Font Size

Cpanel

Η Δικαίωση 1988-2008,20 Χρόνια Αγώνων και Θυσιών

poasy

Αθήνα 5 Ιουλίου 2008 
Αρ. Πρωτ.: 603/3/3δ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ στη Δράμα η πανηγυρική εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τη γέννηση του αστυνομικού συνδικαλισμού και την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Κατά την εορταστική αυτή συνάντηση, τιμήθηκαν οι πρωτεργάτες συνδικαλιστές, ο εκπρόσωπος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) για την έμπρακτη στήριξη και φιλοξενία της διοίκησης της Ομοσπονδίας στα γραφεία της ΔΟΕ στην Αθήνα τα δίσεκτα χρόνια της «παράνομης» δράσης της, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του πολιτικού και νομικού κόσμου που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά τους, ενώ παρουσιάστηκε από το δημοσιογράφο Μανώλη Σταυρακάκη και η ειδική έκδοση της Ομοσπονδίας, «Η δικαίωση, 20 χρόνια αγώνων και θυσιών για την ΕΛ.ΑΣ. και την Ελλάδα».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Χρήστος Αηδόνης και Μιχάλης Τιμοσίδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου, ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Στρατής Κόρακας, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευστάθιος Σαραφόπουλος, εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Δράμας, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας αντιστράτηγος κ. Αντώνιος Μπάμιατζης, ο αναπληρωτής ΓΑΔΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ταξίαρχος κ. Ανέστης Αργυριάδης, ο τέως πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Γιώργος Καμαρινόπουλος, ο καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Νίκος Φράγκος, ο ποινικολόγος κ. Δημήτρης Μητρόπουλος, ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπος Μπουκουβάλας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας κ. Δημήτρης Ανδριανάκης, ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Δράμας κ. Λάζαρος Ρεπάκης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Οικονόμου, πρώην μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, εκπρόσωποι των πρωτοβαθμίων οργανώσεων από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, του Εργατικού Κέντρου Δράμας, του Ιατρικού Συλλόγου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Δράμας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος και πλήθος συναδέλφων.

Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της Ομοσπονδίας καλωσόρισε ο πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Δράμας κ. Στέργιος Τσούκας, ο οποίος αναφέρθηκε στους ιστορικούς αγώνες του πρώτου εν Ελλάδι αστυνομικού σωματείου, που έπαιξε από την αρχή (1988) καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της ίδιας της ΠΟΑΣΥ.

Από την όλη εκδήλωση αναδείχθηκε ότι τίποτα δεν έκαμψε το αγωνιστικό φρόνημα των πρωτεργατών του συνδικαλιστικού κινήματος και δεν απέτρεψε τη μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση, που συνιστά πλέον ο αστυνομικός συνδικαλισμός στη χώρα μας, παρά τις απηνείς διώξεις που εξαπέλυσε τότε το σύστημα.

Κατά τη σύντομη αναδρομή της εικοσάχρονης πορείας της από πλευράς Ομοσπονδίας τονίστηκε ότι η μεγάλη αυτή θεσμική κατάκτηση των δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων μας, του παρόντος και του μέλλοντος, είναι ένας ώριμος και συγκροτημένος θεσμός που μπορεί να ζήσει και χωρίς τους ιδρυτές της στην πρωτοπορία της εκπροσώπησης. Όσο για τα γνωστά κρούσματα αντιδημοκρατικής, αντισυνδικαλιστικής, προσωπικής και ιδιοτελούς συμπεριφοράς ορισμένων συναδέλφων που εκμεταλλευόμενοι τους αγώνες της Ομοσπονδίας, την άνοδο του κύρους του αστυνομικού και τις αντικειμενικές και αξιοκρατικές δομές που δημιουργήθηκαν, τις κακοποιούν και τις χρησιμοποιούν χάρη προσωπικών συμφερόντων, τονίστηκε δεν πρέπει κανένας συνάδελφος και συναδέλφισσα να επιτρέψει να πολλαπλασιαστούν αυτές οι συμπεριφορές. Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε, ώστε να εξαλειφθούν τάχιστα. Κανένας δεν πρέπει να επαναφέρει τον αστυνομικό στη πρότερη θέση του μίζερου, κακοπληρωμένου, μηχανισμού της εξουσίας που ήταν εχθρός της κοινωνίας. Η νέα γενιά της Ομοσπονδίας πρέπει να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιο των αγώνων μας. Οφείλει να σφυρηλατήσει το νέο όραμα του αστυνομικού συνδικαλισμού που είναι η πλήρης εξίσωση της θεσμικής, υπηρεσιακής, οικονομικής και κοινωνικής μας θέσης, με την θέση των άλλων συναδέλφων μας των προηγμένων χωρών.

Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, εκπροσωπώντας και μεταφέροντας το χαιρετισμό και του υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου, που λόγω έκτακτων υποχρεώσεων, αδυνατούσε να παραστεί, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του, διότι όπως είπε, «μετά από 20 χρόνια από την ίδρυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε πείσμα όσων έβλεπαν ένα καταστροφικό κουτί της Πανδώρας με την εισαγωγή του συνδικαλισμού στην Αστυνομία, τρέφοντας εσφαλμένες αντιλήψεις που κατά καιρούς δημιουργούσαν σκιές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί σήμερα μια σημαντική, κομβική γέφυρα επικοινωνίας. Μια κομβική γέφυρα επικοινωνίας, η οποία υπηρετεί την αλληλοκατανόηση στο νοητό τρίγωνο πολιτείας, αστυνομίας και κοινωνίας. Είχατε δύσκολο έργο και εξακολουθείτε να έχετε δύσκολο έργο. Ασκείτε το θεμιτό καθήκον της προάσπισης και διεκδίκησης θεσμικών, αλλά και οικονομικών αιτημάτων των συναδέλφων σας και προσπαθείτε να συμβάλλετε στην καλλιέργεια αγαστών σχέσεων μεταξύ αστυνομίας και πολιτών».

Και σε άλλο σημείο, τόνισε: «Καταφέρατε μέσα σε 20 χρόνια συνδικαλιστικής σας δράσης, να βελτιώσετε τη θέση του Έλληνα αστυνομικού στην κοινωνία. Καταφέρατε να κτίσετε ουσιαστικές γέφυρες συνεννόησης με την πολιτεία διεκδικώντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αστυνομικών, αλλά και των συνθηκών της επαγγελματικής προσφοράς τους. Σήμερα ειδικά, -έχοντας μια πολιτική ηγεσία που αντιμετωπίζει με κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας όχι μόνο το ρόλο σας ως αστυνομικού, αλλά και τον κοινωνικό σας ρόλο και τις ανθρώπινες ανάγκες σας-, η δική σας δραστηριότητα, σας καθιστά όχι μόνο συνομιλητές της πολιτείας σε ένα διάλογο αυστηρά συνδικαλιστικό, αλλά και συνεργάτες. Συμβούλους, αν θέλετε, στην προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης της Ελληνικής Αστυνομίας και του πολύπλευρου έργου της για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία. Και αυτό διότι έχετε αποδείξει πως ψηλά και στις δικές σας προτεραιότητες είναι η αναβάθμιση του έργου που προσφέρετε στους Έλληνες πολίτες. Σήμερα ειδικά απέναντι στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης που συνδέεται και από μια παραβατικότητα ή και οργανωμένη εγκληματικότητα χωρίς σύνορα, η διαρκής αναβάθμιση του έργου και των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι ένα σημαντικό ζητούμενο ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές, όπως η Δράμα ή το σύνολο της Μακεδονίας και Θράκης».

Ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην προσφώνησή του, ανέφερε για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας, ότι αποτελεί γι' αυτόν «ένα χρέος απέναντι σε εργαζόμενους, οι οποίοι, πριν από 20 χρόνια, με τους εκπροσώπους τους αποφάσισαν να οργανώσουν τη συνδικαλιστική τους δράση. Είναι χαρμόσυνο το γεγονός ότι σήμερα γιορτάζουμε 20 χρόνια από την ίδρυση της ΠΟΑΣΥ. Κάθε φορά που δημιουργείται ένα σωματείο σε ένα εργασιακό χώρο, αυτό δεν μπορεί παρά να είναι θετικό γεγονός», είπε, τονίζοντας, επίσης, ότι «ο απολογισμός της Ομοσπονδίας όλων αυτών των ετών, μόνο θετικός είναι. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό που έγινε τον τελευταίο καιρό και θέλω να αποδώσω εύσημα στην ΠΟΑΣΥ, είναι το γεγονός ότι αντιστάθηκε σε εκτροπές για το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι το ρόλο του συνδικαλισμού και της αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας στη χώρα. Και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και στον πρόεδρο και στα μέλη της ΠΟΑΣΥ, που αντιστάθηκαν σε αυτές τις πολιτικές. Που είπαν όχι στη λογική του αυταρχισμού που ξεκινούσε μέσα από την Αστυνομία, που ήρθαν σε επαφή με τα κόμματα, που έκαναν διάλογο με τα άλλα συνδικάτα, αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση, δηλαδή η δημοκρατική νομιμότητα, την οποία πρέπει να υπηρετούμε πιστά κάθε φορά».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην προοπτική της Ομοσπονδίας, υποστήριξε ότι «ο συνδικαλισμός πρέπει να εισέλθει σε νέα πεδία, να αναθεωρήσει ό,τι ήξερε μέχρι σήμερα, για τον απλούστατο λόγο ότι ζούμε μια νέα πραγματικότητα. Η παγκοσμιοποίηση έφερε νέα προβλήματα. Μα κυρίως αυτό που διακυβεύεται καθημερινά είναι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το οποίο βρίσκεται στο αρνητικό του αποκορύφωμα. Είμαστε ένας από τους πιο ανασφαλείς λαούς της Ευρώπης», είπε, για να δώσει το στίγμα των νέων πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν στο μέλλον για την Ελληνική Αστυνομία: «Απαιτείται επαγγελματισμός. Να δημιουργήσουμε υψηλού επιπέδου -και ηθικού και επαγγελματικού και οικονομικού-, ανθρώπους. Να τελειώνει η υπόθεση του κομματισμού στην Αστυνομία. Είναι θλιβερό για την ευρωπαϊκή Ελλάδα να υπάρχει αυτό το φαινόμενο», είπε ο ίδιος, καλώντας την κυβέρνηση να οργανώσει ένα νέο σχέδιο που θα οδηγήσει την Αστυνομία σε μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων.

Ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου και νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Αλέξης Μητρόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το αστυνομικό συνδικαλιστικό κίνημα, τονίζοντας ότι «η πλήρης δικαίωση θα επέλθει όταν θα έχετε κατακτήσει όλα τα δικαιώματα, τις συνθήκες εργασίας και το επίπεδο ζωής των άλλων εργαζομένων με τα ίδια ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, τουλάχιστον αυτά των ευρωπαίων συναδέλφων σας, της Ευρώπης των 15». Ενθυμούμενος δε τις κατασκευασμένες και απαξιωτικές, όπως τις χαρακτήρισε κατηγορίες με τις οποίες αποτάσσονταν και τιμωρούνταν οι πρωτεργάτες συνδικαλιστές, είπε ότι «η αναφορά στους αγωνιστές σας - σύμβολα του συνδικαλιστικού κινήματος, γίνεται κυρίως ως δέσμευση ευθύνης για τους νέους αγωνιστές, γι' αυτό επιβάλλεται εκ μέρους μου ειδική αναφορά στη μεγάλη συνεισφορά του Δημήτρη Κυριαζίδη που έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα σε όλη αυτήν την 20χρονη θετική διαδρομή και υπέστη ό,τι και οι άλλοι συνάδελφοι, ό,τι υφίσταται κάθε γνήσιος αγωνιστής που είναι μπροστά από τον καιρό του».

Κάνοντας δε μια αποτίμηση του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος, είπε ότι «μαζί με το κίνημα του εργοστασιακού συνδικαλισμού, το κίνημα του συνδικαλισμού των αστυνομικών έγραψαν τις δυο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού συνδικαλισμού και των κοινωνικών αγώνων από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Παρότι ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες και αναφορές, είχαν κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Και τα δυο επαγγέλθηκαν την απελευθέρωση της εργασίας από την υποκειμενική βούληση του διευθυντικού δικαιώματος το ένα, και της απόλυτης κυβερνητικής βούλησης το άλλο. Και στα δυο παρατηρήθηκε το στοιχείο της ιδεολογικής καθαρότητας, της υπερίσχυσης δηλαδή του πραγματικού συνδικαλιστικού συμφέροντος, σε σχέση με τις επιμέρους κομματικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες».

Μιλώντας, στη συνέχεια, για την προοπτική του αστυνομικού συνδικαλισμού, έκρινε σκόπιμο να μιλήσει για την αναδιάταξη της οργανωτικής δομής του συνδικαλισμού, για την οριοθέτηση αυτού που έρχεται, συζητώντας με τις συνδικαλιστικές ενώσεις της Ευρώπης, για το συντονισμό της δράσης σε υπερεθνικό επίπεδο, για ένα νέο ξεκίνημα όπου όλα ξαναπαίζονται από την αρχή, για την επανίδρυση του συνδικαλιστικού κινήματός μας με αρχές, οράματα, ενότητα και δράση. «Να πρωτοστατήσετε πάλι και να διδάξετε, ένα νέο 1988 με όπλο τη μέχρι τώρα θετική πορεία σας. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας νέος αστυνομικός άνδρας ή γυναίκα που να μην οργανωθεί στις τάξεις σας. Είναι το επείγον οργανωτικό πρόταγμα που θα αποτελέσει τη βάση για κάθε άλλο συνδικαλιστικό σας βήμα», είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο κ. Στρατής Κόρακας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους αγώνες του ΚΚΕ για την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αστυνομικών και έχοντας συμβάλλει γι' αυτό και προσωπικά την περίοδο της κυβέρνησης συνασπισμού της Νέας Δημοκρατίας με τον Συνασπισμό της Αριστεράς, είπε ότι με παρέμβασή του -εκ μέρους του κόμματός του και των πιέσεων που ασκούσε στον τότε πρωθυπουργό Τζανή Τζανετάκη-, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Κεφαλογιάννης έθεσε στο αρχείο το φάκελο των διώξεων που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) και εκκρεμούσαν εναντίον των πρωτοπόρων συνδικαλιστών.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμανατίδου -Πασχαλίδου, αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του Συνασπισμού στη γέννηση του αστυνομικού συνδικαλισμού, σημειώνοντας την ολόπλευρη υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας για τη θεσμοθέτηση του συνδικαλισμού και το σταμάτημα των διώξεων, μεταφέροντας επίσης τις θέσεις του κόμματός της για την αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αθανάσιος Πλεύρης αναφέρθηκε στο θετικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος όσον αφορά στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών και μίλησε κυρίως για την αρνητική αντιμετώπιση της Αστυνομίας και των αστυνομικών από τα ΜΜΕ, ενώ υποστήριξε ότι αν υπήρχε πολιτική βούληση, η Αστυνομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης από την αναπόληση των πρώτων χρόνων, καθώς η Ομοσπονδία τίμησε όλους τους πρωτεργάτες συνδικαλιστές στα πρόσωπα των ιδρυτικών στελεχών της Ανέστη Κελεσίδη, Κώστα Κουτσουρά, Χρήστο Γεωργάκα, Μιχαήλ Αλμπάνογλου, Ανδρέα Κόγκα, Ιωάννη Αγγελάκη, Ιωάννη Κουτρουμπή, Αθηναγόρα Παζαρλή, Γεράσιμο Μπελεβώνη και Αθανάσιο Μαχαίρα, στους οποίους επέδωσε αναμνηστικές πλακέτες, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης των αστυνομικών της χώρας στους αγώνες όλων αυτών των ανθρώπων, που αφιέρωσαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους για ένα καλύτερο αύριο των εργαζόμενων αστυνομικών και για μια σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία.

  • Image folder specified does not exist!
  •  

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα