Font Size

Cpanel

fotopoulos 24o synedrio
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ.

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος

Αναγκαιότητα ο εκδημοκρατισμός

Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με καταργήσεις υπηρεσιών

  Αστυνομία και ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν το θέμα της ομιλία του προέδρου της ΠΟΑΣΥ κ. Χρήστου Φωτόπουλου στο διεθνές φόρουμ «Εκδημοκρατισμός της αστυνομίας στην Ευρώπη», που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλατζάς» με αντικείμενο τον εκδημοκρατισμό των λειτουργιών των αστυνομιών της Ευρώπης.

  Ανατρέχοντας στην ιστορία του συνδικαλισμού, ο πρόεδρος τόνισε ότι «όταν το 1988 είχα την τιμή να είμαι από τους πρώτους αστυνομικούς της Ελλάδας που αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας για ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση, είχαμε συνειδητοποιήσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργεί δημοκρατικά μια αστυνομία αν έχει φιμωμένους αστυνομικούς υπαλλήλους, αν δεν απολαμβάνουν οι ίδιοι τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα δικαιώματα. Δεν συμμερίζονταν βέβαια οι τότε κυβερνώντες τις δικές μας αγωνίες και γι' αυτό είχαμε υποστεί διώξεις και στερήσεις. Καταφέραμε όμως τελικά το 1994 να πείσουμε την πολιτεία με τη στήριξη που είχαμε -είναι αλήθεια και το αναγνωρίζουμε αυτό- των κομμάτων κυρίως της αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία με βαριά καρδιά ψήφισαν τον νόμο 2265/1994, σύμφωνα με τον οποίο νομιμοποιήθηκε η συνδικαλιστική μας δράση. Ενώ ο συνδικαλισμός ήταν και για τους Αστυνομικούς διακηρυγμένος στόχος του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1981, δυστυχώς τέθηκαν άλλες προτεραιότητες, π.χ. στην ενοποίηση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, δυο Σωμάτων ιστορικά φορτισμένων, τονίζοντας τότε ότι το έκαναν για τον εκδημοκρατισμό των αστυνομικών λειτουργιών, αλλά για ανεξήγητους λόγους στη συνέχεια, μπλόκαραν την ίδρυση των αστυνομικών σωματείων.

  Η ουσία είναι ότι εμείς διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη λειτουργία μας με βάση τις διατάξεις του νόμου 1264 και από τότε με δημοκρατικές διαδικασίες συγκροτούμε ένα αντιπροσωπευτικό φορέα, ο οποίος δεν αγωνίζεται για στενά συντεχνιακά αιτήματα. Τον απασχολούν ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά θέματα διότι συνδυάζει το διεκδικητικό του πλαίσιο με το κοινωνικό γίγνεσθαι και δεν αγωνίζεται για μια αστυνομία για την αστυνομία. Αγωνίζεται για μια σύγχρονη, δίκαιη και δημοκρατική αστυνομία που θα υπηρετεί την ελληνική κοινωνία, μακριά από σκοπιμότητες, κομματικές και κυβερνητικές. Βέβαια, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι η αστυνομία ως δημόσια υπηρεσία ανήκει στο στενό πυρήνα των δομών του κράτους και ως τέτοια έχουμε ένα λόγο παραπάνω να αγωνιούμε για την εύρυθμη λειτουργία της, όχι ως δυνάστης, αλλά ως υπηρέτης της κοινωνίας».

  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σύγχρονα προβλήματα της αστυνομίας και στις επιπτώσεις της άδικης κριτικής που ασκείται πολλές φορές, τονίζοντας ότι εμείς αναγνωρίζουμε το διαρκές έλλειμμα που συνοδεύει τις ασκούμενες πολιτικές στο χώρο μας και με πρωτοβουλίες μας προσπαθούμε να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα (φραγμός στον κομματισμό και στο ρουσφέτι , προσλήψεις μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, προσανατολισμός της αστυνομίας, καθιέρωση 9ης Οκτωβρίου, ως Ημέρα αγώνα κατά της κρατικής αυθαιρεσίας, ημερίδες κατά της βίας κλπ).

  «Έπρεπε να πούμε με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο ότι η βαθιά κρίση- κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική, οικονομική και περιβαλλοντική- δεν επιβάλει απλώς, αλλά καθιστά και αναγκαία την καλύτερη οργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών και την επαγγελματική κατάρτιση του δυναμικού της. Για να είναι σωστή η Αστυνομία, η ίδια η Αστυνομία πρέπει να σέβεται και να προστατεύει τους ανθρώπους που τη στελεχώνουν, ως εργαζόμενους, ως πολίτες, ως κοινωνικά όντα, με τα ανάλογα δικαιώματα και υποχρεώσεις», πρόσθεσε.

  «Η Αστυνομία στη χώρα μας ήταν για πολλά χρόνια ταυτισμένη με την έννοια της καταστολής των λαϊκών αγώνων και του ελέγχου των κοινωνικών φρονημάτων. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να ξεφύγουμε από τα σύνδρομα του παρελθόντος, χωρίς ωστόσο ο μηχανισμός αυτός να απολέσει το χαρακτήρα του, ως τμήμα του ευρύτερου καταναγκαστικού μηχανισμού του κράτους. Δεν παραβλέπουμε, επίσης το γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, όπου προέχει η δημοκρατική διέξοδος και η αποφυγή της κατάρρευσης των πάντων, η απαίτηση είναι να μην εμπλέκεται η Αστυνομία στις πολιτικές -κομματικές διενέξεις. Ούτε οι αστυνομικοί να επηρεάζονται από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, πόσο μάλλον να ασπάζονται φασιστικές και νεοναζιστικές ιδεολογίες».

Οι θέσεις μας

  Επανέλαβε δε τις θέσεις της Ομοσπονδίας για τον εκδημοκρατισμό των λειτουργιών της ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα μέτρα εκδημοκρατισμού που ζητάμε, θωρακίζουν την αστυνομία και την απαλλάσσουν από το άγος της καχυποψίας και της αμφισβήτησης. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αυθαιρεσίες και οι όποιες παραλειτουργίες και να αισθανθεί ο πολίτης τον αστυνομικό ως πραγματικό του φύλακα και βοηθό.

  Υπάρχει βέβαια και η άποψη που εστιάζει την επίλυση του προβλήματος στην κατάργηση των Ειδικών Μονάδων της Αστυνομίας και την ανάθεση των αρμοδιοτήτων τους σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Άποψή μας είναι ότι προέχει η οριοθέτηση του προσανατολισμού και των αρμοδιοτήτων τους, των κανόνων εμπλοκής, ο τρόπος στελέχωσής τους, η ενίσχυση της θεωρητικής κατάρτισης και εκπαίδευσης των υπηρετούντων σε αυτές και βέβαια η επίλυση συνολικά των προβλημάτων των αστυνομικών. Το θέμα είναι πολυσύνθετο και δεν λύνεται με απλές καταργήσεις υπηρεσιών».

  Κλείνοντας την ομιλία του, υπενθύμισε σε όλους την πρότασή μας για συνολική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας. «Αν είχε υιοθετηθεί, πολλά πράγματα θα είχαν διορθωθεί και ίσως σήμερα θα είχαμε την υποχρέωση να συζητούμε την εφαρμογή της και τις δυσκολίες που σίγουρα θα συναντήσουμε για την εφαρμογή της. Διότι η πρότασή μας αναφέρεται σε ένα κοινωνικοποιημένο αστυνομικό σώμα αυστηρά ελεγχόμενο και όχι σε ένα στρατιωτικοποιημένο οργανισμό με αγκυλώσεις και στερεότυπα».

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Αναγκαιότητα ο εκδημοκρατισμός