Άρθρο του Προέδρου της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ στο περιοδικό της ΠΕΑΛΣ Λιμενική Ρότα
Η ΕΛ.ΑΣ. δικαιούται μια καλύτερη αντιμετώπιση
Θα ήθελα, κατ' αρχήν, να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος για τη δυνατότητα που μου παρέχει, να δημοσιοποιώ μέσω του περιοδικού «Λιμενική Ρότα», ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, τις θέσεις μας για τα προβλήματα του Κλάδου και γενικότερα για τα ζητήματα που μας απασχολούν.
Είμαστε δημόσιοι λειτουργοί στον ευαίσθητο τομέα των Σωμάτων Ασφαλείας στη χώρα μας και έχουμε ιερή υποχρέωση να υπηρετούμε το ρόλο μας, βαθιά προσηλωμένοι στο καθήκον, τόσο στο συνδικαλιστικό όσο και στο υπηρεσιακό. Με τους διακριτούς ρόλους που μας εξασφαλίζει ο συνταγματικός χάρτης της χώρας μας, σταθερή επιδίωξή μας είναι η ανιδιοτελής προσφορά προς το συνάδελφο όσο και στην ελληνική κοινωνία. Γνωρίζουμε ότι το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη, είναι παρεξηγημένο αγαθό. Αποτέλεσμα; Ο δικός μας ρόλος να μην γίνεται πολλές φορές εύκολα αντιληπτός ή ακόμα και να παρεξηγείται ή και να συκοφαντείται, όταν θίγει τα κακώς κείμενα, απαιτώντας την απόδοση ευθυνών και τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων για την εξάλειψή τους.
Εδώ και ένα και πλέον έτος, με τη νέα διακυβέρνηση δοκιμάζονται ξανά θεσμοί και συμφέροντα. Με την αλλαγή κυβέρνησης, ο τομέας Δημόσιας Τάξης - το ίδιο, όπως και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας- βρίσκεται και πάλι σε φάση αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του. Διαπιστώνουμε ότι η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Ελληνική Αστυνομία με κομματικές σκοπιμότητες και όχι στο πλαίσιο μιας εθνικής πολιτικής - προϊόντος συζήτησης και κοινών αποφάσεων με τα άλλα πολιτικά κόμματα, με τους κοινωνικούς φορείς και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Στη χώρα μας δεν υπάρχει καν καταγεγραμμένο ένα ενιαίο στρατηγικό δόγμα ασφαλείας, το οποίο να υπηρετείται πιστά από όλα τα Σώματα Ασφαλείας, ανεξαρτήτως ποιο κόμμα συμμετέχει ή δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση.
Τα προβλήματα όμως διαιωνίζονται και η σημερινή ηγεσία οφείλει να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Οι κυβερνώντες είναι γνώστες των δομικών προβλημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών, αλλά και των εργασιακών και οικονομικών προβλημάτων του χώρου μας. Παραδέχονται ότι ο αστυνομικός ρισκάρει καθημερινά και τη ζωή του για να υπάρχει ασφάλεια. Το στοίχημά τους πρέπει να είναι ένα: πώς θα τον κάνουν να νιώθει ασφαλής και να είναι πραγματικά επαγγελματίας στην καθημερινότητά του και στις σχέσεις του με τον πολίτη.
Εμείς, ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος μας και σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ για να τους τον θυμίζουμε. Ως νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας μας, έχουμε ιεραρχήσει τα προβλήματα και με τις θεσμικές μας παρεμβάσεις, βήμα-βήμα, επιλύουμε προβλήματα και δρομολογούμε αλλαγές στον εργασιακό μας χώρο.
Δηλώσαμε παρόντες στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, τόσο στο εσωτερικό της χώρας με επιτόπιες επισκέψεις μας στον τόπο του προβλήματος, όσο και στο εξωτερικό, μέσω της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αστυνομικών, της Eurocop, στην οποία εκπροσωπούμαστε σε ανώτατο επίπεδο, στην Εκτελεστική της Γραμματεία.
Τα συσσωρευμένα προβλήματα, όμως, τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στην αστυνομία, είναι τέτοια που ανά πάσα στιγμή μια θρυαλλίδα αρκεί για να 'ρθουν τα πάνω - κάτω. Εδώ και μήνες, επί νέας διακυβέρνησης, δοκιμάζονται οι αντοχές όλων μας. Παρά τις αισιόδοξες διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων, οι αγωνίες μας για το αύριο, αντί να περιορίζονται, οξύνονται ολοένα και περισσότερο. Οι καταστροφικές επιπτώσεις των Μνημονίων, είναι φανερό ότι δεν πρόκειται δια μιας να ξεπεραστούν ούτε να λησμονηθούν, φυσικά. Πόσο μάλλον όταν τροφοδοτούνται από νέες επιζήμιες αποφάσεις, όπως συμβαίνει τώρα με το τρίτο Μνημόνιο, με το ασφαλιστικό, φορολογικό κλπ.
Η ΠΟΑΣΥ, συνεπής και σταθερή στην αγωνιστική της πορεία, τελεί σε πλήρη κινητοποίηση, έχοντας ανοικτά όλα τα μέτωπα. Για τα μεγάλα ζητήματα –ασφαλιστικό-ΤΕΑΠΑΣΑ, μισθολόγιο, βαθμολόγιο κλπ- θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες του αστυνομικού λειτουργήματος και τούτο όχι ως προνόμιο για τους ένστολους, αλλά επειδή αυτό επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον.
Οι περικοπές δαπανών μόνο αρνητικές επιπτώσεις προκαλούν στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποτελεί δε οξύμωρο σχήμα, από τη μια να λες ότι ενδιαφέρεσαι για την ασφάλεια του πολίτη ή ότι διάκεισαι φιλικά προς την αστυνομία και από την άλλη να ψηφίζεις τις περικοπές και να μην ενδιαφέρεσαι για την αποκατάσταση των απωλειών του παρελθόντος.
Η Ελληνική Αστυνομία, ως θεσμός του δημοκρατικού πολιτεύματος δικαιούται μια καλύτερη αντιμετώπιση από τους κυβερνώντες, εν τοις πράγμασι, και γι' αυτό είναι ευπρόσδεκτη κάθε απόφασή τους που προάγει τα συμφέροντα των Ελλήνων Αστυνομικών αλλά και τον επαγγελματισμό συνολικά του αστυνομικού οργανισμού.