Font Size

Cpanel

kalliakmanis

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ε.Α.Υ. Νοτιοανατολικής Αττικής
ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ Γεώργιος

 

Η επικινδυνότητα της νυχτερινής εργασίας και πώς αντιμετωπίζεται

 

  Είδαμε ότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, γίνεται όλο και συχνότερα λόγος για την νυχτερινή εργασία, για την μείωση των ωρών της νυχτερινής εργασίας, αλλά και για προβλήματα που δημιουργούνται τον Σεπτέμβρη κάθε έτους για την ανεύρεση χρημάτων σε συγκεκριμένους Κωδικούς προκειμένου να αποζημιωθεί η νυχτερινή εργασία των αστυνομικών.

  Κατ' αρχήν ας δούμε γενικά με τον όρο νυχτερινή εργασία τι εννοούμε:

  Σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο νυχτερινή εργασία είναι η απασχόληση που περιλαμβάνεται στις νυχτερινές ώρες οι οποίες έχουνε καθοριστεί με νόμιμες διατάξεις κατά τις ώρες 22:00 έως 06:00.

  Σύμφωνα με κοινές υπουργικές αποφάσεις όλοι οι μισθωτοί υπάλληλοι που απασχολούνται κατά τις νυχτερινές ώρες είτε καθ' όλο το διάστημα της νύχτας είτε ορισμένες νυχτερινές ώρες ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για συνεχή ή έκτακτη απασχόληση, δικαιούνται τις προσαυξήσεις των νομίμων αποδοχών τους κατά 25% είτε η νυχτερινή εργασία επιβάλλεται από την σύμβαση εργασίας είτε από την φύση της εργασίας.

  Επιπροσθέτως αν η νυχτερινή εργασία συμπέσει με ημέρα Κυριακή ( 22:00 Σαββάτου μέχρι 06:00 Κυριακής) τότε εκτός της προσαύξησης του 25% καταβάλλεται επιπλέoν προσαύξηση 75% λόγω της υποχρεωτικής αργίας.

  Τα παραπάνω φυσικά ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους πλην των αστυνομικών που σύμφωνα με το πδ 394/01 τον Ν.3205/2003, την υπουργική απόφαση 8002/32/122-α από 6-9-2007, αλλά και την τελευταία υπουργική απόφαση 8002/32/204-ε, που αφορά τις περικοπές στα νυχτερινά, η νυχτερινή εργασία για κάθε δικαιούχο μπορεί να είναι μέχρι 48 ώρες το μήνα και μέχρι 488 ώρες το χρόνο το ανώτερο, και αμείβεται με το ποσό των 2,60 ευρώ ανά ώρα.

  Ας δούμε όμως τώρα ανατρέχοντας σε ιατρικά συγγράμματα, αλλά και μελέτες της ιατρικής κοινότητας τις επιπτώσεις της νυχτερινής εργασίας στον ανθρώπινο οργανισμό:

  Τα αποτελέσματα μελέτης 24 επιστημόνων της IARC από 10 χώρες δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Δεκεμβρίου 2007 του περιοδικού « LANCET ONCOLOGY».

  Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, προστέθηκε ο νέος αυτός παράγοντας «νυχτερινή εργασία» μεταξύ εκείνων για τους οποίους δεν υπάρχουν απλώς ενδείξεις, αλλά αδιάσειστες αποδείξεις ότι προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο. Επίσης σύμφωνα και με άλλες ιατρικές μελέτες η νυχτερινή εργασία αποτελεί εξ΄ ορισμού μια παθογόνο μη φυσιολογική δραστηριότητα, ο άνθρωπος είναι ένα όν φτιαγμένο να ενεργοποιείται κατά την διάρκεια της ημέρας και να ξεκουράζεται την νύχτα.

  Η δραστηριότητα την νύχτα συμπαρασύρει ένα σύνολο ομοιοστατικών μηχανισμών και δραστηριοτήτων στην φυσιολογία της λειτουργίας του ανθρωπίνου οργανισμού με αποτέλεσμα την διαταραχή του αποκαλούμενου Κιρκάδιου ρυθμού.

  Όταν διαταράσσονται αυτοί οι ρυθμοί, διαταράσσεται το σύνολο των ομοιοστατικών μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού με συνέπεια να μειώνονται οι άμυνές του.

  Άρα ο γενικότερος αποσυντονισμός δεν έχει μοναδικό επακόλουθο τον κίνδυνο καρκίνου.

  Η νυχτερινή εργασία σχετίζεται με πλήθος άλλων παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι διαταραχές της προσωπικότητας και της ψυχικής ισορροπίας, η κατάθλιψη κτλ.

  Σύμφωνα με τις ιατρικές μελέτες η σύνδεση της νυχτερινής εργασίας με τον καρκίνο και τις άλλες ασθένειες ακούει στο όνομα μελατονίνη.

  Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη η οποία, όπως έχει αποδειχθεί, εμπλέκεται σε κάποιους προστατευτικούς μηχανισμούς για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του αμυντικού συστήματος και στην καταστολή των όγκων.

  Η διαταραχή του ενδογενούς μηχανισμού παραγωγής της ορμόνης έχει επίδραση στο ορμονικό σύστημα.

  Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται από τον οργανισμό κατά της διάρκειας της νύχτας με κορύφωση κατά τις ώρες 2-3 το πρωί και σταδιακή μείωση μετά τις 5-6 το πρωί και με μη ανιχνεύσιμα επίπεδα κατά την διάρκεια της ημέρας.

  Άρα, στα άτομα που εργάζονται κατά τις ώρες αυτές (νυχτερινή βάρδια) αποσυντονίζεται ο κιρκάδιος ρυθμός παραγωγής μελατονίνης.

  Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες οι εναλλασσόμενες βάρδιες κρίνονται γενικώς ως επικινδυνότερες για τον οργανισμό διότι το σοκ που υφίσταται το βιολογικό ρολόι του ατόμου είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνεχής αλλαγές.

  Εδώ να σημειωθεί ότι στις άλλες Ευρωπαϊκές πολιτισμένες χώρες που η ανθρώπινη ζωή έχει αξία, οι κρατικοί οργανισμοί αλλά και ο ιδιωτικός τομέας εκτός ότι αμείβουν την νυχτερινή εργασία όπως αρμόζει, χρησιμοποιούν και άλλα μέσα (ειδικούς φωτισμούς κατά την διάρκεια της νύχτας, κλπ) έτσι ώστε ο οργανισμός του εργαζόμενου να καταπονείται όσο το δυνατόν λιγότερο.

  Τα παραπάνω δεδομένα αφορούν επιστημονικά ευρήματα που έχουν καταγραφεί στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία και δεν είναι δυνατόν να τα αμφισβητούν ή να τα ακυρώνουν μνημόνια, περικοπές, αντισυνταγματικά προεδρικά διατάγματα, νόμοι και υπουργικές αποφάσεις.

  Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα δεδομένα, κάποιοι θα έπρεπε το λιγότερο να ντρέπονται έστω και να μιλούν για περικοπές στην ήδη εξευτελιστική νυχτερινή αποζημίωση των Αστυνομικών.

  Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να απειλούν άμεσα η έμμεσα το ένστολο προσωπικό ότι τα χρήματα για την νυχτερινή αποζημίωση δεν επαρκούν, ή να προτάσσουν τον κίνδυνο μείωσης του ήδη εξευτελιστικού ποσού της νυχτερινής αποζημίωσης, ή ακόμα και την κατάργηση αυτής.

  Σε τελευταία συγκέντρωση των γραμματέων των υπηρεσιών που έγινε στην ΓΑΔΑ αναφέρθηκε ότι τα χρήματα του συγκεκριμένου Κωδικού για το 2013 επαρκούν μέχρι τον Αύγουστο.

  Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα επίσημα με το ΥΚΑ 5 και 6 διότι οι ώρες που βάζουν εκεί είναι υπερβολικές.

  Αυτά λοιπόν πρέπει εκεί στο Υπουργείο να τα λάβουν σοβαρά υπόψη και να πάρουν αποφάσεις, σταματώντας επιτέλους να παίζουν με την υπομονή του Έλληνα Αστυνομικού, εξάλλου αρκετά μέτρα πήρανε και μας έφτασαν στην απόλυτη εξαθλίωση, δεν είναι όμως δυνατόν να μας απαξιώνουν με αυτόν τον τρόπο λέγοντάς μας στην ουσία «δουλέψτε νύχτα και μην πληρώνεστε».

  Ας βρουν λύσεις, είτε αποζημιώνοντας την νυχτερινή απασχόληση για όσους υπηρετούν στα Επίσημα, Βουλή και Μαξίμου από κονδύλια της Βουλής καθώς και για τους υπηρετούντες στο ΥΚΑ 5 και 6 από τους εφοπλιστές, μεγαλοδημοσιογράφους κλπ, που τους απασχολούν για να τους προστατεύουν.

  Ή μήπως αυτοί δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν;

  Ή τέλος, ενισχύοντας το συγκεκριμένο κονδύλι για τον Κωδικό της νυχτερινής αποζημίωσης από την στιγμή που δεν μπορεί φυσικά να μειωθεί η δύναμη του προσωπικού που εκτελεί νυχτερινή εργασία λόγω της ιδιαίτερης φύσης και αποστολής του Σώματος.

  Είναι γεγονός ότι το να αμείβεται η νυχτερινή εργασία, όπως αρμόζει, σίγουρα δεν εξορκίζει το κακό που δημιουργεί αυτή στον ανθρώπινο οργανισμό, σκεφτείτε όμως πόσο υποτιμητικό και άδικο είναι να εργάζεται κανείς νύχτα χωρίς να πληρώνεται όπως πρέπει -και δεν θα πω όπως πληρώνονται οι εργαζόμενοι Αστυνομικοί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες(γιατί αυτό πλέον ούτε να μας περάσει από το μυαλό)- αλλά τουλάχιστον όπως πληρώνονται όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι στην χώρα μας που στο κάτω- κάτω ξενυχτάνε χωρίς να κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.

Γεν. Γραμματέα ΕΑΥ Νοτιοανατολικής Αττικής

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Η επικινδυνότητα της νυχτερινής εργασίας και πώς αντιμετωπίζεται