Font Size

Cpanel

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

Παρατηρήσεις της ΕΑΥ Ροδόπης επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος Οργάνωση και λειτουργία Αστυνομικής Ακαδημίας

Αριθ. Πρωτ. : 189/2014
Κομοτηνή 18 Ιουλίου 2014

Σχετ.: Το 314/2/32 από 02 Ιουλίου έγγραφό σας.

Προς: Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

Θέμα: Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος Οργάνωση και λειτουργία Αστυνομικής Ακαδημίας»

  Έπειτα από μία πρώτη μελέτη του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος Οργάνωση και λειτουργία Αστυνομικής Ακαδημίας», το Δ.Σ. της Ένωσής μας κατέληξε στις εξής παρατηρήσεις.

  Α) Το Π.Δ. κινείται μεν σε θετική κατεύθυνση και επιχειρεί βελτιώσεις στην οργάνωση και λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας, πλην όμως κατ΄εμάς δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ουσιαστική και εκ θεμελίων μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης στην Ελληνική Αστυνομία, κάτι που είναι αναγκαίο να γίνει και αποτελεί πάγιο αίτημα της

  Ομοσπονδίας μας και της Ένωσής μας.

  Αναβαθμίζεται σημαντικά και ουσιαστικά η Σχολή Αξιωματικών εξομοιούμενη με Α.Ε.Ι., αλλά όσον αφορά την Σχολή Αστυφυλάκων θεωρούμε ότι θα πρέπει να επεκτείνει το χρόνο σπουδών και να τον εναρμονίσει με αυτόν που ορίζεται για τα Τ.Ε.Ι., έτσι ώστε να πάψει οριστικά αυτό το ασαφές ουσιαστικά περιβάλλον που υπάρχει αυτή τη στιγμή και αφορά στον χαρακτηρισμό της Σχολής Αστυφυλάκων. Με τον προσδιορισμό της φοίτησης σε 5 εξάμηνα συμπεριλαμβανομένης και της πρακτικής, που προβλέπεται στο άρθρο 41&1 , η Σχολή Αστυφυλάκων απλά παραμένει σε σχολή υπερδιετούς φοίτησης που θα λειτουργεί βέβαια ως τμήμα της Αστυνομικής Ακαδημίας (πανεπιστημιακής σχολής), αλλά η διάρκεια των σπουδών δεν επαρκεί για να εξομοιωθεί με Τ.Ε.Ι.

  Β) Σύμφωνα με το Π.Δ. η Συνέλευση μελών Δ.Ε.Π. είναι ενιαία. Η Αστυνομική Ακαδημία είναι μία ενιαία μονάδα με κλάδους Προπτυχιακό (σχολές Αστυφυλάκων-Αξιωματικών)-Μεταπτυχιακό κ.λ.π. . Κατά τις διατάξεις του άρθρου 54&2 «οι θέσεις των μελών Δ.Ε.Π. είναι ενιαίες, ανήκουν στην Αστυνομική Ακαδημία και κατανέμονται στους τομείς».

  Τα παραπάνω σε συνδυασμό και με τη γενική διάρθρωση της λειτουργίας της Αστυνομικής Ακαδημίας, θεωρούμε ότι αφήνουν μόνο δύο επιλογές, δηλαδή ή τα μέλη Δ.Ε.Π. θα πρέπει να μετακινούνται στις έδρες των σχολών προκειμένου να ασκήσουν το διδακτικό τους έργο (κάτι που θα είναι και δύσκολο έως ανεφάρμοστο αλλά και θα επιφέρει μεγάλο οικονομικό κόστος) ή οι σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένες στον αυτό τόπο (κάτι που σε συνδυασμό με το ότι δεν ορίζονται πουθενά οι έδρες λειτουργίας των τμημάτων της Αστυνομικής Ακαδημίας, αλλά και με την προ διετίας μετατροπή μέρους των εγκαταστάσεων των Τμημάτων Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής και Ξάνθης, μας ενισχύει την υποψία αλλά και την αγωνία μήπως υποκρύπτει πρόθεση να κλείσουν οριστικά οι σχολές αυτές-παρότι από άποψη εγκαταστάσεων αλλά και ποιότητας εκπαίδευσης, διδακτικού προσωπικού καθηγητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ήταν οι καλύτερες στην Ελλάδα). Αξιώνουμε να οριστεί ρητά ως έδρα λειτουργίας τουλάχιστον της Σχολής Αστυφυλάκων η Κομοτηνή (ως έχει) και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της στις χωρίς αμφιβολία πρότυπες εγκαταστάσεις που διαθέτει, αν και κατά την άποψή μας για λόγους εθνικούς και σημειολογικούς σε συνδυασμό με την ύπαρξη των άριστης από κάθε άποψη εγκαταστάσεων, αλλά και της λειτουργίας στην Κομοτηνή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επιβάλλει ως αναγκαιότητα τον ορισμό ως έδρα λειτουργίας της Αστυνομικής Ακαδημίας την Κομοτηνή.

 Γ) Μας δημιουργούν έντονο προβληματισμό οι διατάξεις των άρθρων 32&2 και 41&3 που προβλέπουν «οι σπουδαστές με την παρουσίασή τους στη Σχολή υποβάλλονται στην προβλεπόμενη κύρια βασική εκπαίδευση, η οποία πραγματοποιείται με μέριμνα της Σχολής στις εγκαταστάσεις της Σχολής ή στις Σχολές και τα Κέντρα Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων ή σε άλλους κατάλληλους χώρους». Θεωρούμε ότι η αποστρατικοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι άμεσα αναγκαία και αυτό δεν μπορεί να επέλθει όταν συνεχίζει να υπάρχει η πρόβλεψη πραγματοποίησης, έστω και μέρους, της εκπαίδευσης των αστυνομικών στις Σχολές και τα Κέντρα Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

  Δ) Διαπιστώνουμε να απουσιάζει το κίνητρο εισαγωγής των αριστούχων αποφοίτων της Σχολής Αστυφυλάκων στην Σχολή Αξιωματικών.

  Τέλος, θεωρούμε ότι εφόσον δημιουργείται νέα δομή στην Αστυνομική Ακαδημία και στα πλαίσια της πλήρως αυτοδιοικούμενης λειτουργίας της, δεν υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, καθότι τα ζητήματα που αυτή διαχειρίζεται μπορούν να περιέλθουν στη διαχείριση της Διοίκησης της Αστυνομικής Ακαδημίας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Παναγιώτης

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα