Font Size

Cpanel

Εργασίες Γενικού Συμβουλίου 11 & 12/07/2016

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 200/2/130-β

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Με ηχηρές παρουσίες, αλλά και απουσίες, ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι διήμερες εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, κατά τις οποίες είχαν κληθεί να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, αναφορικά με τα αιτήματά μας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος ΤΟΣΚΑΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κων/νος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Το ΠΟΤΑΜΙ, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

200-2-130b1

Τις εργασίες τίμησαν με την παρουσία τους και συνέβαλαν στο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων μας ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, βουλευτής κ. Βασίλειος ΛΕΒΕΝΤΗΣ, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χρήστος ΚΑΤΣΙΩΤΗΣ, ο υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Απόστολος ΨΩΜΑΣ, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ και μέλος του αντίστοιχου Τομέα κ. Δήμος ΓΟΓΟΛΟΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κων/νος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Ταξίαρχος κ. Αναστάσιος ΜΑΝΙΑΤΗΣ και η Πρόεδρος του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχος κα. Παναγιώτα ΧΑΡΩΝΗ. Δυστυχώς, εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπήρξε συμμετοχή. Η πολιτική μας ηγεσία δεν παρέστη, ενώ οι δυο άλλοι προσκεκλημένοι δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Πριν από τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων της Ομοσπονδίας, έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, τον αντιπρόεδρο Οικονομικών κ. Βασίλειο ΠΑΝΤΑΖΗ και τον νομικό μας σύμβουλο κ. Χαράλαμπο ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ. Στο επίκεντρο της προσοχής όλων τέθηκε η κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος, η πλήρης συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις αποφάσεις του ΣτΕ, οι θεσμικές αλλαγές (Κώδικας Μεταθέσεων, Κρίσεις – Προαγωγές, Ανωτατοποίηση εκπαίδευσης κλπ), η επικινδυνότητα της εργασίας (θεσμική αναγνώριση, ψυχολογική υποστήριξη-ιατρός εργασίας), η αναδιάρθρωση, η επιβάρυνση των αστυνομικών λειτουργιών λόγω μεταναστευτικού –προσφυγικού, η λειτουργία του ΤΕΑΠΑΣΑ (χορήγηση εφάπαξ, δανείων κλπ), η αναβλητικότητα στη χορήγηση του επιδόματος εξομάλυνσης, η μη έκδοση εγκυκλίων - διαταγών από πλευράς τόσο του αρμόδιου Υπουργείου όσο και του Αρχηγείου μας για την κατεύθυνση των ανησυχούντων συναδέλφων μας μετά τη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, οι πρόσφατες εξωθεσμικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε μεταθέσεις και διώξεις αστυνομικών κ.λπ.

200-2-130b2

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων ανέπτυξαν με μελανά χρώματα και δραματικούς τόνους την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, τα οξυμένα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν και την αστυνομική οικογένεια λόγω της έλλειψης κονδυλίων, ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής (πεπαλαιωμένα οχήματα, οπλισμός, ασύρματοι κλπ), αλλά και την απαξίωση που νιώθουν συνάδελφοι των ειδικών υπηρεσιών (ΔΑΕΑ) με αφορμή μετακινήσεις είτε πειθαρχικές είτε ποινικές διώξεις. Τονίστηκε επίσης ότι μέρος της διοίκησης δεν ενημερώνει πιστά την Ηγεσία για τα προβλήματα, τα οποία ορισμένες φορές επιλύονται με δαπάνες των σωματείων, χωρίς να είναι αυτός ο ρόλος τους. Το ζητούμενο είναι η τεκμηριωμένη υποβολή αιτημάτων και η απαίτησή μας προς τη διοίκηση να δίνει εκείνη τις λύσεις. Άλλα ζητήματα που αναδείχθηκαν ήταν η επαναφορά των 6.700 οργανικών θέσεων αστυφυλάκων που καταργήθηκαν το 2014 (ν.4249/14), η εκπόνηση καθηκοντολογίου για το αστυνομικό προσωπικό που διατίθεται στα κέντρα πρώτης υποδοχής κλπ, η απασχόληση σεκιούριτι σε αυτά, αλλά και η αξιοποίηση των πολιτικών υπαλλήλων στις Υπηρεσίες, με βάση ένα σύγχρονο κανονισμό εργασίας τους.

Από τις απαντήσεις των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, προκύπτει ότι στηρίζουν τόσο το αίτημά μας για την κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας όσο και αυτό για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, καθώς και για τα λοιπά που αφορούν στη διάθεση πόρων για τον εκσυγχρονισμό των δομών και λειτουργιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ιδιαίτερα εκτενής ήταν η ενημέρωση τόσο εκ μέρους του κ. Αρχηγού όσο και των δυο άλλων υπηρεσιακών αξιωματούχων που ρωτήθηκαν για συγκεκριμένα θέματα:

Τα θεσμικά μας αιτήματα δρομολογούνται με τις Ομάδες εργασίας ενώ ήδη προωθούνται τα π.δ. για τον Κώδικα Μεταθέσεων και την αναδιάταξη των υπηρεσιών που θα αποτελέσει και την «υποδομή» για τον επαναπροσδιορισμό των οργανικών θέσεων με βάση τις σημερινές ανάγκες. Σε ό,τι αφορά στις αυθαίρετες μεταθέσεις και πειθαρχικές διώξεις, ο κ. Αρχηγός είπε ότι δεν μας αφαιρεί κανείς το δικαίωμα της κριτικής ενώ ο όποιος πειθαρχικός έλεγχος δεν τεκμαίρει και ενοχή των ελεγχομένων. Ο τρόπος δε που εκφράζεται κάποιος ποικίλει κι αυτό είναι που διαφοροποιεί την έναρξη ή μη της πειθαρχικής διαδικασίας. Τα όρια της νόμιμης δράσης μας είναι σαφή για όλους και στο πλαίσιο αυτό η συνδικαλιστική λειτουργία δεν έχει ασυλία. Ωστόσο το Αρχηγείο οφείλει να εξετάσει τις καταγγελίες δεδομένου ότι καταβάλλει προσπάθεια να αποκτήσει το ηθικό πλεονέκτημα, πείθοντας ότι βρίσκεται πραγματικά κοντά στο συνάδελφο, αφού οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα είναι τεράστιες και δικαιούται τουλάχιστον καλύτερων συνθηκών υπηρεσίας και διαβίωσης στον τόπο συμφερόντων του. Όπως επίσης δικαιούται της κοινωνικής αναγνώρισης και της επιβράβευσης το έργο των αστυνομικών και της ΔΑΕΑ ειδικότερα, διότι είναι ο μοναδικός κρατικός οργανισμός με τέτοια ετοιμότητα κινητοποίησης. Να μην παραβλέπεται δε το γεγονός ότι οι τυχόν ΕΔΕ, γίνονται με διάθεση όχι τιμωρητική, αλλά διόρθωσης και μη επανάληψης των λαθών κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής δράσης.

200-2-130b4

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αιτήματα και τις προβλέψεις για τα νυχτερινά, 5νθημερα και οδοιπορικά, δηλώθηκε ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα φέτος. Για τη συντηρητική εκπαίδευση, τονίστηκε ότι έχει διατεθεί ικανός αριθμός φυσιγγίων και αναμένεται να διατεθούν περισσότερα με τη λήξη του διαγωνισμού, ενώ για τα αλεξίσφαιρα γιλέκα καταβάλλεται προσπάθεια εφοδιασμού κατά προτεραιότητα των υπηρεσιών πρώτης γραμμής. Επίσης, ζητήθηκαν εξηγήσεις για την καθαριότητα, και διευκρινίστηκε ότι έως την ολοκλήρωση του τριετούς διαγωνισμού που θα καλύπτει όλες τις υπηρεσίες, σε τοπικό επίπεδο δύνανται οι διαχειριστές (διοίκηση) να βρίσκουν λύσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΤΕΑΠΑΣΑ ενημερωθήκαμε ότι από 01-05-2016 έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ και οι λογαριασμοί για την επικουρική ασφάλιση, ενώ έχει ξεκινήσει η χορήγηση εκκρεμουσών εφάπαξ βοηθημάτων του β' εξαμήνου του έτους 2014 και έχει ζητηθεί έγκριση από τον Υπουργό, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας μας, για την αύξηση του ποσού των αντίστοιχων ΚΑΕ που αφορούν τα δάνεια, έτσι ώστε την επόμενη φορά να ικανοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων συναδέλφων.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα συνεχίζει τον αγώνα του παρά τις αντίξοες συνθήκες (οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας, θερινή ραστώνη, απογοήτευση στην κοινωνία κλπ), γνωρίζοντας ότι δεν είμαστε εμείς εκείνοι που καλούμαστε να λύσουμε τα προβλήματα της διοίκησης. Εμείς αναδεικνύουμε τα προβλήματα και πιέζουμε για την επίλυσή τους χάριν της δικής σας ουσιαστικής συμμετοχής και στήριξης, όπως αποδείξατε και με τις αρχαιρεσίες νέων διοικήσεων σε Ενώσεις μας το τελευταίο διάστημα. Οφείλουμε σεβασμό στην αγωνιστική σας διάθεση και επαγρύπνηση στους χαλεπούς καιρούς που καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις εύλογες απαιτήσεις και ανησυχίες σας, κλείνοντας έναν χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας.

200-2-130b3

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινάμε έναν νέο κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για τα αιτήματά μας, στρέφοντας την προσοχή μας στους κυβερνητικούς εταίρους, που έλαμψαν δια της απουσίας τους από το Γενικό Συμβούλιο αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνηθίζουν να μοιράζουν ανέξοδες υποσχέσεις, απαιτώντας πλέον από αυτά, συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις.

Η Ομοσπονδία διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με όλες τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις και πορεύεται με βάση τις καταστατικές της αρχές για το συμφέρον όλων των μελών της.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

200-2-130b5

200-2-130b6

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2016 Εργασίες Γενικού Συμβουλίου 11 & 12/07/2016