Font Size

Cpanel

kitsios_kostas

Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων
ΚΙΤΣΙΟΣ Κωνσταντίνος

Προτάσεις θεραπείας για το «βραχνά» του πόθεν έσχες

  Εκατοντάδες είναι οι Αστυνομικοί (εν ενεργεία και απόστρατοι), που για μια ακόμη χρονιά σύρονται κυριολεκτικά στις αίθουσες των Δικαστηρίων διότι δεν απέστειλαν ή δεν συμπληρώσαν σωστά την Δήλωση περιουσιακής κατάστασης << πόθεν έσχες >> .

  Συνάδελφοί μας, καλούνται σε απολογία ενώπιον της Δικαιοσύνης, διότι στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης ανέγραψαν την φράση << ουδεμία μεταβολή επήλθε, ή διότι δεν συμπλήρωσαν στην ανάλογη στήλη το << υπέρογκο ποσό >> που εισέπραξαν από την πώληση ενός μοτοποδηλάτου 25ετίας, ή γιατί δεν επισύναψαν το φωτοαντίγραφο αδείας κυκλοφορίας του οχήματος τους , ή γιατί δεν απέστειλαν την σύμβαση στεγαστικού δανείου που έχουν συνάψει με Τραπεζικό Ίδρυμα , ή ακόμη και γιατί δεν συμπλήρωσαν στην στήλη Πλωτά – εναέρια μέσα , την φράση << Δεν έχω πλωτό ή εναέριο μέσο >>, λές και αν είχαν δεν θα φαίνονταν στο έντυπο Ε1 το οποίο έχουν επισυνάψει .

  Ναι, θα συμφωνήσω πως ενδεχομένως υπήρξαν λάθη ,τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν δόλο και πολύ περισσότερο υπόθεση διαφθοράς, έτσι ώστε οι συνάδελφοί μας να έχουν αυτού του είδους την αντιμετώπιση ,εκτός αν η επίσημη πολιτεία θεωρεί πως επιβάλλεται στα προσόντα των Αστυνομικών να περιλαμβάνονται και οι γνώσεις λογιστικής .

  Η απαξίωση αυτή της προσωπικότητας , μέσω της απρόσωπης εφαρμογής του γράμματος του νόμου ,εκθέτει όμως ψυχικά και οικονομικά εκατοντάδες συναδέλφους μας οι οποίοι τυπολατρικά αντιμετωπίζονται ως « παραβάτες του νόμου », χωρίς κατ' ουσία να διερευνάται η πραγματική αιτία αυτού του φαινομένου.

  Από την άλλη όμως μεριά δεν μπορεί να μην καταγραφεί και η προσπάθεια του επίσημου κράτους της συγκυβέρνησης , η οποία προσφάτως , με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο για τα Κ.Τ.Ε.Λ, προσπάθησε να απαλλάξει από την υποχρέωση δήλωσης « πόθεν έσχες » πρόσωπα που κατέχουν μετοχές σε ναυτιλιακές εταιρείες ,μια κραυγαλέα σκανδαλώδης και προκλητικά χαριστική τροπολογία που σε ένα << άσχετο >>νομοσχέδιο και χωρίς την τήρηση στοιχειωδών κανόνων διαφάνειας , προσπάθησε να διευκολύνει τη φοροδιαφυγή των << ολίγων και εκλεκτών >>.

  Βλέπουμε λοιπόν ένα καθ' υπερβολή διπλό Κράτος το οποίο λειτουργεί από την μία πλευρά προωθητικά για τα συμφέροντα συγκεκριμένων <<ομάδων>> και από την άλλη ανασταλτικά και εκδικητικά για τη ζωή και την ψυχική ηρεμία των <<συνήθως υπόπτων>> που είναι οι Έλληνες Αστυνομικοί , οι οποίοι είναι κατάφορα απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από την άδικη αυτή αντιμετώπιση της επίσημης Πολιτείας που με πολύ μεγάλη ευκολία όμως τους βαπτίζει δολοφόνους , φασίστες , διεφθαρμένους ή οτιδήποτε άλλο ανάλογα με την περίσταση και το τι θέλει κάθε φορά να πετύχει.

  Συνειδητοποιώντας το τι πραγματικά συμβαίνει , οφείλουμε να εκφράσουμε έντονα την καθόλα δικαιολογημένη αγανάκτησή μας και να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς μας άρχοντες να πάψουν να σπιλώνουν συνειδήσεις αθώων και να ασχοληθούν σοβαρά με τους διεφθαρμένους και επίορκους (οι οποίοι σαφώς και στο βαθμό που υπαινίσσονται δεν υπάρχουν στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας ), γεμίζοντας τα δημόσια ταμεία με χρήματα που αποσπάστηκαν κατά καιρούς από αυτά και αποκαθιστώντας τις αδικίες που έχουν συντελεστεί λόγω της ανισοκατανομής των φορολογικών βαρών , εφαρμόζοντας επιτέλους την ισονομία .

  Οφείλουμε επίσης να καταθέσουμε τις προτάσεις μας οι οποίες θα διευκολύνουν την Υπηρεσία μειώνοντας σημαντικά τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας ,ανακουφίζοντας τους ίδιους τους συναδέλφους από προβλήματα σαν κι αυτά , που τους εκθέτουν ψυχικά και οικονομικά.

  Η αποστολή των δηλώσεων Πόθεν Έσχες μπορεί κάλλιστα να πραγματοποιηθεί με τους εξής τρόπους :

  1.Μέσω της εφαρμογής POLICE ON LINE ( P.O.L ) όπου ο Αστυνομικός από μόνος του ή με την βοήθεια των top users της Υπηρεσίας του, θα συμπληρώνει σε κατάλληλα διαμορφωμένη φόρμα τα στοιχεία που του ζητούνται στα αντίστοιχα πεδία ,αποστέλλοντάς την ηλεκτρονικά στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την δημιουργία μιας νέας φόρμας όπου δεν θα υποβάλλονται φορολογικά στοιχεία που έχουν ήδη υποβληθεί με τις φορολογικές δηλώσεις.

  2. Απευθείας ο ίδιος ο Αστυνομικός μέσω του προσωπικού του email μπορεί να αποστείλει την Δήλωση περιουσιακής κατάστασης στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Άλλωστε μετά και την πρόσφατη αυτόματη καταγραφή των ποσών που προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις, αλλά και των τόκων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπόχρεου από την Γ.Γ.Π.Σ στη φόρμα συμπλήρωσης του εντύπου Ε1 ,δεν υπάρχουν πλέον πεδία - εφαρμογές οι οποίες είναι διαφορετικές ή δεν περιλαμβάνονται στο έντυπο του πόθεν έσχες πλην αυτού των πλησιεστέρων συγγενών τους οποίους ούτως ή άλλως και να επιθυμούσαμε δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε.

  Οι προτάσεις αυτές μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην μείωση της γραφειοκρατίας και του τεράστιου όγκου << χαρτούρας >>, στην εξοικονόμηση Αστυνομικού προσωπικού προς όφελος του πολίτη , στην μείωση της κατασπατάλησης εκατοντάδων χαμένων εργατοωρών ,καθώς και στην εξασφάλιση της έγκυρης αποστολής αλλά και της άμεσης επιβεβαίωσης της παραλαβής των δηλώσεων.

  Παράλληλα με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί το χρηματικό ποσό της τάξεως των 200.000,00 Ευρώ , ποσό που επιβαρύνονται οι ίδιοι οι συνάδελφοι και αντιστοιχεί στο κόστος αποστολής τουλάχιστον 57.000 εντύπων Δηλώσεων Περιουσιακής κατάστασης ( μόνον για τους Αστυνομικούς ) με μέσο όρο τα 3,5 Ευρώ που είναι το κόστος αποστολής συστημένου (57.000 Χ 3,5 Ευρώ =199,500 Ευρώ).

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Προτάσεις θεραπείας για το «βραχνά» του πόθεν έσχες