Font Size

Cpanel

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 100 ΗΜΕΡΩΝ
ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΑ ΟΙ ΣHΜΑΝΤIΚΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

1. Αναδιοργάνωση Περιφερειακών Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας.

Αξιολογική εκτίμηση των προτάσεων των Γ.Α.Δ.Α., Γ.Α.Δ.Θ. και Γ.Ε.Π.Α.Δ. ώστε να οριστικοποιηθούν οι οργανωτικές μεταβολές που θα επέλθουν.

Κατάρτιση σχετικού σχεδίου π.δ/τος και η προώθησή του για υπογραφή.

2. Πιλοτικός επανασχεδιασμός του θεσμού του «Αστυνομικού της Γειτονιάς».

Η πιλοτική εφαρμογή άρχισε την 23-3-2015 σε (2) Α.Τ. της Αττικής (Καλλιθέας και Χαλανδρίου) και (2) της Θεσσαλονίκης (Τούμπας-Τριανδρίας και Ευόσμου). Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης, τόσο από τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, όσο και από τα Μ.Μ.Ε.. Σε μικρό χρονικό διάστημα, αναπτύχθηκαν συνεργασίες με τοπικούς φορείς, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και εκδηλώσεις – ομιλίες για διάφορα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις ενημερωτικού κυρίως χαρακτήρα σε οικίες και καταστήματα.

Σχεδιάζεται η επέκταση του θεσμού και σε άλλες πόλεις – γειτονιές της Χώρας, αφού πρώτα υποβληθούν προτάσεις από τις περιφερειακές μας Υπηρεσίες. Ειδική Επιστημονική Επιτροπή θα υποβάλλει προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση του ρόλου και του έργου του θεσμού. Ομάδα Εργασίας θα συγκροτήσει Φάκελο προς χρήση στην εκπαίδευση των Αστυνομικών της Γειτονιάς.

3. Κινητές Αστυνομικές Μονάδες.

Εκπονήθηκε και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, με το οποίο θα τεθούν σε πιλοτική λειτουργία τέσσερα (4) οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, στην Αρκαδία, την Εύβοια, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες. Οι Μονάδες αυτές θα μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο, σε απομακρυσμένες περιοχές και με τον διαθέσιμο τεχνολογικό τους εξοπλισμό θα είναι σε θέση να παρέχουν επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

4. Καθιέρωση της «Ώρας του Πολίτη», των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων στην Ελληνική Αστυνομία.

Προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης των Σχέσεων Κράτους-Πολίτη, σχεδιάστηκε και υλοποιείται, μεταξύ των άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών, η Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων, στην Ελληνική Αστυνομία. Στόχος είναι η εγκαθίδρυση ενός σταθερού πλαισίου ανοικτής επικοινωνίας των πολιτών με τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα με τα Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία αποτελούν το βασικό κύτταρο του Αστυνομικού Οργανισμού. Το ίδιο πρόγραμμα εφαρμόζεται και στο Υπουργείο, όπου η πολιτική Ηγεσία δέχεται τους πολίτες.

5. Σχέδιο Προγραμματικής Συμφωνίας με Περιφέρεια Αττικής

Εκπονήθηκε Σχέδιο Προγραμματικής Συμφωνίας του Υπουργείου μας με την Περιφέρεια Αττικής. Το Σχέδιο προωθεί τη συνεργασία σε δύο βασικούς άξονες δράσης: α) στην ασφάλεια και στην προστασία των πολιτών, των εγκαταστάσεων και των δράσεων της Περιφέρειας και β) στην πολιτική προστασία και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η χρονική διάρκεια της Προγραμματικής Συμφωνίας είναι 4 έτη. Ανατέθηκε στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) και στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ο από κοινού προγραμματισμός, σχεδιασμός και υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων δράσεων.

6. Εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης για το κέντρο της Αθήνας.

7. Ρύθμιση καίριων ζητημάτων Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκρότηση Ειδικών Επιτροπών.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου συγκροτήθηκαν Ειδικές Επιτροπές, από Καθηγητές Πανεπιστημίων και εκπροσώπους Φορέων, για την εξέταση και τη διαχείριση συγκεκριμένων ζητημάτων, τα οποία αφορούν στην αναβάθμιση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας και στην εκπλήρωση της αποστολής της.

Ειδικότερα, συγκροτήθηκαν και συνεδρίασαν οι ακόλουθες Ειδικές Επιτροπές:

• για τη βελτίωση του ρόλου και του έργου των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας,

• για τη βελτίωση του ρόλου και του έργου του Αστυνομικού της Γειτονιάς,

• για την αναβάθμιση και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης των αστυνομικών,

• για τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαχείριση – αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας,

• και για την Ίδρυση Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής.

8. Παράταση Προθεσμίας για ένταξη Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. σε Ε.Τ.Ε.Α.

Με την παρ. 2 του άρθρου 31 του Ν. 4320/2015 (α΄ 29/19-3-2015) παρατείνονται έως 30-6-2015 οι προβλεπόμενες στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 119 του ν. 4316/2014 προθεσμίες, προκειμένου κατά το χρονικό αυτό διάστημα να εξεταστεί και να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο λυσιτελή το θέμα του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

9. Δημοτική Αστυνομία

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε.Δ.Ε. εκπονήθηκε διάταξη Νόμου η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή, με την οποία προβλέπεται ουσιαστικά η ανασύσταση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, με ταυτόχρονη επαναφορά των Δημοτικών Αστυνομικών στους Ο.Τ.Α. αλλά και άλλες υπηρεσίες (όπως αυτές του Ασύλου κ.λπ.).

10. Ενισχύεται η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων (anti-trafficking)

Ενισχύεται η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων (anti-trafficking), ώστε σε συνεργασία με τον Εθνικό Εισηγητή κ. Ηρ. Μοσκώφ και άλλους συναρμόδιους φορείς να καταρτισθεί και να εφαρμοσθεί ένα περισσότερο αποτελεσματικό σχέδιο δράσης, 2015-2019. 11. Ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας

Αναμένονται οι εισηγήσεις από τις τρεις Νομικές Σχολές (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής) και από ειδικούς επιστήμονες, σχετικά με την αναγκαιότητα Ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας (ν. 2145/93). Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταθέσει δική του άποψη ώστε να προβούμε σε σύνθεση (προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση).

12. Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.)

Διορίσθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) στο οποίο συμμετέχουν Καθηγητές Πανεπιστημίων.

13. Πολιτιστικό Κέντρο της Αστυνομίας (ΠΟ.ΚΕ.Α.)

Διορίσθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας (ΠΟ.ΚΕ.Α.) που εκκρεμούσε από το 2008.

14. Ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής

Έγινε δεκτή πρόταση προς το Πάντειο Πανεπιστήμιο για Ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής.

15. Αξιοποίησης του Αρχείου της Ελληνικής Αστυνομίας

Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιοποίησης του Αρχείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήδη Καθηγητής/Αντιπρύτανης, κατόπιν πρόσκλησής μου, έχει καταθέσει σχετική εισήγηση.

16. Γραφείο Αυθαιρεσίας

Έγινε η προκήρυξη για στελέχωση του Γραφείου Αυθαιρεσίας, για την εξασφάλιση της ταχείας και αποτελεσματικής διερεύνησης καταγγελιών σε βάρος στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και η εξάλειψη κάθε υπόνοιας για συγκάλυψη αυτών, στο πλαίσιο της κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης.

17. Εστάλησαν ερωτήματα σε Πρυτανικές Αρχές για τα δικά τους μέτρα περιφρούρησης των Ιδρυμάτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

18. Προωθείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που αφορά στην αστυνόμευση σε σχέση με την κακοποίηση των ζώων.

19. Τροποποίηση της υπ' αριθ.600/2/143-δ΄ από 23-07-2011 Υπουργικής Απόφασης «Προσόντα και τρόπος επιλογής ιπτάμενου προσωπικού της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας».

Διακινείται Εισηγητικό Σημείωμα προς την Ηγεσία, με Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης. Έκδοση προκήρυξης για πλήρωση θέσεων.

20. Αναθεώρηση διατάξεων Κρίσεων Προαγωγών Αξιωματικών με αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων (τυπικά προσόντα, βαθμός δυσκολίας, υπηρεσιών κ.λπ.).

Έχει συσταθεί Επιτροπή – Εκκρεμεί η υποβολή Πρακτικών.

Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

21. Έλεγχος νομιμότητας των δικαιολογητικών πρόσληψης Ειδικών Φρουρών, Συνοριακών Φυλάκων και Αστυνομικών Ειδικών Καθηκόντων.

Απεστάλησαν 4.059 δικαιολογητικά πρόσληψης για έλεγχο. Εκκρεμούν 3.377 ενώ ανευρέθησαν μέχρι στιγμής 17 περιπτώσεις με πλαστά δικαιολογητικά. Ποινικός και διοικητικός έλεγχος.

22. Υλοποίηση προγράμματος Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2013 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών, από το ΚΕΜΕΑ (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας).

Η δράση αφορά τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση 350 υπαλλήλων (Αστυνομικών Υπαλλήλων, Πρώην Δημοτικών Αστυνομικών και Πολιτικών Υπαλλήλων), των Υπηρεσιών του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και νυν Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά των διακρίσεων λόγω εθνικής καταγωγής , φύλου και χρώματος δέρματος. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά δέκα τέσσερα προγράμματα (14). Τέσσερα προγράμματα στην Αθήνα και από ένα στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Ιωάννινα, στη Χαλκίδα, στην Πάτρα, στην Καλαμάτα, στη Ρόδο, στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη. Η έναρξη υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων προβλέπεται την 4η Μαΐου 2015 και η ολοκλήρωσή τους την 12η Ιουνίου 2015.

23. Διοργάνωση Συνεδρίου ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Διοργάνωση του 4ου Συνεδρίου για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την 14/2/2015.

24. Πραγματοποίηση διαλέξεων

Μέριμνα για την πραγματοποίηση διαλέξεων από Αξιωματικούς του Σώματος σε σχολικές μονάδες και επισκέψεις σχολείων σε Αστυνομικές Υπηρεσίες με σκοπό την προβολή του έργου και των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

25. Διαμόρφωση συνθηκών ευρείας κοινωνικής αποδοχής και συνεργασίας των πολιτών.

Επεξεργασία 15 αιτημάτων ιδιωτών, φορέων και εταιρειών σχετικά με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ σε ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων και την προβολή του έργου της ΕΛ.ΑΣ μέσω κινηματογραφικών ταινιών.

26. Αξιοποίηση Ιστορικού Αρχείου ΕΛ.ΑΣ.

Διακίνηση εισηγητικού και ενημερωτικού που αφορά την καταγραφή του ιστορικού αρχείου ΕΛ.ΑΣ. Καταγραφή και ταξινόμηση του υλικού.

27. Αναβάθμιση και ουσιαστικός εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στην Ελληνική Αστυνομία.

Συστήθηκε επιτροπή που απαρτίζεται από αξιωματικούς συναρμόδιων Υπηρεσιών για την αξιολόγηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στην Ελληνική Αστυνομία. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας συστήθηκε επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους αρμοδίων φορέων (Ελληνική Αστυνομία, Υπουργείο Παιδείας). Αναμονή πορίσματος από την εν λόγω επιτροπή μέχρι την 05/05/2015. Πέρας εργασιών μέχρι 30/06/2015.

28. Ανοικτός διαγωνισμός για την προμήθεια (150) φορτηγών με επίπεδη καρότσα.

Υπεγράφη σύμβαση την 18.9.2014.

Παρελήφθησαν την 17.4.2015.

29.Ανοικτός διαγωνισμός για την προμήθεια (1) Ηλεκτρονικού συστήματος πληροφοριών [προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και αδειών χρήσης βάσης δεδομένων και συστημάτων προς εξυπηρέτηση του Εθνικού Συστήματος Πληροφοριών Schengen Δεύτερης Γενιάς (N.SIS II)].

Υπεγράφη σύμβαση την 9.3.2015.

Παράδοση μέχρι την 25.6.2015

30. Συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στο ερευνητικό έργο Fast-Pass, για τη δημιουργία αυτόματης θύρας ελέγχου εισόδου στα συνοριακά σημεία ελέγχου (Automated Border Control).

Το έργο συντονίζεται από το Αυστριακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (Austrian Institute of Technology – AIT), ενώ υπάρχουν 27 συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου. Την 28-4-2015 υποβλήθηκε το σενάριο του πιλοτικού από την Κοινοπραξία για έγκριση από την Ηγεσία.

Προετοιμασία και υλοποίηση πιλοτικού από Απρίλιο έως Οκτώβριο 2016 στο Λιμένα Μυκόνου.

31. Πιλοτική εφαρμογή προγράμματος «Ευφυών Συνόρων» (Smart Borders).

Την 17 Απριλίου ξεκίνησε το πιλοτικό στους Κήπους Έβρου. Καθημερινά δίνονται αναφορές προόδου. Στόχος του Πιλοτικού είναι η επαλήθευση της αναγκαιότητας κατάρτισης των προτεινόμενων Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναβάθμιση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των διαβατηριακών ελέγχων. Την 4 Μαΐου αναμένεται η έναρξη του πιλοτικού στο Λιμένα Πειραιά.

32. Εγκατάσταση και πιλοτική λειτουργία αυτόματων πυλών ελέγχου διαβατηρίων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σε συνεργασία με την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών A.E.».

Υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών. Καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Συγκροτήθηκε κοινή Ομάδα Εργασίας. Την 30-4-2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση.

33. Έκδοση Ελληνικών Διαβατηρίων και εκτύπωση λοιπών Εγγράφων Ασφαλείας .

Κατά το χρονικό διάστημα, 26/01/2015 έως 29/04/2015, εισήλθαν στην Διεύθυνσή Διαβατηρίων 66.698 αιτήματα πολιτών για έκδοση διαβατηρίων.

Εντός του αυτού διαστήματος εκτυπώθηκαν 64.300 ελληνικά διαβατήρια.

Επίσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εκτυπώθηκαν:

• 154.006 άδειες ικανότητας οδήγησης,

• 1053 υπηρεσιακά δελτία ταυτότητας,

• 330 Ταξιδιωτικά Έγγραφα (T.D.V.) αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αλλοδαπών,

• 731 Ταξιδιωτικά Έγγραφα (T.D.V.) αρμοδιότητας Υπηρεσίας Ασύλου,

• 2306 Άδειες Διαμονής Ομογενών (Αλβανίας-Τουρκίας),

• 1349 Άδειες Διαμονής Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας,

Με την υπ' αρίθμ. 42267/ 2013 από 06/09/2013 Κ.Υ.Α., ανατέθηκε στη Διεύθυνσή Διαβατηρίων η εκτύπωση των αδειών διαμονής υπηκόων Τρίτων Χωρών (αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών).

34. Συλλήψεις ατόμων στη χώρα μας βάσει Ε.Ε.Σ. και ερυθρών αγγελιών, αλλοδαπών αρχών.

63 (30 συλλήψεις εντός Αττικής και 33 στην υπόλοιπη Ελλάδα).

35. Συλλήψεις ατόμων στο εξωτερικό βάσει ελληνικών Ε.Ε.Σ. και αιτημάτων ελληνικών αρχών.

22 συλλήψεις.

36. Ευρωπαϊκή Επιχείρηση για εξάρθρωση διεθνούς δικτύου διακίνησης αλλοδαπών, μέσω της Χώρας μας.

Στα πλαίσια της επιχείρησης <<ΔΙΑΔΑΛΟΣ>> η Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής υποστηρίχθηκε με την άφιξη στη Χώρα μας του Κινητού Γραφείου (Mobile Office) της Europol . Στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 16 άτομα αλλοδαποί υπήκοοι, έγιναν περισσότερες από 20 έρευνες και κατασχέθηκαν περίπου 280 διαβατήρια, 82 είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων), 6 εκτυπωτές, διάφορα οχήματα και 218,714 ευρώ σε μετρητά και καταθέσεις.

37. Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Χώρας.

Ομαδοποίηση – επικαιροποίηση του προσωπικού που Υπηρετεί στα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, με συγκέντρωση επιμέρους χρήσιμων στοιχείων (π.χ. εκπαιδεύσεις προσωπικού, ισχύοντα τηλέφωνα, αριθμός υπηρετούντων κλπ).

Υλοποίηση κατευθυνόμενων εκπαιδευτικών δράσεων. Ενημέρωση - Επικαιροποίηση της Ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετάφρασή της και στην Αγγλική γλώσσα για ευκολότερη προσβασιμότητα των ενδιαφερομένων.

38. Συνεργασία με ΓΕΕΘΑ (συμμετοχή στις ομάδες Στρατηγικής Ανάλυσης Κατάστασης (ΟΣΑΚ) και Συλλογής Εκτίμησης Πληροφοριών (ΟΣΕΠ).

Συμβολή στην πληροφόρηση των επιτελών του ΓΕΕΘΑ (εθνικά, μεταναστευτικό, ISIS), με σκοπό την αρτιότερη διαχείριση επιμέρους θεμάτων - Αποτύπωση της κατάστασης – Συναντήσεις τις 26.3.2015, 29.1.2015, 19.2.2015 – Υποβολή Ενημερωτικού σημειώματος προς την πολιτική και Φυσική Ηγεσία (31.3.2015).

39. Ενεργοποίηση προγράμματος OMNIBUS.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελληνικής Αστυνομίας με Α.Μ.Κ.Ε. OMNIBUS για τις εξαφανίσεις φυσικών προσώπων ηλικίας 18 έως 60 ετών που διατρέχουν κίνδυνο (νοητική στέρηση, ψυχολογικά προβλήματα κ.α.) και προσώπων που έχουν εντοπιστεί και τελούν σε φυσική αδυναμία να αναφέρουν τα στοιχεία της ταυτότητάς της ή στοιχεία οικείων της – δυνατότητα ενεργοποίησης συστήματος αναζητήσεων "κοινωνικός συναγερμός OMNIBUS ALERT".

Παρακολούθηση τήρησης των όρων του ως άνω Μνημονίου. (Το εν λόγω Μνημόνιο αποτέλεσε αντικείμενο επεξεργασίας από την Δ-νση Νομικής Υποστήριξης/Α.Ε.Α. και έτυχε της εγκρίσεως της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας του Σώματος. Οι όποιες αντιρρήσεις έχουν υποβληθεί, αποτελούν αντικείμενο εξέτασης της Δ.Δ.Α./Α.Ε.Α. και σαφώς, σε καμία περίπτωση, δεν ακυρώνουν την εφαρμογή του.).

40. Καταπολέμηση της παραβίασης των δικαιωμάτων περί Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Εκπόνηση εγκυκλίου διαταγής από το Τμήμα Οργανωμένου, Οικονομικού & Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με την προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών ή άλλων δικαιωμάτων.

Συλλογή αποτελεσμάτων της δραστηριότητας των υφιστάμενων Υπηρεσιών μας και αξιολόγησή τους. – Επανασχεδιασμός δράσης βάσει νέων δεδομένων.

41. Καταπολέμηση της παραβίασης της νομοθεσίας «Περί Σημάτων».

Εκπόνηση εγκυκλίου διαταγής από το Τμήμα Οργανωμένου, Οικονομικού & Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με την προστασία των Σημάτων και την καταπολέμηση της διακίνησης παραποιημένων – απομιμητικών προϊόντων.

Συλλογή αποτελεσμάτων της δραστηριότητας των υφιστάμενων Υπηρεσιών μας και αξιολόγησή τους. – Επανασχεδιασμός δράσης βάσει νέων δεδομένων.

42. Ν. 4321/2015 (Φ.Ε.Κ. 32 τ. Α της 21-3-2015) «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Εκπόνηση εγκυκλίου διαταγής από το Τμήμα Οργανωμένου, Οικονομικού & Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4321/2015 (Α΄ 32), με τον οποίο επήλθαν τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία αναφορικά με το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους (άρθρο 25 του Ν. 1882/1990, ως ίσχυε) και κατ' επέκταση την εκτέλεση των σχετικών Εισαγγελικών Παραγγελιών. Υπάρχουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα με την σύλληψη ατόμων και απόδοση στο δημόσιο μεγάλων χρηματικών ποσών.

43. Καταπολέμηση της κλοπής και διασυνοριακής προώθησης οχημάτων. Συνάντηση στα πλαίσια του SELEC.

Συνεστήθη Ομάδα Δράσης για την καταπολέμηση της κλοπής και διασυνοριακής προώθησης οχημάτων.

Θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ταυτόχρονη επιχειρησιακή δράση, στην οποία θα συμμετάσχουν τα Κ-Μ SELEC με σκοπό την καταπολέμηση της κλοπής και διασυνοριακής προώθησης οχημάτων.

44. Καταπολέμηση της απάτης σε βάρος των συμφερόντων της Ε.Ε.

Κατόπιν σχετικών αιτημάτων του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στον οποίο με τις διατάξεις του Ν. 4316/2014 ανατέθηκαν και τα καθήκοντα του Συντονιστικού Φορέα για την Καταπολέμηση της Απάτης (AFCOS) και με μέριμνα του από το Τμήμα Οργανωμένου, Οικονομικού & Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Συμπληρώθηκαν και απεστάλησαν στον ανωτέρω Φορέα ερωτηματολόγια, ενόψει της εκπόνησης της έκθεσης της υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF) έτους 2014.

Πραγματοποίηση εντός του χρονικού διαστήματος από 26/01/2015 έως 29/04/2015.

45. Επιχείρηση Ευρείας Κλίμακας για ενίσχυση των Διευθύνσεων Αστυνομίας : Σάμου, Λέσβου, Χίου, Α΄ και Β΄ Δωδεκανήσου.

Ανανέωση της επιχείρησης Ευρείας Κλίμακας για ενίσχυση των Διευθύνσεων Αστυνομίας : Σάμου, Λέσβου, Χίου, Α΄ και Β΄ Δωδεκανήσου με εβδομήντα (70) άτομα αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να συνεχιστούν οι αποτελεσματικές διαδικασίες διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών (χρονική περίοδος από 01-04-2015 έως 30-06-2015).

Ανανέωση της επιχείρησης. Εξέταση από την Υ.Δ.Ε.Α.Π. για την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης για ενίσχυση άνω των (70) Αστ/κων, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στο Βόρειο Αιγαίο.

46. Περιφερειακό δίκτυο αξιωματικών θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Δημιουργήθηκε περιφερειακό δίκτυο αξιωματικών θεμελιωδών δικαιωμάτων για τα εξωτερικά μας σύνορα και πραγματοποιήθηκε σχετική εκπαίδευση.

Ολοκληρώθηκε Την 29-1-2015.

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Ι. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Α. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σημαντικά θέματα τα οποία έχουν δρομολογηθεί ή/και έχει επέλθει η επίλυση τους:

1. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επικαιροποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και αποστέλλονται ήδη στους αποδέκτες τους.

2. Συστάθηκε επιτροπή για την τροποποίηση-επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων σε εμπρηστές δασών και δασικών εκτάσεων και έχει υποβάλλει την τελική εισήγηση της. Επίκειται η νομική επεξεργασία του θέματος προς την τελική έκδοση Κ.Υ.Α. που θα ρυθμίζει όλα τα σχετικά ζητήματα.

Σημαντικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης

1. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης Κ.Υ.Α. μεταξύ Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες και ο τρόπος συνεργασίας, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Ειδικής Γραμματείας Δασών.

ΙΙ. ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Α1. Στρατηγικός σχεδιασμός – Ευρωπαϊκά προγράμματα

1. Έχει ήδη δρομολογηθεί η επικαιροποίηση του πενταετούς Στρατηγικού Προγράμματος 2015-2019 με αναζήτηση στοιχείων τόσο από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Α.Π.Σ όσο και από τις Ανεξάρτητες Υπηρεσίες του Π.Σ.

Α2. Θέματα προσωπικού

1.Έχει ξεκινήσει η διαδικασία κάλυψης των κενών θέσεων Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.

2. Βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για τον καθορισμό και πρόσληψη των Συμβασιούχων Πυροσβεστών που θα προσληφθούν με πεντάμηνη σύμβαση από 1-6-2015.

Α3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Αναφορικά με τα σημαντικά υπηρεσιακά θέματα για τα οποία έχει δρομολογηθεί ή/και έχει επέλθει η επίλυσή τους:

1. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την επέκταση της συμφωνίας έτους 2012 μεταξύ Π.Σ.-NSPA για τη συντήρηση των πέντε ιδιόκτητων Ε/Π του Π.Σ., το έτος 2015.Καθώς και για τη μίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης την αντιπυρική περίοδο έτους 2015.

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν επί σημαντικών υπηρεσιακών θεμάτων και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης:

1. Βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχέδια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που αφορούν την καθιέρωση νυχτερινής εργασίας κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες προς συμπλήρωση της εβδομαδιαίας υποχρεωτικής των 37 1/2 ωρών και την καθιέρωση υπερωριακής εργασίας για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.

Πρωτοβουλίες που ελήφθησαν επί σπουδαίων υπηρεσιακών θεμάτων και οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

1. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Π.Σ. για διαχείριση και αντιμετώπιση πυρκαγιών με τίτλο «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς / ΥΠτΠ-ΠΣ μέσω ΚτΠ ΑΕ».

2. «Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση των Υπηρεσιών που αφορούν στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών «112» με χρήση ΤΠΕ για τη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης – κρίσεων και την έγκαιρη ενημέρωση των Πολιτών».

Α4. ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Σημαντικά υπηρεσιακά θέματα για τα οποία έχει δρομολογηθεί ή/και έχει επέλθει η επίλυσή τους.

1. Τοποθέτηση 37 νεοπαραληφθέντων πυροσβεστικών οχημάτων 2500 lt 4x4 σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ανά την επικράτεια η προμήθεια των οποίων πραγματοποιήθηκε μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος του ΕΣΠΑ 2007-2013. Παραλαβή 6 ειδικών βραχιονοφόρων πυροσβεστικών οχημάτων 22m και επίκειται η τοποθέτηση τους στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κιλκίς, Ξάνθης και Κομοτηνής.

Εκκρεμότητες που έχουν διαπιστωθεί και οι ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυσή τους.

1. Ενέργειες για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σώματος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έτους 2015, και ειδικότερα συντήρηση, επισκευή, διαχείριση και ανακατανομή οχημάτων, χορήγηση ελαστικών κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών και σύμφωνα με τις διαθέσιμες ποσότητες. Βέλτιστη κατανομή του ειδικού πυροσβεστικού εξοπλισμού (σωλήνες, αυλοί, αφρός κλπ.), σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια και την κατά περίπτωση διαθεσιμότητά τους.

Α5. Νομικά θέματα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

1. Δημοσίευση της υπ' αριθ. 3/2015 (Β΄ 529) Πυροσβεστικής Διάταξης αναφορικά με τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας υφιστάμενων χώρων συνάθροισης κοινού.

2. Σύνταξη οδηγιών επί τεσσάρων (4 ευρωπαϊκών – διεθνών προτύπων ή μερών τους που έχουν ενσωματωθεί στην ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας με την υπ' αριθ. 15/2014 Πυροσβεστική Διάταξη (Β΄ 3149). Συγκεκριμένα έχουν εκδοθεί οδηγίες επί των (μερών) προτύπων ΕΝ 671-1, ΕΝ 671-2, ΕΝ 12259-1 και ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 7010.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

1. Σύνταξη οδηγιών επί των υπόλοιπων ευρωπαϊκών – διεθνών προτύπων που έχουν ενσωματωθεί στην ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας με την υπ' αριθ. 15/2014 Πυροσβεστική Διάταξη (Β΄ 3149), στα πλαίσια έργου της Επιτροπής που συγκροτήθηκε με την υπ' αριθ. 2620 Φ.701.2/20-1-2015 Απόφαση κ. Αρχηγού Π.Σ. (ΑΔΑ: 7Η0ΛΙ-ΞΩ8. Στο στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκονται οι οδηγίες επί έξι (6) προτύπων ή μερών αυτών.

ΙΙΙ.ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ-ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Α. ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Ε.Σ.Κ.Ε.)

1. Έχει πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση του λογισμικού διαχείρισης συμβάντων (Engage), η ηλεκτρονική καταχώρηση εισόδου προσωπικού και επισκεπτών.

2. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη λειτουργία από 1-5-2015 του Σ.ΚΕ.Δ. (Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης)

3. Βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης η εκπαίδευση στα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων.

Β. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ

1. Είναι σε εξέλιξη η εκπαίδευση των πέντε (5) χειριστών βαρούλκου από την Π.Α., το πέρας της οποίας εκτιμάται στα τέλη Μαΐου.

Έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και η ανανέωση ικανότητας επί τύπου στο Ε/Π BK-117 C1 του Διευθυντή της Υπηρεσίας, Πυράρχου Γεωργίου Πορτοζούδη καθώς επίσης έχει ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση του ως εκπαιδευτή πτήσεων επί του Ε/Π BK 117 C1.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η Γ.Γ.Π.Π ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία στις πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση, με τον συντονισμό δράσεων ευρείας κλίμακας για τη διάσωση προσώπων και αποτροπή περαιτέρω ζημιών (κατολισθήσεις Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Πελοπόννησο, Σέρρες κλπ., πλημμύρες Άρτα, Έβρο, Σέρρες κλπ).

• Έκδοση κατευθυντηρίων οδηγιών σχετικών με την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών σε εφαρμογή του άρθ. 18 του Ν 3613/2007 όπως τροποποιήθηκε με το με το άρθρο 108 του Ν.4249/2014, για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών από την περιοχή που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή λόγω δασικών πυρκαγιών

• Προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που θα εκδίδεται καθημερινά, από 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2015.

• Χαρτογραφική απεικόνιση των περιοχών της χώρας που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και η κήρυξη βρίσκεται σε ισχύ ή έχει παραταθεί με νεότερη απόφαση κήρυξης, έως την ημερομηνία έκδοσης του σχετικού χάρτη, προς ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

• Σύνταξη κατευθυντήριων - συντονιστικών οδηγιών για δράσεις πολιτικής προστασίας που συνδέονται με την οδική και σιδηροδρομική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων (σε τελικό στάδιο).

• Σύνταξη κατευθυντήριων - συντονιστικών οδηγιών για δράσεις πολιτικής προστασίας που συνδέονται με την ποιότητα του πόσιμου ύδατος στις καταστροφές (σε τελικό στάδιο).

• Οργάνωση και πραγματοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος για στελέχη του Λ.Σ./ΕΛ.ΑΚΤ. με αντικείμενα το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης ΧΒΡΠ Συνεπειών.

• Αναθεώρηση του «Εγχειριδίου σχεδιασμού, διεξαγωγής και αποτίμησης ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας για τον έλεγχο των διαδικασιών και σχεδίων που συντάσσονται σε εφαρμογή της ΥΑ 1299/2003 «Ξενοκράτης»» και οριστικοποίηση 2ης έκδοσης, σε εξέλιξη.

• Συμμετοχή του Αν. Προϊσταμένου του Τμήματος ως Έλληνα εμπειρογνώμονα (κατόπιν επιλογής από την ERCC/DG ECHO/ΕΕ) στην 6μελή Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης (Union Civil Protection Team η οποία πραγματοποίησε συμβουλευτική αποστολή (advisory mission) σε θέματα ετοιμότητας (preparedness) για να υποστηρίξει την Κυβέρνηση της Ουκρανίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης (Union Civil Protection Mechanism).

• Το Τμήμα Οικονομικού και Διαχείρισης Υλικού επεξεργάστηκε αιτήματα χρηματοδότησης ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού για την κάλυψη δαπανών πρόληψης καταστροφών και διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης οι οποίες προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα από το Δεκέμβριο 2014 ως το Μάρτιο του 2015. Η ως άνω επεξεργασία περιλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης του αιτήματος και τις προβλεπόμενες διοικητικές ενέργειες για τη μεταφορά πιστώσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό της ΓΓΠΠ στους εν λόγω ΟΤΑ.

Διοργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών συναντήσεων για οδηγίες αυτοπροστασίας από καταστροφές σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής.

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα