Ακούσιες νοσηλείες ψυχικά πασχόντων ατόμων, συνθήκες διακομιδής αυτών με περιπολικά οχήματα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ακούσιες νοσηλείες ψυχικά πασχόντων ατόμων, συνθήκες διακομιδής αυτών με περιπολικά οχήματα

poasy

 

Αθήνα, 11 Αυγούστου 2022

Αρ. Πρωτ.: 800/7/80α

 

Προς: 1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

          2) Τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο ΠΛΕΥΡΗ

Κοιν: 1) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΣΚΟΥΜΑ

          2) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

 

Θέμα: «Ακούσιες νοσηλείες ψυχικά πασχόντων ατόμων, συνθήκες διακομιδής αυτών με περιπολικά οχήματα»

 

Αξιότιμοι κκ. Υπουργοί,

Με τη θέσπιση των διατάξεων του Ν.4931/2022, το σύνολο των εμπλεκομένων υπηρεσιών που άπτονται της διακομιδής και νοσηλείας των ψυχικά πασχόντων ατόμων πίστευε πως αυτό το ευαίσθητο κοινωνικά και ιατρικό θέμα ότι θα έβαινε προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στον παράγοντα άνθρωπο - ασθενή με την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και την διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών που άπτονται της διακομιδής και νοσηλείας αυτών.

Παρά ταύτα, η Ελληνική Αστυνομία καλείται καίτοι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα να επιτελεί αυτή την αποστολή κατά παράβαση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια τέτοια πράξη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους αστυνομικούς.

Η επίκληση των ψυχιατρικών κλινικών  (Ηρακλείου, Πατρών) περί μη εισαγωγής ασθενών λόγω κρουσμάτων covid επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα με την διακομιδή των ασθενών σε άλλες όχι όμορες αλλά απομακρυσμένες ψυχιατρικές κλινικές, με διάθεση αστυνομικών και μέσων που λειτουργούν εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών και που επιφέρουν όπως είναι κατανοητό δυσβάσταχτο κόστος σε οικονομικό επίπεδο και υπέρμετρο χρόνο απασχόλησης που απαιτείται για αυτό το εγχείρημα.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου με το επισυναπτόμενο έγγραφό της ζητά την άμεση παρέμβαση σας ώστε, να εκλείψουν αυτοί οι λόγοι με την έκδοση Κ.Υ.Α. και σχετικών εγκυκλίων, διότι όπως εκτιμά το σύνολο του συνδικαλιστικού μας κινήματος βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και ουδεμία θεραπεία έχει επέλθει έως σήμερα παρά την κείμενη νομοθεσία.

Αξιότιμοι κκ. Υπουργοί,

Η Ομοσπονδία μας ομοίως ζητά την οριστική απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από αυτή την διαδικασία και την άμεση ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών και φορέων όπως προβλέπεται άλλωστε νομοθετικά, με έμφαση την ιατρική και νοσηλευτική συνδρομή από εξειδικευμένο προσωπικό ενώ οι όποιες παλινωδίες και αστοχίες δεν επιτρέπεται να διαιωνίζουν ένα νοσηρό κλίμα και μια κατάσταση που δεν αρμόζει στο Κράτος Δικαίου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

(Το έγγραφο της Ένωσης επισυνάπτεται στο συνημμένο αρχείο)

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .