Font Size

Cpanel

Αίτημα για αναστολή φοίτησης στις εκτός Αστυνομίας Σχολές

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 314/2/39
Προς:
1) Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
κ. Νίκο ΦΙΛΗ
2) Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Νίκο ΤΟΣΚΑ
Κοιν.:
1) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Δημήτριο ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ

Κύριοι Υπουργοί,

Ο διακηρυγμένος στόχος της Κυβερνήσεως για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα μας υπηρετείται, ως γνωστόν, μέσω και της διαρκούς εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των στελεχών τους, σύμφωνα με τις οξυμένες ανάγκες του απαιτητικού πράγματι λειτουργήματος που επιτελεί η Ελληνική Αστυνομία, σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων και απειλών.

Αν και πολλές φορές στο παρελθόν έχουν ανακοινωθεί αλλαγές και τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα των αστυνομικών Σχολών, εντούτοις ελάχιστα πράγματα έχουν εφαρμοστεί με αποτέλεσμα να προβάλει και πάλι αδήριτη η ανάγκη εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού των εκπαιδευτικών διαδικασιών και του περιεχομένου της εκπαίδευσης αυτής καθ' αυτής.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, λόγω των περικοπών δαπανών και του μερικού «παγώματος» των προσλήψεων, που υπαγορεύτηκαν, ως γνωστόν, από τη «λογική» των Μνημονίων με στόχο την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, έχουν παρουσιαστεί νέα προβλήματα που πηγάζουν ακριβώς λόγω αυτής της κατάστασης και τα οποία σας αναφέρουμε προκειμένου να τύχουν του άμεσου ενδιαφέροντός σας προς επίλυση και ανακούφιση των ενδιαφερομένων, αλλά και γενικότερα για να συμβάλλεται στην αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου και ευρύτερα του εκπαιδευτικού στάτους του Έλληνα Αστυνομικού.

Όπως μας αναφέρουν ειδικότερα, οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής με τα υπ' αριθμ. 83/2016 από 08/06/16 και 262 από 19/05/16 έγγραφά τους, πρέπει να δοθεί άμεση λύση σε δυο ζητήματα που έχουν κατά βάση την ίδια αφετηρία. Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι δεν επιτρέπεται ένας σπουδαστής των αστυνομικών σχολών να φοιτά σε άλλη σχολή αν προηγουμένως δεν έχει διακόψει τη φοιτητική του σχέση και δηλώσει την όποια προτίμησή του στη μία ή την άλλη σχολή ή το χειρότερο αν κάποιος σπουδάζει ήδη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα να μην μπορεί να εγγραφεί στις αστυνομικές σχολές.

Το ζήτημα δε αυτό, έχει περιπλακεί μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων του 2013 εισήχθησαν στις αστυνομικές σχολές τα επόμενα έτη και όχι αμέσως τότε, με αποτέλεσμα στο μεταξύ πολλοί εξ αυτών να έχουν ήδη εισαχθεί σε άλλες σχολές, αλλά να κληθούν εκ των υστέρων, ως επιλαχόντες, να ακολουθήσουν την αρχική τους επιλογή.

Όπως αντιλαμβάνεστε, σε μια εποχή που το λειτούργημα και η αποτελεσματικότητα του αστυνομικού είναι συνυφασμένα με την ευρύτητα σκέψης, τη γνώση και την εξειδίκευση των στελεχών μας, αποτελούν γραφειοκρατική πολυτέλεια οι αποκλεισμοί και χείριστη τυπολατρία η εξαναγκαστική προτίμηση της μιας ή της άλλης σχολής.

Φρονούμε, επομένως, ότι αφού λάβετε υπόψη σας και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στα προαναφερόμενα έγγραφα των Ενώσεών μας, υιοθετήσετε την πρότασή μας, επαναφέροντας την ελπίδα και την αισιοδοξία όχι μόνο στα πρόσωπα των συγκεκριμένων σπουδαστών, αλλά και γενικότερα στην αστυνομική οικογένεια, η οποία πραγματικά ποθεί να ζήσει με ένα άλλο πνεύμα λειτουργίας τόσο στις αστυνομικές σχολές όσο και σε αυτό καθ' αυτό το Αστυνομικό Σώμα:

Ήτοι, αναστολή φοίτησης στις εκτός αστυνομίας σχολές και με την ολοκλήρωση των αστυνομικών σπουδών να παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί, συνέχιση των αρχικών σπουδών από το χρόνο που είχε διακοπεί αυτή.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα