Font Size

Cpanel

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στα γραφεία της Ομοσπονδίας συνεδρίασε (22 Οκτωβρίου και ώρα 11:30) η Επιτροπή Επιμόρφωσης Μελετών Υγιεινής και Ασφάλειας με πλήρη απαρτία των μελών της.

22-10-2014

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικότερα της εύλογης ανησυχίας που υπάρχει για τον θανατηφόρο ιό Έμπολα', αλλά και για τα κρούσματα κρατουμένων που πιστοποιήθηκαν ότι πάσχουν από την νόσο της φυματίωσης.

Σε συνεργασία με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας αναδείξαμε με σχετικά έγραφα προς όλους τους αρμοδίους, την αναγκαιότητα λήψης όλων των ενδεδειγμένων μέσων, προκειμένου αυτά να συμβάλλουν στην διασφάλιση της υγείας των συναδέλφων και ασφαλώς στην απαρέγκλιτη τήρηση του Π.Δ 45/2008.

Συμπερασματικά, αναλύσαμε την σχετική αλληλογραφία που αφορά την Επιτροπή και τις καταγγελίες των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων, που κατά κόρον αναφέρονται στις ελλείψεις υποδομών στα κρατητήρια των Υπηρεσιών, τα οποία κρίνονται μη λειτουργικά (π.χ. στην Θεσσαλονίκη τα Α.Τ Πλατείας, Αμπελοκήπων, ενώ ανενεργά χαρακτηρίσθηκαν τα κρατητήρια των Α.Τ. Πυλαίας και Λευκού Πύργου), στις ελλείψεις στον χώρο κράτησης του Α.Τ. Πύργου, στην μακρά κράτηση κυρίως των ποινικών κρατουμένων στην Δ.Α. Πρέβεζας, αλλά και σε όλη την Ελληνική Επικράτεια διότι αρνούνται την παραλαβή τους τα κατά τόπους Σωφρονιστικά Καταστήματα λόγω κορεσμού τους.

Ομοίως οι καταγγελίες των Ενώσεων της μεθορίου τόσο στον Έβρο όσο και στα Δωδεκάνησα, αλλά και στα Υ.Φ.Ε.Κ.Α της ενδοχώρας, για την μη χορήγηση μέσων προστασίας προς αποτροπή μετάδοσης μολυσματικών νόσων.

Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας και τα μέλη της Επιτροπής παρίστανται όπου κριθεί αναγκαίο, προκειμένου δια ζώσης, να συνεκτιμήσουν από κοινού με τις Ενώσεις τα υπάρχοντα προβλήματα και να τα ιεραρχήσουν με στόχο την κατά προτεραιότητα επίλυσή τους.

Εξάλλου, η Επιτροπή μας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Θεσμών και Διαφάνειας κ. Αθανασίου Χαράλαμπο στην Θεσσαλονίκη, συνάντηση που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για το συνδικαλιστικό μας κίνημα και στον οποίο αναπτύξαμε την θεματολογία μας που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου του, κυρίως δε για την μακρά κράτηση των ποινικών κρατουμένων στις αστυνομικές υπηρεσίες, λόγω άρνησης της παραλαβής τους από τα Σωφρονιστικά Καταστήματα.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Υπουργός σύντομα το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί με την λειτουργία των νέων καταστημάτων φύλαξης Χανίων, Δράμας, και την επέκταση των εγκαταστάσεων στην Νιγρίτα Σερρών.

Ανάλογος προβληματισμός αναπτύχθηκε στον κ. Υπουργό για την ίδρυση και λειτουργία του καταστήματος υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό Λαρίσης και την ενεργό συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ. στην στελέχωσή του.

Η επιτροπή μας επιφυλάσσεται να παρουσιάσει σημαντικά στοιχεία συντόμως για τον αριθμό κράτησης των ποινικών, καθώς επίσης και για τον προϋπολογισμό της σίτισης αυτών, που επιβαρύνει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Η Επιτροπή δημόσια ευχαριστεί όλες τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις για την αγαστή συνεργασία που υπάρχει και δεσμεύεται για τις συνεχείς παρεμβάσεις της, με σκοπό την επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας και τα οποία κατατάσσουμε ως κορυφαία.

Για την Επιτροπή:
Ο Πρόεδρος Φεστερίδης Γεώργιος
Τα μέλη: Αθανασόπουλος Αθανάσιος
Δαγκλής Δημήτριος
Καλευράς Αλέξανδρος
Αχτύπης Μαρίνης

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2014

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ