Font Size

Cpanel

poasy

Αθήνα, 05 Ιουνίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 200/3/41

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 03/04-06-2014

  Συνεδρίασαν χθες και προχθές στην Αθήνα το Διοικητικό και το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας και μετά από πολύωρη ανάπτυξη των προβλημάτων που ταλανίζουν τον Αστυνομικό Οργανισμό και την αστυνομική οικογένεια, έγινε ενημέρωση της νέας Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και ζητήθηκαν οι παρεμβάσεις της επί σειρά εκκρεμών ζητημάτων.

dsc-0001

  Στον νέο Αρχηγό Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο Τσακνάκη και στους επιτελικούς αξιωματικούς που τον συνόδευαν, επισημάνθηκε ότι η Ελληνική Αστυνομία βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού, κινδυνεύοντας να βρεθεί απέναντι στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας της ανακολουθίας λόγων και έργων των πολιτικών που χειρίζονται τις τύχες μας. Για να μη συμβεί αυτό, πρέπει να προστατεύσει και η Ηγεσία τις καλές μας σχέσεις με την ελληνική κοινωνία και να μην επιτρέπει τη χρησιμοποίηση των αστυνομικών σε πολιτικά παιγνίδια και σκοπιμότητες, όπως συνέβη πρόσφατα π.χ. με ύποπτα δημοσιεύματα για τις εκλογικές προτιμήσεις, επιλεκτικά των αστυνομικών, αλλά και με τη χρησιμοποίηση της αστυνομίας για την «αντιμετώπιση» τω ν καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων για άμεση επαναπρόσληψή τους. Και ενώ καλούμαστε να σταθούμε καλά στην κοινωνία, προσφέροντας από το υστέρημά μας και με μόνο όπλο το φιλότιμο του Έλληνα αστυνομικού, τα ζητήματά μας δεν αντιμετωπίζονται, με αποτέλεσμα τεχνηέντως να βρισκόμαστε στη θέση του απολογούμενου, ενώ τις λύσεις πρέπει να τις δώσουν άλλοι.

  Επιπροσθέτως, παρατηρούνται φαινόμενα όπως «μετάθεση» των αδυναμιών της διοίκησης στις πλάτες των αστυνομικών, επίδειξη αυστηρότητας στο χαμηλόβαθμο προσωπικό, «για ψύλλου πήδημα», όταν την ίδια ώρα δεν ελέγχονται όσοι καταστρατηγούν τη νομοθεσία για τα εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών είτε για τα ελλείμματα που παρατηρούνται στην καθημερινότητά τους σε όλους τους τομείς, χωρίς διασφάλιση ενόψει και της θερινής περιόδου (καταστρατήγηση ωραρίου, κατασπατάληση δύναμης, ελλιπής διοικητική μέριμνα, επικίνδυνα οχήματα, άθλιες υποδομές, προβλήματα στα Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, κάλυψη λειτουργικών αναγκών από το ταμείο ορισμένων σωματείων κλπ).

  Την ίδια ώρα, τα θύματα εν ώρα καθήκοντος αυξάνονται και οι αυτοκτονίες συναδέλφων είναι εξίσου ανησυχητικές, χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την αποτροπή τους (ψυχολογική υποστήριξη κ.λ.π.). Η αστυνομική οικογένεια στο σύνολό της βιώνει την οικονομική κρίση ενώ το πρόσφατο «φιλοδώρημα» των 500 ευρώ που δεν δόθηκε σε ένα μεγάλο μέρος αστυνομικών (πολύτεκνοι, με αρκετά χρόνια υπηρεσίας και υποχρεώσεις κλπ) δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αποκατάσταση των αδικιών. Αναμένουμε δε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προειδοποιώντας την Κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθούμε ουδεμία φαλκίδευσή της ούτε ενεργοποίηση των ψηφισθέντων διατάξεων για νέες μισθολογικές περικοπές (88 εκατομμύρια ευρώ κλπ).

  Στο μείζον ζήτημα της αναδιάρθρωσης τονίστηκε ότι επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες που είχαμε ήδη εκφράσει με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, αφού στους δυο μήνες της εφαρμογής του αναδεικνύονται η προχειρότητα του εγχειρήματος και τα προβλήματα που το συνοδεύουν (αλληλοεπικαλύψεις, γραφειοκρατία, σύγχυση αρμοδιοτήτων κλπ). Ζητήσαμε δε να μη γίνει ερήμην της κοινωνίας και των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή ημών των αστυνομικών. Να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις μας (ιδιαιτερότητα των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών, σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ, διασφάλιση μετακινουμένων από Κλάδο σε Κλάδο κλπ) και τα προβλεπόμενα Προεδρικά Διατάγματα να τύχουν επεξεργασίας σε ειδική Επιτροπή με τη συμμετοχή μας, όπως είχε δεσμευτεί στη Βουλή και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας. Τονίστηκε δε η αναγκαιότητα της διαφύλαξης της ομογενοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας και όχι η δημιουργία νέων διχαστικών καταστάσεων με την αδιαφανή κατανομή του προσωπικού στους νέους Κλάδους, τις φημολογούμενες προσλήψεις εκτός πανελλαδικών εξετάσεων και την ένταξη των δημοτικών αστυνομικών στις αστυνομικές δομές, χωρίς ξεκάθαρο, διακριτό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκαν επίσης τα ζητήματα της αλλαγής των διατάξεων του Κώδικα Μεταθέσεων χωρίς να καταστρατηγούνται τα συμφέροντα των συναδέλφων είτε να διαιωνίζεται ο ανορθολογισμός στην κατανομή της δύναμης και να αναβιώνουν οι πελατειακές σχέσεις.

  Στον κ. Αρχηγό επισημάνθηκε επίσης η στήριξη που παρέχει το Διοικητικό και το Γενικό Συμβούλιο στα μέλη του Δ.Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ, το οποίο μηνύθηκε από συνταξιούχους που διεκδικούν πρόσθετο εφάπαξ, λόγω διοικητικών αποκαταστάσεων.

  Ο κ. Αρχηγός μίλησε από την πλευρά του για την αναγκαιότητα της ειλικρινούς και συντεταγμένης συνεργασίας με την Ομοσπονδία και τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, ενώ για τα ζητήματα που τέθηκαν είπε ότι η επίλυσή τους είναι συνδεδεμένη με την οικονομική κρίση, προέχει δε η τόνωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. Στόχος δε και της αναδιοργάνωσης είναι να υπηρετηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο αυτή η κατεύθυνση, με την εξειδίκευση, τη βελτίωση της αστυνομικής εκπαίδευσης και τη λειτουργικότητα των νέων Κλάδων, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε βάθος τουλάχιστον διετίας. Επίσης διαβεβαίωσε ότι η Υπηρεσία πρέπει να ελέγχει τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών που δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα όσον αφορά το ωράριο εργασίας και την ανακοίνωση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, ενώ για το ζήτημα της διαφθοράς και τον Οδικό χάρτη για την αντιμετώπισή τους που του επιδώσαμε, είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι το πλέον καθαρό Σώμα. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν είναι ανοικτός στη συνεργασία με τη συμβολή και των αρμόδιων Αξιωματικών του Αρχηγείου (εξόφληση υπομνημάτων, σπατάλη καυσίμων, διαθεσιμότητες λόγω αποδράσεων, ποινικοί κρατούμενοι, ανανέωση οχημάτων κλπ).

  Κατόπιν τούτων, η αγωνιστική μας διάθεση και τακτική δεν εξαντλείται με την υποβολή των αιτημάτων μας στην Ηγεσία, αλλά εξειδικεύεται περαιτέρω σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις για τις οποίες καλούνται όλες οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις να επιδείξουν μέγιστη επαγρύπνηση πολλώ δε μάλλον λόγω και της μεταβατικής περιόδου της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών και των κινδύνων που ελλοχεύουν. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο τις συνεδριάσεις των Γενικών Συμβουλίων και εκτός Αθηνών, ενημερώνοντας πληρέστερα τους συναδέλφους για τις ενέργειες της ΠΟΑΣΥ και των Σωματείων για ό,τι έχουμε επιτύχει (οικονομικά και θεσμικά μέτρα) και για τις συναντήσεις που γίνονται με στόχο την επίλυση άλλων εκκρεμοτήτων (Υπουργείο Δικαιοσύνης, ΤΕΑΠΑΣΑ, ΜΤΣ, Δημοτική Αστυνομία, διασφάλιση κοινωνικών πόρων κλπ).

  Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές και την εκλογή στα αυτοδιοικητικά όργανα πολλών συναδέλφων, η Ομοσπονδία τους εύχεται καλή επιτυχία στο έργο τους υπενθυμίζοντας ότι αυτό αποτελεί συνδικαλιστική κατάκτηση και προτρέποντας τους να πρωτοστατούν στην επίλυση θεμάτων που αφορούν και την Ελληνική Αστυνομία.

  Ζητούμε, τέλος, από την Ηγεσία να μην κωλυσιεργεί όσον αφορά την επίλυση ώριμων αιτημάτων, να ελέγχει τη διοίκηση για τις όποιες παρασπονδίες της, να αντισταθεί δε σθεναρά σε κάθε πιθανή περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού για την Ελληνική Αστυνομία (διασφάλιση νυχτερινών-πενθημέρων) και να σταθεί αρωγός στην οικογένεια του αδικοχαμένου Αρχιφύλακα Βασιλείου Μαρτζάκλη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

  Το Γενικό Συμβούλιο, ως ελάχιστο φόρο τιμής, τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

ypografes-poasy

dsc-0002

dsc-0003

dsc-0004

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα