Ακούσια νοσηλεία ψυχικά πασχόντων ατόμων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ακούσια νοσηλεία ψυχικά πασχόντων ατόμων

 

Αθήνα, 01 Σεπτεμβρίου 2020

Αρ. Πρωτ.: 800/7/59α

Προς:     Την Υφυπουργό Υγείας αρμοδίας για θέματα ψυχικής υγείας και Ζωή ΡΑΠΤΗ

Κοιν.:     1) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

               2) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας

 

Θέμα:      «Ακούσια νοσηλεία ψυχικά πασχόντων ατόμων»

 

Κυρία Υφυπουργέ,

Επί αναλήψεων των καθηκόντων σας, σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή και δημιουργική θητεία, επί θεμάτων που χρήζουν ειδικής μέριμνας, όπως αυτά που άπτονται της ψυχικής υγείας των πολιτών.

Σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους για μια κοινωνία που πασχίζει καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, η ψυχική υγεία των πολιτών σύμφωνα και με τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα δείχνει να βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τα ποσοστά πασχόντων ατόμων ιδιαίτερα υψηλά.

Ως εκ τούτου, το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία της πολιτείας και στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια, με δεδομένο ότι ως ένστολοι λειτουργοί του Κράτους έχουμε ενεργό συμμετοχή στην διαδικασία συνοδείας – νοσηλείας των ψυχικά πασχόντων ατόμων ιδίως σε περιπτώσεις ακούσιας πράξης.

Η έλλειψη όμως κατάρτισης των συναδέλφων μας σε ζητήματα τόσο ευαίσθητα κοινωνικά – ιατρικά, σε συνδυασμό με τις τραγικές εξελίξεις που κατά καιρούς έλαβαν χώρα, με την υπέρ απασχόληση των αστυνομικών δυνάμεων σε ένα αντικείμενο άγνωστο προς εμάς και ένα νομοθετικό πλαίσιο εντελώς ασαφές, δημιουργούν ένα μείγμα ιδιαίτερα επισφαλές για την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων φορέων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κυρία Υφυπουργέ,

Προς τούτο θα πρέπει να αναληφθεί από μέρους σας θεσμική και νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να ορισθούν με σαφήνεια αρμοδιότητες, κανόνες και εμπλουτισμού των διαδικασιών ακούσιας νοσηλείας ψυχικά πασχόντων ατόμων, με εξειδικευμένο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό, δίδοντας έμφαση στον παράγοντα άνθρωπο – ασθενή, καθώς η δική μας και μόνο παρουσία αυτόματα τον χρήζει ως κρατούμενο, έστω και εάν φέρει στοιχεία  προστατευτικής προσωρινής φύλαξης και που βεβαίως δεν συμβάλλει τα μέγιστα ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε το υπ’ αριθ. 78/2020 από 29/08/2020 έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, η οποία έχει πληγεί τα μέγιστα και που απηχεί το έγγραφο αυτό την άποψη όλων των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεών της Χώρας.

Ευελπιστούμε πως θα υπάρξει σύντομα θετική εξέλιξη, γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακατέχει στον νευραλγικό αυτό τομέα που σας ανέθεσε ο κ. Πρωθυπουργός.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 

(Το έγγραφο της Ένωσης εμπεριέχεται στο συνημμένο αρχείο)

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .