Διαχείριση κρατουμένων υπόπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 – Ανάγκη εύρεσης ειδικού χώρου για εξέταση αστυνομικών από τον κορωνοϊό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διαχείριση κρατουμένων υπόπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 – Ανάγκη εύρεσης ειδικού χώρου για εξέταση αστυνομικών από τον κορωνοϊό

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2020

Αρ. Πρωτ.: 100/2/25α

 

Προς:  1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

           2) Τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ

Κοιν.:  1) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

           2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

           3) Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιά

 

Θέμα: «Διαχείριση κρατουμένων υπόπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 – Ανάγκη εύρεσης ειδικού χώρου για εξέταση αστυνομικών από τον κορωνοϊό»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά, με το επισυναπτόμενο έγγραφό τους αναδεικνύουν τα ζητήματα διαχείρισης κρατουμένων υπόπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 και την ανάγκη εύρεσης ειδικού χώρου για εξέταση αστυνομικών, δεδομένου ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται όξυνση των προβλημάτων και όλοι αγωνιούν πώς θα διαχειριστούν την κρίση αυτή όσο γίνεται πιο ανώδυνα.

Φαίνεται, όμως ότι, στα καθ’ ημάς, δεν είναι ξεκάθαρες οι διαδικασίες πρόληψης και διαχείρισης του φαινομένου, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για τραγικές καταστάσεις. Ιδίως ανησυχία μεγάλη υπάρχει αναφορικά με τη διαχείριση των αλλοδαπών και Ελλήνων κρατουμένων όταν συντρέχουν λόγοι συνεργασίας μεταξύ Ε.Ο.Δ.Υ., Ε.Κ.Α.Β. και Αστυνομίας, αφού δεν υπάρχουν μνημόνια ενεργειών και αναπόφευκτα κυριαρχεί ο αυτοσχεδιασμός στη λήψη αποφάσεων.

Είναι ηλίου φαεινότερο επομένως ότι επιβάλλεται να δοθούν άμεσα σαφείς οδηγίες για τις προσήκουσες ενέργειες του αστυνομικού προσωπικού, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων συναδέλφων μας σε κρατητήρια και μεταγωγές αλλά και των ίδιων των κρατουμένων που συνωστίζονται σε χώρους κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου ο κίνδυνος διασποράς του ιού σε ενδεχόμενο θετικό κρούσμα θα είναι κολοσσιαίου μεγέθους.

Τέλος, οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι οι Έλληνες Αστυνομικοί, αναμένουν από εσάς να επιδείξετε άμεσα το ενδιαφέρον σας, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος να εξεταστεί για πιθανή μόλυνσή του από τον ιό covid-19, να έχει την προσήκουσα προτεραιότητα και όχι να πληροφορείται ότι δεν υπάρχουν ειδικές δομές για τους αστυνομικούς ή ότι διατάχθηκε αναστολή της λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου της ΕΛ.ΑΣ. - 401 Γ.Σ.Ν.Α.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

(Το έγγραφο των Ενώσεων εμπεριέχεται στο συνημμένο αρχείο

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .