Font Size

Cpanel

Συνάντηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

poasyΑθήνα, 18 Ιανουαρίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 500/14/8

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μας, αποτελούμενη από τους κ.κ. Αντιπροέδρους Σταύρο ΜΠΑΛΑΣΚΑ και Βασίλειο ΠΑΝΤΑΖΗ, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), κ. Κωνσταντίνο ΒΑΡΛΑΜΙΤΗ, την Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης του Ταμείου, κα Δήμητρα ΑΣΗΜΑΚΗ και τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, αρμόδιος επί θεμάτων ΤΠΔ, κ. Στέφανο ΔΕΤΣΗ, όπου συζητήθηκαν θέματα συναδέλφων που ήδη έχουν λάβει δάνεια από το Ταμείο και αυτών που προτίθενται να λάβουν.

500-14-8

Ειδικότερα, ρωτήθηκε ο Πρόεδρος για τις ρυθμίσεις υπαγωγής των δανειοληπτών συναδέλφων μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, λόγω της μείωσης του μισθού τους, της απόλυσης συζύγου κ.λπ. και τη δυνατότητα ένταξής τους στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επίσης, συζητήθηκε και προτάθηκε από πλευράς μας η επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ταμείου, μέσω ανάπτυξης web εφαρμογής και συνεχούς σύνδεσης με την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου μας, προκειμένου οι δανειολήπτες να ενημερώνονται άμεσα για το υπόλοιπο του Δανείου τους και να μην παρατηρούνται φαινόμενα επιστροφής αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών δανείων μέσω μισθοδοσίας μετά από έξι ή οκτώ μήνες. Τέλος, γνωρίσαμε την ανάγκη χορήγησης νέων δανείων προς τους συναδέλφους μας, δεδομένου του ασφυκτικού πλαισίου που επικρατεί στα Τραπεζικά Ιδρύματα και του κυρίαρχου ρόλου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στις οικογένειες των χαμηλόμισθων εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα για την αγορά κύριας κατοικίας.

Ο κ. Πρόεδρος, από πλευράς του, μας ενημέρωσε για το υφιστάμενο πρόγραμμα ρυθμίσεων που ξεκίνησε σχεδόν παράλληλα με την οικονομική κρίση (επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής εξυπηρετούμενων δανείων) και συνεχίστηκε το έτος 2012 (μείωση στα 3/10 το ποσοστό των υποχρεωτικά εκχωρούμενων εκάστοτε τακτικών μηνιαίων απολαβών). Επίσης, μας γνώρισε ότι κάθε περίπτωση δανειολήπτη εξετάζεται χωριστά από το Διοικητικό Συμβούλιο, με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τις ανάγκες – δυσκολίες του, καθώς και ότι σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις έχει υπάρξει απόφαση για προσωρινή αναστολή του δανείου έως και δύο (2) έτη. Παράλληλα, συμφώνησε με την ανάγκη ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των δομών του Ταμείου, τονίζοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπάθειες, έτσι ώστε οι υπηρεσίες του Ταμείου να γίνουν περαιτέρω λειτουργικές και εντός του έτους θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτών. Συγκεκριμένα, μας γνώρισε ότι, ήδη το Ταμείο συμμετέχει στην είσπραξη Tελών Κυκλοφορίας από τον Νοέμβριο του 2013, στο 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα υπάρξουν νέες ρυθμίσεις δανείων, στο 1ο εξάμηνο του ιδίου έτους θα τεθεί σε λειτουργία η νέα εφαρμογή δανείων που θα επιλύει τα περισσότερα από τα υφιστάμενα προβλήματα της παλαιάς εφαρμογής και εντός του έτους 2016 θα υπάρξει η δυνατότητα εμπλουτισμού των διαθέσιμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το κοινό.

Για τις καθυστερήσεις επιστροφής αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών δανείων μέσω μισθοδοσίας και το χρόνο είσπραξης – ενημέρωσης του δανείου εκάστου δανειολήπτη, τοποθετήθηκε η κα ΑΣΗΜΑΚΗ, όπου μας γνώρισε την ύπαρξη σχετικής εφαρμογής που αναπτύχθηκε τα τελευταία δύο (2) περίπου έτη μεταξύ του Ταμείου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία επιτυγχάνεται άμεση σύνδεση και συνεπώς ενημέρωση της είσπραξης των δόσεων του δανείου, καθώς και της πίστωσης απευθείας στο λογαριασμό του δανειολήπτη, αν και εφόσον υπάρξει ένας μήνας αχρεωστήτως παρακρατηθείς. Επίσης, μας γνώρισε ότι στόχος του Ταμείου είναι, εντός του τρέχοντος έτους, να υπάρξει επέκταση της εν λόγω εφαρμογής στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες που μισθοδοτούν δανειολήπτες και περαιτέρω συνεργασία με αυτές για την ταχύτερη υλοποίηση της σύνδεσης. Στο σημείο αυτό, από πλευράς μας, επισημάναμε την αναγκαιότητα της προαναφερθείσας σύνδεσης και δεσμευτήκαμε να αναδείξουμε το θέμα σε επίπεδο Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναδέλφων μας.

Ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, μας ενημέρωσε ότι στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπάγονται πλέον και τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, κατόπιν αποφάσεως του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε το καλοκαίρι του έτους 2015. Αναφορικά με τα νέα δάνεια, μας ενημέρωσε ότι οι συνδυαστικές διατάξεις των νόμων 3965/2011 και 4254/2014 δεν επιτρέπουν τη χορήγησή τους και συνεπώς χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Η Ομοσπονδία μας, στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναπτύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνεχώς αναδεικνύει και υπερασπίζεται θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των συναδέλφων μας, παρότι οι εξελίξεις σε μεγάλου βεληνεκούς θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν στο μέλλον το σύνολο των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία (π.χ. υπολογισμός κύριας σύνταξης, ασφαλιστικά ταμεία, μισθολόγιο κ.λπ.) είναι ραγδαίες, καλεί τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις να αναπτύξουν αντίστοιχη δυναμική και η Ομοσπονδία μας θα είναι πάντοτε αρωγός και σύμμαχος.

Ο συνάδελφος και η οικογένειά του πάνω απ' όλα!!!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2016 Συνάντηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων