Font Size

Cpanel

Αποφάσεις - Δράσεις των Ομοσπονδιών εν όψει της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού

omospondies logo poes
 
Αθήνα, 07 Ιανουαρίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 600/14/8

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα, στην Αθήνα, η Επιτροπή Αγώνα των Ομοσπονδιών μας, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τη λήψη αποφάσεων για την προστασία των συμφερόντων του ανθρώπινου δυναμικού των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.dsc0001

Μετά από αναλυτική συζήτηση, κατέστη σαφές, ότι μπορεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να μην τροποποιούνται οι υφιστάμενες διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης του δημόσιου τομέα (ν.3865/10), ωστόσο, η ρητή αναφορά στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου, που ορίζουν ότι «το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», καθώς και ότι «τα θέματα του νόμου αυτού που αναφέρονται στους ... στρατιωτικούς ... θα ρυθμιστούν με όμοιο τρόπο με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο», γεννά εύλογες ανησυχίες και επιτάσσει την αγωνιστική μας δράση. Πόσο μάλλον, όταν, ήδη, με το ίδιο σχέδιο νόμου προωθούνται, είτε άμεσα είτε σε μεταγενέστερο χρόνο, μειώσεις σε νέες και παλαιές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχα, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους (μέσος όρος αποδοχών ολόκληρου του εργασιακού βίου), αλλά και μειώσεις όλων ανεξαιρέτως των μισθών, αφού αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές (σε κύρια και επικουρική σύνταξη) τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Επιπλέον, θίγεται άμεσα και καθολικά η επικουρική σύνταξη των μερισματούχων - μετόχων της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης, αφού κι εδώ εφαρμόζεται ο ίδιος τρόπος υπολογισμού που προαναφέρθηκε για την κύρια σύνταξη, παρότι στο μεταβατικό χρονικό διάστημα και έως την ολοκλήρωση του προγράμματος (31-12-2018), θα συνεχίσουν να καταβάλλονται αυτές στο ύψος που ίσχυαν ώς την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Κυρίως, δε, και λόγω της, εν αναμονή, έκδοσης Υπουργικής Απόφασης, που θα καθορίζει τις νέες τεχνικές παραμέτρους υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης.

dsc0002

Όσον αφορά στον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος, ερχόμαστε ξανά αντιμέτωποι με αλλαγές, αυτή τη φορά, μέσω του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με τις οποίες επηρεάζονται άμεσα αστυνομικοί και πυροσβέστες, ασφαλισμένοι στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού τροποποιείται, ομοίως, ο τρόπος υπολογισμού, εξουσιοδοτώντας τον αρμόδιο υπουργό να εκδώσει νέα Υπουργική Απόφαση (νέα τεχνική βάση), χωρίς να γίνεται γνωστό ποιο θα είναι το ύψος των εφάπαξ και ποιος ο χρόνος απονομής τους, δεδομένου ότι ήδη δεν έχουν χορηγηθεί εφάπαξ, από το εν λόγω Ταμείο, τα 2,5 τελευταία έτη.

- Επειδή, οι ένστολοι είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και έχουν εισπράξει την απαξίωση και τον εμπαιγμό στο παρελθόν, γνωρίζοντας μάλιστα ότι τα ίδια ή χειρότερα μπορεί να θεσμοθετηθούν στη συνέχεια και για τις συντάξεις τους, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλες τις κοινωνικές τάξεις που πλήττονται από το νομοσχέδιο και δηλώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον αγώνα τους.

dsc0003

- Επειδή, διαπιστώνουμε ότι με τη ψήφιση των νέων μέτρων, θα πληγεί και η ευρύτερη οικογένεια των ενστόλων (ανατροπή οικογενειακών προγραμματισμών, συρρίκνωση εισοδήματος, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης και των εφάπαξ βοηθημάτων κλπ).

- Επειδή λαμβάνουμε υπόψη τις λοιπές εκκρεμότητες (πλήρη συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ, ΤΕΑΠΑΣΑ-ΤΑΛΣ, δυνατότητα μετατροπής των Ταμείων σε αυτοδιαχειριζόμενα κ.λπ.).

dsc0004

Καλούμε τα μέλη μας σε πλήρη αγωνιστική εγρήγορση και γνωρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι συγκεκριμένες αγωνιστικές δράσεις μας θα διαμορφωθούν κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών μας, που θα λάβει χώρα στις 22 Ιανουαρίου 2016 στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ο δε χρόνος και τόπος αυτής θα γνωστοποιηθούν με νεώτερη ανακοίνωσή μας. Αγωνιστικές δράσεις που θα εκδηλωθούν ανάλογα και με το αποτέλεσμα των συναντήσεών μας τόσο με τις πολιτικές Ηγεσίες των Σωμάτων μας, όσο και με τους εκπροσώπους των Πολιτικών Κομμάτων, προκειμένου να πάρουν θέση. Εφόσον διαφωνούν με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, να μας ενημερώσουν με σαφήνεια τι αντιπροτείνουν, ώστε κατά τη συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, όπου αιτούμαστε ακροάσεως, να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πλήρως τις θέσεις τους.

dsc0005

Αλληλεγγύη στην κοινωνία, αγώνας για να σταθούμε όρθιοι!

Οι Πρόεδροι

Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
Ε.Α.Π.Σ.
Π.Ε.Α.Λ.Σ.
Π.Ο.Ε.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ Αθανάσιος ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ιωάννης ΣΑΪΤΑΚΗΣ Δημήτριος ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ Ανέστης

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ 2016 Αποφάσεις - Δράσεις των Ομοσπονδιών εν όψει της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού