Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 31η Ιανουαρίου 2023

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 31η Ιανουαρίου 2023

poasy

Αθήνα, 02 Φεβρουαρίου 2023

Αρ. Πρωτ.: 200/2/221α

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την πρώτη του νέου έτους, τακτική του συνεδρίαση, πραγματοποίησε στις 31 Ιανουαρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, καθορίζοντας τις συντεταγμένες του αγώνα μας σε μια χρονιά - ορόσημο για το συνδικαλιστικό μας κίνημα, δεδομένων των εκκρεμών χρονιζόντων αιτημάτων, με κυρίαρχο αυτό της θεσμοθέτησης της επικινδυνότητας του αστυνομικού λειτουργήματος.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ευχόμενος σε όλους και όλες τα καλύτερα, τόνισε ότι το 2023 θα είναι μια πλούσια αγωνιστική χρονιά με στόχο την επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν για πολλά χρόνια στον εργασιακό μας χώρο. Εστιάζουμε δε την προσοχή μας σε αυτά, ενόψει και του προγραμματισμένου για τις 7 και 8 Φεβρουαρίου, Γενικού Συμβουλίου των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων. Εκεί θα κληθούν η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία όσο και οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των Πολιτικών Κομμάτων, να τοποθετηθούν επί όλων αυτών και φυσικά για το μείζον αίτημά μας για το οποίο ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες όταν αναγνωρίζει δημοσίως, αλλά και με το Μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε πέρυσι, την επικινδυνότητα της εργασίας του αστυνομικού. Χωρίς λαϊκισμούς, διεκδικούμε βήμα - βήμα μια ουσιαστική λύση για όλους, άνευ διαφοροποιήσεων. Πολλά, άλλωστε είναι τα τραγικά συμβάντα, παραδειγματικά της επικινδυνότητας της εργασίας του αστυνομικού, ανεξαρτήτως βαθμού και υπηρεσίας… Ως Ομοσπονδία, θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη θέση μας για μια νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει χρηματική και ασφαλιστική ανταπόδοση, σύμφωνα με προγενέστερη ομόφωνη απόφασή μας, με σεβασμό στην ιστορία και το μέλλον μας.

Με αφορμή την προχθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Μεταθέσεων και τον Πίνακα στον οποίο εμφαίνονται όλες οι θέσεις των τακτικών μεταθέσεων για το έτος 2023 -συνολικά 1026 θέσεις-, τονίστηκε επίσης, ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα όταν η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία αφουγκράζονται την αγωνία των συναδέλφων μας για ασφάλεια και στην περιφέρεια, αν και δεν αντιμετωπίζεται ριζικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, χωρίς γενναίες προσλήψεις νέων αστυφυλάκων. Γι΄ αυτό είναι θετική εξέλιξη η προκήρυξη του Αρχηγείου για προσλήψεις 850 δοκίμων αστυφυλάκων και 100 δοκίμων υπαστυνόμων, γεγονός που ευχόμαστε να έχει συνέχεια.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε, επίσης, το Δ.Σ. για το  σχέδιο νόμου του ΥΕΘΑ που συζητείται στη Βουλή από προχθές και αφορά και το αστυνομικό προσωπικό επειδή εμπεριέχει νέες διατάξεις για τη λειτουργία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Στόχος μας είναι να αποκατασταθούν στρεβλώσεις και λάθη που προκλήθηκαν εις βάρος των μερισματούχων – δικαιούχων ΒΟΕΑ, μετά την εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου (ν. 4472/2017), οπότε προέκυψε η αναγκαιότητα της αντιστοίχισης των μερισμάτων στα νέα δεδομένα.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, αλλά και κατά την ακρόαση φορέων στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, καταθέτουμε επίσης τρεις επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις  που αφορούν 1) στον καταμερισμό των εσόδων από τις κλήσεις που επιδίδει η Τροχαία σε παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναλογικά στα ταμεία ΤΑΠΑΣΑ και ΜΤΣ, 2) στην  τροποποίηση των διατάξεων του ν. 4554/2018, ώστε η χορήγηση της σύνταξης να αρχίζει από την επόμενη ημέρα της παραίτησης και όχι της διαγραφής μας από το σώμα και 3) στην τροποποίηση του νόμου 826/78, ώστε να ενταχθούν στον προβλεπόμενο Ειδικό Λογαριασμό, όλοι όσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά στην Ελληνική Αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων των Ειδικών φρουρών, των Συνοριακών φυλάκων, των Πολιτικών υπαλλήλων και άλλων.

Στο ενεργητικό του, επιπλέον, το Δ.Σ. αυτό το διάστημα, έχει να παρουσιάσει, ως προϊόν συλλογικής εργασίας, την σύνταξη ενός νέου Καταστατικού λειτουργίας του «Ιδρύματος Μέριμνας και Αριστείας Ελληνικής Αστυνομίας», ως απόρροια των παρατηρήσεων στις οποίες προέβη το Ελεγκτικό Συνέδριο από τον Ιούνιο του 2015 εξαιτίας του «κουρέματος» του Λογαριασμού Αρωγής, κατά 13.000.000 ευρώ, καίτοι αυτός έχει κοινωφελή χαρακτήρα με σκοπό τη στήριξη των αστυνομικών και των οικογενειών τους.

Τέλος, τονίστηκε ότι οι καταγγελίες για κυκλώματα και κρούσματα διαφθοράς στην αστυνομία, προκαλούν έντονο προβληματισμό. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, έτσι ώστε το απόστημα να σπάσει και να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης Αστυνομίας – κοινωνίας. Θα παρακολουθούμε από κοντά την διαδικασία κάθαρσης του σώματος καθώς δεν ανεχόμαστε κανέναν «συνάδελφο» να μας ντροπιάζει και να οδηγεί την Αστυνομία στον βούρκο. Μέχρις εδώ!!

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την αναπλήρωση του αποχωρήσαντος, λόγω συνταξιοδότησης, μέλους του κ. Σταύρου ΜΠΑΛΑΣΚΑ από τον κ. Σωκράτη ΜΑΓΓΑ, πρώτο αναπληρωματικό μέλος του συνδυασμού με τον οποίο είχε εκλεγεί στο 31ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2021.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .