Font Size

Cpanel

Κερδίσαμε μια ακόμα μάχη, αλλά ο πόλεμος είναι μπροστά μας

avatar_fotopoulos

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2014
Αρ. Πρωτ.:500/7/35η

Κερδίσαμε μια ακόμα μάχη, αλλά ο πόλεμος είναι μπροστά μας


Προς: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

  Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

  Η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που επιβλήθηκαν στους μισθούς μας με το τρίτο Μνημόνιο, δικαιώνει τον αγώνα της Ομοσπονδίας και όλων των Πρωτοβαθμίων Ενώσεών μας που συντάχθηκαν με τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες μας, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

  Υψώσαμε σταθερά τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα γιατί πιστέψαμε εξ αρχής ότι αδικούμασταν κατάφορα. Γιατί δεν «τα είχαμε φάει μαζί». Γιατί οι διεκδικήσεις μας για μια αξιοπρεπή ζωή και για να μην επιστρέψει ο Αστυνομικός στην εποχή της ανυποληψίας και της εκμετάλλευσης, δεν ήταν συντεχνιακές. Ήταν δίκαιες και είχαν την κοινωνική αποδοχή και μάλιστα τη στιγμή που ολόκληρη η κοινωνία βίωνε συνθήκες χρεοκοπίας και βαθιάς φτώχειας. Δεν είναι τυχαίο ότι καμία κοινωνική ομάδα δεν αμφισβήτησε το δίκαιο του αγώνα μας, πλην βεβαίως των γνωστών και μη εξαιρετέων φερέφωνων της τρόικας που επιχείρησαν για ένα διάστημα να μας συκοφαντήσουν ως δήθεν υψηλά αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων. Η στάση αυτή αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της σωστής μας πορείας και της κοινωνικής αναγνώρισης των αγώνων μας.

  Η απόφαση, λοιπόν, του ΣτΕ, υπό αυτήν την έννοια, είναι ιστορική και μας δικαιώνει ανεπιφύλαχτα. Δεν είναι τυχαίο που εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπόψη της σειρά παραμέτρων των ιδιαιτεροτήτων της εργασίας, όπως την επικίνδυνη αποστολή, τις αυξημένες υπηρεσιακές και εξω-υπηρεσιακές υποχρεώσεις, τις απαγορεύσεις (π.χ. απεργία), τους ειδικούς περιορισμούς ατομικών δικαιωμάτων (ελεύθερη ανάπτυξη προσωπικότητας, επαγγελματική ελευθερία, δικαίωμα έκφρασης κλπ) και την από αυτά απορρέουσα υποχρέωση της Πολιτείας για ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των Ελλήνων Αστυνομικών, την ανάλογη διαμόρφωση του ύψους των μισθών τους για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, αποτροπής εξω-υπηρεσιακής απασχόλησης και αυξημένων κινδύνων διαφθοράς.

  Όλα αυτά δηλαδή, που το συνδικαλιστικό μας κίνημα τόνιζε από την πρώτη στιγμή, σημειώνοντας μάλιστα συνθηματικά ότι «στο αγαθό της ασφάλειας δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές».

  Τώρα, απομένει στην Κυβέρνηση να σεβαστεί την ιστορική αυτή απόφαση και να μη διαπράξει ένα ακόμα λάθος, στην προσπάθειά της να διορθώσει το αρχικό της λάθος, με το οποίο μας είχε κάνει τις επιπρόσθετες περικοπές στις αποδοχές μας.

  Από την πλευρά μας δηλώνουμε πανέτοιμοι να δώσουμε και αυτήν την μάχη και όποια άλλη μάχη χρειαστεί προφανώς για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, έδαφος που χάθηκε όχι με δική μας ευθύνη, όπως κάποιοι μικρόνοες υποστηρίζουν από εμπάθεια και αντισυναδελφική υστερία, ενώ όλοι μαζί επιβάλλεται να απαιτούμε το δίκιο μας, σεβόμενοι τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων.

  Σε ό,τι με αφορά τονίζω ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσω ανυστερόβουλα και ανιδιοτελώς να αγωνίζομαι όπως κάνω εδώ και τρεις δεκαετίες γνωρίζοντας ότι ο «εχθρός» δεν είναι ανάμεσά μας. Άλλοι ευθύνονται για τα μεγάλα προβλήματά μας κι εκεί είναι στραμμένη η προσοχή μου, όσο κι αν κάποιοι λειτουργούν ορισμένες φορές ανάμεσά μας αποπροσανατολιστικά και αποδυναμωτικά.

  Προειδοποιούμε, λοιπόν, τους κυβερνώντες και όσους τυχόν «επενδύουν» στην εσωστρέφεια και στην υπονόμευση της κρίσιμης μάχης που έχουμε μπροστά μας, εν μέσω θέρους: Η ΠΟΑΣΥ δεν υποστέλλει τη σημαία του μαζικού αγώνα. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του Έλληνα αστυνομικού, αλλά και για να μην καταρρεύσει η ασφάλεια του τόπου. Επιμένουμε και λέμε ότι χωρίς ενίσχυση του προϋπολογισμού δαπανών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αστυνομικός είναι καταδικασμένος στη φτώχεια και στην ανυποληψία και ο συμπολίτης μας στην ανασφάλεια και στην καχυποψία για τον ...διπλανό του!

  Στο χέρι μας είναι και πάλι επομένως να αγωνιστούμε για να κατοχυρώσουμε στην πράξη το πνεύμα και το γράμμα της απόφασης του ΣτΕ.

  Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

  Δείξτε πίστη και αφοσίωση στον καλό μας αγώνα, κλείνοντας αυτιά και μάτια στις γνωστές σειρήνες που μόνο την καταστροφή και την υποτέλεια ξέρουν να υπηρετούν. Βασιστείτε στις δυνάμεις μας, σ' αυτές που μας επέτρεψαν εν μέσω μνημονιακής θύελλας να αποτρέψουμε πολλές αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

  Μην ακούτε αυτούς που διαδίδουν υποκριτικά ότι ο συνδικαλιστικός μας αγώνας έχει μόνο ήττες. Ο χώρος δεν μου επιτρέπει να αναφερθώ διεξοδικά στους διοικητικούς απολογισμούς των συνεδρίων και σε όσα θετικά έχουν συντελεστεί. Εξάλλου όλα αυτά έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

  Αν τα επισημαίνω όλα αυτά με αφορμή την ικανοποίηση που νιώθω και πρέπει να νιώθουμε όλοι μας για την απόφαση του ΣτΕ, είναι γιατί δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Δυστυχώς, η θερινή περίοδος αξιοποιείται για τη θεσμοθέτηση νέων μέτρων, ενδεχομένως και εις βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν είναι η αγωνία μου μόνο για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Υπάρχουν ήδη διοχετεύσεις για νέα μισθολόγια και νέο ασφαλιστικό στο δημόσιο. Η αναδιοργάνωση έχει ξεκινήσει. Οι καθημερινές προκλήσεις είναι μπροστά μας και απρόβλεπτες πολλές φορές.

  Σας ζητώ, λοιπόν, να πορευτούμε και αυτό το καλοκαίρι συντεταγμένα, με βαθιά πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, έτοιμοι να ανταποκριθείτε μαζικά και δυναμικά στα προσκλητήρια που μας περιμένουν.

  Καλή δύναμη και καλούς αγώνες!

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Κερδίσαμε μια ακόμα μάχη, αλλά ο πόλεμος είναι μπροστά μας