Font Size

Cpanel

tolikas 24
Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΟΑΣΥ
ΤΟΛΙΚΑΣ Μιχαήλ

Περιμένουμε απαντήσεις κύριε Υπουργέ

  Σας καλωσορίζω και εγώ στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο, ένα Συνέδριο στο οποίο καλούμαστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επίλυση των προβλημάτων, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μέσα στον χρόνο που πέρασε, η Ομοσπονδία ασχολήθηκε με όλα τα ζητήματα –όχι γιατί ήταν επιλογή μας– αλλά γιατί η κυβέρνηση με τις εκβιαστικές αποφάσεις της στα θέματα των Ταμείων, της αναδιοργάνωσης και κυρίως στη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, μας ανάγκασε να προβούμε σε κινητοποιήσεις και διάφορες άλλες παρεμβάσεις, ώστε να διεκδικήσει την επίλυσή τους.

  Θεωρώ, ότι σ αυτή την περίοδο της κρίσης που όλοι βάλλονται και βλέπουν τα εισοδήματά τους, αλλά και γενικώς τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται, εμείς καταφέραμε να έχουμε κάποιες θετικές εξελίξεις. Να πάρεις μία απόφαση δικαίωσης από το ΣτΕ, που αφορά επιστροφή εισοδήματος αυτή την περίοδο είναι το θετικό. Για να βγάλεις μία απόφαση τον Μάρτιο του 2014 για το ΤΕΑΠΑΣΑ, με τον τρόπο που βγήκε, ήταν το θετικό. Αν και πάλι ήρθε και άλλαξε τον Αύγουστο, με απόφαση αυτής της ανάλγητης κυβέρνησης, δυστυχώς μέχρι εκεί ήταν οι δυνάμεις μας, δεν μπορέσαμε να το κρατήσουμε. Και πάλι όμως κάναμε τις παρεμβάσεις μας. Πετύχαμε το δικαίωμα, τουλάχιστον, να έχουμε και εμείς λόγο στο ποια μορφή τελικά θα πάρουν τα ταμεία. Και μάλιστα, καλούμαστε τώρα εδώ, πάλι να διεκδικήσουμε τη μετάθεση των αποφάσεων για έξι μήνες ακόμα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

  Και επειδή διακινείται πρόταση, ότι τώρα πρέπει να πάρουμε απόφαση για το αν τα ταμεία μας θα είναι στο ΕΤΕΑ ή να γίνουνε επαγγελματικά, καταθέτω ότι δεν συμφωνώ με αυτή τη λογική. Η απόφαση αυτή δεν είναι για ανούσια συνδικαλιστική αντιπαράθεση. Είναι απόφαση ζωής και αφορά εκατό χιλιάδες περίπου εν ενεργεία και συνταξιούχους συναδέλφους. Διότι, δεν μπορεί να έχουμε ένα περιθώριο ενός μήνα μπροστά μας, ώστε να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και εμείς να το απεμπολούμε με μια πρώιμη και βιαστική απόφαση. Μέσα στο μήνα αυτό θα πρέπει, να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τις οποίες υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά και να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι μέσα από γενικές συνελεύσεις. Εμείς δε ως Ομοσπονδία να αγωνιστούμε σε πρώτη φάση να κερδίσουμε την παράταση, για να έχουμε το περιθώριο να διεκδικήσουμε την αλλαγή του νόμου, μέσα ίσως και από μια άλλη κυβερνητική πολιτική. Κανένας δεν ξέρει. Και αν αυτά δεν επιτευχθούν, τότε τέλος Δεκεμβρίου συγκαλούμε, ή Γενικό Συμβούλιο ή ακόμη και έκτακτο Συνέδριο και αποφασίζουμε, σίγουρα όμως περισσότερο ενημερωμένοι.

  Για την αναδιοργάνωση. Αναδιοργάνωση στην αναδιοργάνωση..., το πιστέψαμε από την αρχή, το πολεμήσαμε, έγινε. Τι καταφέραμε όμως; Καταφέραμε να ξαναφέρουμε τις βάσεις εκεί που τις είχαμε, για την πραγματική μεταρρύθμιση στην Αστυνομία, που η Ομοσπονδία έχει κάνει δύο μελέτες, δύο Ημερίδες για μεταρρύθμιση καθηκόντων, μεταρρύθμιση εκπαίδευσης, μεταρρύθμιση γενικότερα όλης της νοοτροπίας της λειτουργίας της Αστυνομίας, ποια είναι τα καθήκοντα της Αστυνομίας ποια είναι τα πάρεργα. Αυτό ζητάμε για τη μεταρρύθμιση.

  (Στο σημείο αυτό προσήλθε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας).

  Δεν θα μακρηγορήσω. Ο Υπουργός ήρθε, τον καλωσορίζουμε και πιστεύω ότι σήμερα θα δώσει τις απαντήσεις που εκκρεμούν στα ζητήματα που έχουν τεθεί από πλευράς μας. Έλεγα προηγουμένως για την αναδιοργάνωση, ότι σίγουρα επαναφέραμε την Αστυνομία στη βάση που ήταν πριν, γιατί δεν μπορούσε να λειτουργήσει με τα καινούργια δεδομένα τα οποία είχε ανακοινώσει ο κ. Δένδιας και έχει γίνει Νόμος και επιμένω ότι θέλουμε μεταρρύθμιση στην Αστυνομία, κύριε Υπουργέ. Μεταρρύθμιση στη νοοτροπία, στα καθήκοντα, στην εκπαίδευση, γενικότερα στην υλικοτεχνική υποδομή σε όλη την Αστυνομία. Και ας γίνει πρώτα η αρχή με τις κρίσεις και τις προαγωγές και την επιλογή του Αρχηγού από τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που επιτέλους το κράτος ολόκληρο θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για το ποιος θα είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση ή και ο Υπουργός ακόμη.

  Για το Μισθολόγιο, το είπε ο Αντιπρόεδρος. Πραγματικά, κλείνει και ως αναφορά, δεν υπάρχει αυτή η λέξη στη φάση αυτή που βρισκόμαστε, για να μιλάμε. Άλλωστε, δύο φορές Μισθολόγιο κάναμε. Με την αλλαγή του Νόμου του 2012 και ξανά την αλλαγή τώρα, ξανά Μισθολόγιο. Όταν αλλάζει ο βασικός μισθός και αλλάζουν οι συντελεστές, Μισθολόγιο είναι. Δεν μας αρέσει, σίγουρα. Αλλά δεν το επιδιώξαμε εμείς, δεν το διεκδικήσαμε εμείς. Δεν ''θα βγάλουμε και τα μάτια μας'' μόνοι μας! Τώρα, αν ή κυβέρνηση αποφασίσει ξαφνικά και ανακινήσει τέτοιο ζήτημα, πάλι εδώ είμαστε. Τον δρόμο του αγώνα τον ξέρουμε.

  Είμαι επικεφαλής της Επιτροπής Κώδικα Μεταθέσεων και του χρόνου εργασίας, κύριε Υπουργέ και γι' αυτό ήρθα στο βήμα, να ενημερώσω τους συναδέλφους. Τα ξέρετε τα θέματα, ήρθατε στο Γενικό Συμβούλιο, τοποθετηθήκατε, είπατε ότι έρχονται εξελίξεις στον Κώδικα Μεταθέσεων. Έχουμε εκδώσει ένα βιβλιαράκι, δεν υπάρχει μέσα στις τσάντες σας, είχε δοθεί πέρυσι. Δεν άλλαξε ούτε οξεία, ούτε τελεία, ούτε τίποτα. Είναι στο site της Ομοσπονδίας, όποιος θέλει, μπορεί να το κατεβάσει να το δει. Περιέχει όλες τις προτάσεις, αυτές που καθιστούν δικαιότερο και αντικειμενικότερο τον κώδικα μεταθέσεων.

  Ο Υπουργός, προς τιμήν του, όντως έχει δημιουργήσει Επιτροπή, στην οποία έχω συμμετάσχει σε πολλές συνεδριάσεις της. Καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα, θετικότατα γι' αυτά που μας απασχολούσαν. Μάλιστα δια του εκπροσώπου σας στην Επιτροπή, εξήρατε το έργο μας για τις εμπεριστατωμένες προτάσεις μας. Καμία από τις προτάσεις μας δεν ήταν αρνητική. Αυτό, αν μη τι άλλο, επαινεί και την Ομοσπονδία και την προσπάθεια που κάνουμε προς το καλύτερο για όλα. Πίστευα ότι επιτέλους ένα σοβαρό ζήτημα έβρισκε τη λύση του. Ανακοινώσατε, κύριε Υπουργέ, ότι μέσα από της προτάσεις του νέου Κώδικα, αντιμετωπίζονται τα ζητήματα των Λευκών Γάμων, των Εικονικών Διαζυγίων των Δικαστικών Συμπαραστάσεων και διάφορα άλλα -για να μην μακρηγορώ- όπως επίσης και για μοριοδότηση στις υπηρεσίες της Αθήνας. Δυστυχώς ακόμη περιμένουμε. Σας καλώ λοιπόν σήμερα κύριε υπουργέ και περιμένουμε να το ακούσουμε όλοι οι σύνεδροι, πότε επιτέλους αυτό θα γίνει πράξη. Εδώ για τη συντομία του χρόνου ολοκληρώνω την ομιλία μου. Σας ευχαριστώ πολύ.

  Υ.Γ. Ακόμη περιμένουμε την απάντηση του κ. Υπουργού.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Περιμένουμε απαντήσεις κύριε Υπουργέ