Font Size

Cpanel

Σε δεύτερη μοίρα η ζωή του αστυνομικού!

glk

Σε δεύτερη μοίρα η ζωή του αστυνομικού!

 

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αγνόησε τα αιτήματα του Αρχηγείου
για την προστασία της ζωής των συναδέλφων μας

Σε δεύτερη μοίρα έβαλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τη ζωή του αστυνομικού, προκρίνοντας ως πρώτη προτεραιότητά του τον εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου!

Αυτό προκύπτει από την επίσημη απάντηση που έδωσε προ μερικών εβδομάδων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής στους βουλευτές κ.κ. Γ. Μαυρίκο, Θ. Παφίλη, Α. Σκυλλάκο και Γ. Ανατολάκη, οι οποίοι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτησαν να πληροφορηθούν τι μέτρα λαμβάνει το Αρχηγείο για την προστασία των αστυνομικών από τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Ο υπουργός, επικαλούμενος τις αιτιάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, απάντησε συγκεκριμένα ότι «για την πλήρη υλοποίηση των προβλέψεων του ισχύοντος, για την υγιεινή και ασφάλεια του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, προαναφερόμενου νομοθετικού πλαισίου, γνωστοποιήσαμε, στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, τις ανάγκες του Φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ωστόσο, λόγω της πολύ δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης, δεν εγκρίθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι αιτηθείσες, για το σκοπό αυτό, πιστώσεις»!

Ο υπουργός, τονίζει, βέβαια, ότι «σε κάθε περίπτωση, η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό, αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου μας και γι' αυτό θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια. Προς την κατεύθυνση αυτή θα επιδιώξουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις του προσωπικού και παράλληλα τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την ικανοποίηση των προβαλλόμενων δίκαιων αιτημάτων, στα πλαίσια πάντα των πολύ δύσκολων σημερινών δημοσιονομικών δυνατοτήτων».

Το υπουργείο, επίσης, παραθέτει τα εξής δεδομένα:

1) Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγιεινής και ασφάλειας και άρτιας στελέχωσης των Υπηρεσιών, το μήνα Σεπτέμβριο του 2010, προσελήφθησαν ως αστυνομικό προσωπικό ειδικών καθηκόντων, 15 ψυχολόγοι, 3 παθολόγοι γενικής ιατρικής, 1 νευρολόγος και 1 ενδοκρινολόγος. Συνολικά στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας υπηρετούν 119 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και 10 νοσηλευτές. Σημειώνεται δε ότι, σχεδόν σε κάθε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας της χώρας, για πρώτη φορά έχει τοποθετηθεί επιστημονικό προσωπικό με ειδικότητα ψυχολόγου.

2) Λειτουργούν 3 ειδικές επιτροπές ελέγχου καταλληλότητας αστυνομικών προς χρήση όπλων, οι οποίες εφαρμόζουν διεθνώς επιστημονικά αποδεκτές μεθόδους-διαδικασίες και μέχρι σήμερα έχουν εξετάσει περισσότερους από 6.000 αστυνομικούς.

3) Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκδόθηκε προκήρυξη για την πρόσληψη, κατόπιν διαγωνισμού, ιατρού ειδικότητας ιατρού εργασίας. Ωστόσο, ο επιτυχών, μετά την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος πρόσληψής του, υπαναχώρησε με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί η συγκεκριμένη θέση.

4) Κατόπιν διενέργειας ενδελεχούς ελέγχου και συνακόλουθης μελέτης, έγινε καταγραφή των υφισταμένων απαιτήσεων και αναγκών, με προοπτική πενταετίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εφοδιασμός με τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, φορητούς πομποδέκτες, λεωφορεία μεταγωγής κρατουμένων, λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού, αλεξίσφαιρες σκοπιές κ.λπ.) του αστυνομικού προσωπικού και των Υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί ή επίκειται η ολοκλήρωση τους, για την προμήθεια οχημάτων διαφόρων τύπων και κατηγοριών, καθώς και εξειδικευμένου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (κάμερες θερμικής απεικόνισης, διόπτρες ημέρας και νυχτερινής παρατήρησης, συσκευές ελέγχου πλαστότητας εγγράφων, αλεξίσφαιρα γιλέκα, μεταφορικά μέσα κ.λπ.).

5) Οι διοικητές των αστυνομικών Υπηρεσιών εποπτεύουν και ελέγχουν την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στις Υπηρεσίες αρμοδιότητας των και υποβάλλουν προς το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας προτάσεις για τα θέματα αυτά, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπου απαιτείται.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Σε δεύτερη μοίρα η ζωή του αστυνομικού!