Font Size

Cpanel

ΑΤ-ΑΞΙΕΣ Βία και καταστολή

via_kai_katastoli

Τα συγκλονιστικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στις βορειοαφρικανικές χώρες, αλλά και στη γειτονική μας Αλβανία, αναδεικνύουν το ρόλο των αρχών ασφαλείας και θέτουν ενώπιον των ευθυνών τους εκείνους που διαχειρίζονται τη λειτουργία τους, όπου γης.

  Οι ταραχές στην Τυνησία, για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, ξέσπασαν όταν ένας μικροπωλητής αυτοπυρπολύθηκε επειδή δεν του είχαν ανανεώσει την άδεια που χρειαζόταν, ενώ κάποιοι αστυνομικοί τον αντιμετώπισαν στη συνέχεια βιαίως. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του αμέσως μετά δημοσιοποίησαν το αίτημά τους, ότι θέλουν να ιδρύσουν σωματείο για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, όχι βεβαίως για να κακοποιούν τους πολίτες, αλλά για το αντίθετο, για να τους υπηρετούν, σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

  Όσο για το περιστατικό, οι Τυνήσιοι αστυνομικοί ζήτησαν συγγνώμη από τους συμπολίτες τους. «Σας ζητώ συγγνώμη και ελπίζω ότι θα με συγχωρέσετε», δήλωσε ο Ναΐμ Σελμί, ένας ένστολος αστυνομικός, επευφημούμενος από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από την Κάσμπα της Τύνιδας, την επίσημη έδρα του πρωθυπουργού, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

«Είμαι μέλος μιας ομάδας αστυνομικών που ζητούμε το δικαίωμα να ιδρύσουμε συνδικάτο για να αλλάξουμε την εικόνα που έχει ο κόσμος για εμάς», πρόσθεσε ο νεαρός αστυνομικός, ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του καθεστώτος του πρώην προέδρου Μπεν Άλι.

Η «φωτιά» επεκτάθηκε και στην Αίγυπτο, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν χρεωθεί μερικές εκατοντάδες νεκρών, σκιάζοντας το παρών και προφανώς -άγνωστο για πόσο καιρό- το μέλλον τους. Και από το Κάιρο, πάντως, μεταδόθηκαν ειδήσεις για αξιωματικούς που πέρασαν με το μέρος των διαδηλωτών.

Όσο για τη γειτονική Αλβανία, όπου η προεδρική φρουρά κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, οι ειδήσεις είναι γνωστές. Ενώ ασκήθηκαν διώξεις και ζητήθηκαν διαθεσιμότητες, την ίδια ώρα, μεταδόθηκε ότι θα χορηγηθεί ένας επιπλέον μισθός σε όσους αστυνομικούς υπερασπίστηκαν το Προεδρικό Μέγαρο από τους διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισβάλλουν μέσα σε αυτό.

Αντί επιλόγου, παραθέτουμε τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα: πέρασε η εποχή που μπορούσε κανείς να αντιμετωπίζει τους λαούς με βία και καταστολή...

Να το πιστέψουμε;

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΑΤ-ΑΞΙΕΣ Βία και καταστολή