑ συναντήθηκαν χθες οι Ομοσπονδίες μας σε μια ακόμα προσπάθειά μας να πληροφορηθούμε από τους αρμόδιους υπουργούς τι σχεδιάζεται ερήμην μας από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, κατ' εφαρμογήν της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής των περικοπών και του δήθεν εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων.

30-9-2016

 

Στον κ. Υπουργό, αναλύσαμε τις θέσεις μας επιμένοντας ότι μόνη δίκαιη λύση αποτελεί η πλήρης συμμόρφωση της Κυβέρνησης προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ρητά αναφέρουν ότι οι μισθολογικές περικοπές ήταν αντισυνταγματικές και άδικες και άρα οι μισθοί των ενστόλων πρέπει να επανέλθουν τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, του Συντάγματος και του θεσμού που υπηρετούμε.

Ο κ. Υπουργός, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της Κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας, πριν μπει στα Μνημόνια είχε χρεοκοπήσει και επειδή συνεχίζει να παράγει ελλείμματα, εξακολουθεί να τελεί υπό στενή επιτροπεία και γι' αυτό αναγκάστηκε να τροποποιήσει τα προεκλογικά της προγράμματα, αφού στη μάχη της διαπραγμάτευσης, ηττήθηκε.

Για το φλέγον θέμα του μισθολογίου και των μισθολογικών προαγωγών, - που σημειωτέον σήμερα λήγει η προθεσμία που είχε τεθεί για να μην ισχύσει το «πάγωμά» τους από 1/1/2017,- προέβαλε μια διαφορετική θέση από αυτήν που μας είχε παραθέσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ότι δηλαδή το θέμα των ισοδυνάμων δεν υφίσταται και θα εξεταστεί στο πλαίσιο του καθορισμού νέου μισθολογίου. Ο κ. ΔΡΙΤΣΑΣ, αντιθέτως, μας τόνισε ότι για τα ισοδύναμα έχουν υποβληθεί από τα συναρμόδια υπουργεία διάφορες προτάσεις. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται συνολικά διάφορα σενάρια για τα ειδικά μισθολόγια και θα προβεί σε συνολική αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων που είχαν δημιουργηθεί σε ορισμένους Κλάδους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, πολλώ δε μάλλον, δεν έχει ενημερωθεί ούτε έχει αποφασισθεί από τον Πρωθυπουργό της χώρας το τι μέλλει γενέσθαι επ' αυτού.

Όσο για τις αποφάσεις του ΣτΕ, δηλώθηκε κατηγορηματικά εκ μέρους του ότι κανείς δεν θα πει ότι δεν θα εφαρμοστούν , διότι το θέμα είναι στο τραπέζι και μάλιστα επιδέχεται συζήτησης ο καθορισμός ενός χρονικού ορίζοντα για την εφαρμογή τους.

Επειδή από την πλευρά μας θέσαμε μετ' επιτάσεως το ενδεχόμενο διάσπασης του ενιαίου ειδικού μισθολογίου Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, με δεδομένη μάλιστα την παραδοχή ότι για τις Ένοπλες Δυνάμεις ψηφίστηκε και ισχύει η μονομερής διάταξη για τη χορήγηση επιδόματος εξομάλυνσης μόνο στους διαζευγμένους στρατιωτικούς, μας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα για την Κυβέρνηση.

Οι Ομοσπονδίες συνεχίζουν την προσπάθεια για την αποτροπή δυσμενών εξελίξεων επιδιώκοντας περαιτέρω συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στον οποίο έχουμε απευθύνει σχετικό αίτημα.

Ας μην λησμονούν ότι ως εργαζόμενοι στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας της χώρας, χωρίς το δικαίωμα της απεργίας, δικαιούμαστε αυξημένης προσοχής και φροντίδας, συμμετέχοντας ενεργά στα διαδραματιζόμενα του εργασιακού μας στάτους και όχι να αποκλειόμαστε ή να αιφνιδιαζόμαστε στα κρίσιμα νομοσχέδια που προωθούνται από την Κυβέρνηση.

Ο αγώνας συνεχίζεται!

 Οι Πρόεδροι

Π.Ο.ΑΣ.Υ. Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Ε.Α.Π.Σ. Π.Ε.Α.Λ.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ Αθανάσιος ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ιωάννης ΣΑΪΤΑΚΗΣ Δημήτριος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ 2016 Συνάντηση των Ομοσπονδιών με τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής