Font Size

Cpanel

Υποχρέωση της Διοίκησης και δικαίωμα των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων η λήψη αντιγράφων των Πρακτικών του Συμβουλίου Μεταθέσεων

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2016
Αρ. Πρωτ.: 301/5/77-α

Προς:Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Θέμα: «Υποχρέωση της Διοίκησης και δικαίωμα των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων η λήψη αντιγράφων των Πρακτικών του Συμβουλίου Μεταθέσεων»

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Σας διαβιβάζουμε συνημμένα το κείμενο της από 01.08.2016 Παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου, με βάση το οποίο οι Ενώσεις, ως εκπροσωπούσες το σύνολο των μελών τους, των οποίων τα ζητήματα μεταθέσεων τους αφορούν άμεσα, νομιμοποιούνται να ζητούν τα πρακτικά του Συμβουλίου Μεταθέσεων, η δε διοίκηση είναι υποχρεωμένη να τα χορηγεί.

Με βαρυσήμαντη Παραγγελία του, ο Διευθύνων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αγρινίου παρήγγειλε τη χορήγηση των πρακτικών του Συμβουλίου Μεταθέσεων, παρά την άρνηση του Αστυνομικού Διευθυντή Ακαρνανίας να τα χορηγήσει, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τον απόρρητο τάχα χαρακτήρα τους.

Ο Εισαγγελικός Λειτουργός, αφού παρέθεσε αναλυτικά τη σχετική νομοθεσία, αλλά και μια σειρά από Εγκυκλίους, Γνωματεύσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πλήθος σχετικής νομολογίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «… η ικανοποίηση του δικαιώματος του αιτούντος σωματείου (Ε.Α.Υ. Ακαρνανίας) αποτελεί νόμιμη ενάσκηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και αποτελεί έκφανση, της αρχή της νομιμότητας που διέπει τη Δράση της Διοίκησης, αλλά και του κράτους Δικαίου, συμβάλλοντας στη γνώση των διοικουμένων εργαζομένων για τα θέματα που τους αφορούν. Η αιτίαση εξάλλου ότι τα έγγραφα αυτά τυγχάνουν απόρρητα δεν ευσταθεί…» Η παραγγελία αυτή του κ. Εισαγγελέα είναι αφενός μεν ιδιότυπη πράξη Διοικητικού Χαρακτήρα, αφετέρου δε δικαστική διάταξη και σε περίπτωση που τα όργανα της διοίκησης δε συμμορφωθούν διαπράττουν καταρχήν «… άδικη και ποινικά επιλήψιμη πράξη».

Η Ομοσπονδία επί σειρά ετών διεκδίκησε και πέτυχε τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ενώσεων στα κατά τόπους Συμβούλια Μεταθέσεων. Με την Παραγγελία αυτή και το αναλυτικό και ξεκάθαρο σκεπτικό της, δίνεται χωρίς καμία δυνατότητα παρερμηνείας το εύρος αυτής της συμμετοχής.

Με καθεστώς Διαφάνειας, Δικαιοσύνης και εξυπηρέτησης του Δημοσίου Συμφέροντος, καλούνται όλες οι Ενώσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ε.Α.Υ. Ακαρνανίας, να ζητούν και να λαμβάνουν τα πρακτικά συνεδριάσεων των Συμβουλίων Μεταθέσεων, ώστε και οι κρίνοντες να κρίνονται και να μην καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία στο κάθε μέλος μας περί ορθής και δίκαιης λειτουργίας των συλλογικών οργάνων στα οποία, θεσμικά πλέον, μετέχουμε.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2016 Υποχρέωση της Διοίκησης και δικαίωμα των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων η λήψη αντιγράφων των Πρακτικών του Συμβουλίου Μεταθέσεων